Francuzi na kolenima, srpski rukometaši maestralno počeli kvalifikacije za EP

05.01.2021

17:46 >> 18:00

0

Autor: Adam Štulić

Orlovi u Zrenjaninu savladali favorizovanog rivala

Francuzi na kolenima, srpski rukometaši maestralno počeli kvalifikacije za EP
Copyright MN Press

Dugo je srpski rukomet čekao jednu veliku pobedu i dočekao je na startu kvalifikacija za EP, koje se dogodine igra u Mađarskoj i Slovačkoj.

Na debiju novog selektora Tonija Đerone, “orlovi” su u Zrenjaninu savladali jednu od najboljih svetskih reprezentacija Francusku 27:24 (14:11).

Srpski rukometaši su odigrali jedan od najboljih mečeva u poslednjih nekoliko godina. Hrabro, odvažno, bez respekta prema favorizovanom rivalu, momci u crvenim dresovima su iz minuta u minut podizali samopouzdanje, koje nije padalo ni kada su propuštali prilike da prelome rivala i dozvoljavali mu da se brzo i lako rezultatski vraća u meč.

Pročitajte još

Posle izjednačenih prvih dvadesetak minuta utakmice, u kojima su Francuzi čuvali mimimalni plus, “orlovi” su krenuli u juriš koji je rezultirao preokretom i najvećim vođstvom na kraju prvih pola sata igre – 14:11.

Imao je Đerona tokom prvog poluvremena dve figure koje su mu držale konce igre u napadu i odbrani. Petar Đorđić je bio nezaustavljiv za Francuze, postagavši četiri gola u tom periodu igre, a što je još važnije, preuzeo je odgovornost na samom ulasku u utakmicu i preciznim šutevima ulio saigračima neophodnu dozu samopuzdanja za nastavak meča.

Na drugoj strani terena, briljirao je Dejan Milosavljev. Golman “orlova” zaustavio je sedam pokušaja “trikolora” u prvom delu utakmice, a nesavladiv je bio u završnici prvog poluvremena, kada su srpski rukometaši, i to u mementima sa igračem manje na terenu, krenuli u juriš koji im je doneo tri gola prednosti pred odlazak na veliki odmor.

Početak drugog poluvremena doneo je nešto angažovaniju igru Francuza u defanzivi, što je rezultiralo prilasku na gol zaostatka, ali je u tom kritičnom periodu “ručnu povukao” Marsenić i sa dva gola odbio početni nalet rivala.

Đorđićevu ulogu iz prvog poluvemena, u nastavku meča preuzeli su Orbović i Kukić, za koje Francuzi nisu imali rešenje. Srpski bekovi pogađali su gol “trikolora” skoro iz svih pozicija, a kako je vreme prolazilo nervoza se sve više uvlačila u redove Francuza, čije su greške velikim požrtvovanjem i osvojenim loptama kažnjavali Abutović, Radivojević i Kolaković.

MN Press

U odlučujućim momentima meča ponovo je razbranio i, večeras sjajni, Milosavljev, a kada je Kukić pet minuta pre kraja pogodio gol rivala za 24:20 postalo je izvesno da će “orlovi” upisati veliki trijumf.

Iako su Francuzi u završnici meča uspeli da priprete i sa dva brza gola stignu na minus dva pred završnih 60 sekundi susreta, srspki rukometaši nisu upali u nervozu, već su mirno priveli kraju meč, koji je golom iz svog šesterca, krunisao Dejan Milosavljev za ogromno slavlje posle poslednjeg zvuka sirene.

Kukić je sa šest golova bio najefikasniji igrač Srbije, Marsenić je postigao pet, Đorđić četiri, a Orbović tri gola. Kod Francuza Mae je šest puta tresao mrežu “orlova” sa sedam metara, Abalo je četiri puta bio strelac, dok su po tri pogotka dali Ričardson i Engesan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike