Događaj koji je promenio istoriju tenisa: Na današnji dan Ginter Parhe ubo Moniku Seleš (VIDEO)

30.04.2021

11:05 >> 12:32

0

Autor: Milan Nastić

Incident se dogodio pre 28 godina na turniru u Hamburgu

Događaj koji je promenio istoriju tenisa: Na današnji dan Ginter Parhe ubo Moniku Seleš (VIDEO)
Copyright Profimedia.rs

Tačno pre 28 godina, na današnji dan desio se jedan od najtragičnijih teniskih događaja u istoriji.

Naime, tada je na turniru u Hamburgu najbolju igračicu sveta Moniku Seleš nožem ubo Ginter Parhe, veliki navijača Štefi Graf, nakon čega se sve promenilo u životu jugoslovenke teniserke, koja je tada imala samo 19 godina.

Zanimljivo da Ginter Parhe nikad nije završio u zatvoru zbog navodno psiholoških problema, jedino je dobio uslovnu dvogodišnju kaznu sa obaveznim lečenjem, jer je imao mentalnih problema.

Taj napada je na Seleševu ostavio dubok trag, psihološki nikad se nije opravila, a tenisu se vratila tek posle dve godine.

Pročitajte još

Popularna “Mala Mo” u nekoliko navrata posle završene karijere pričala o tom incidentu, napominjući da je taj događaj uticao na njenu karijeru, ali da još je teže pala smrta oca.

– Dve i po godine posle tog ranjavanja, došao je Australijan open 1996. kao nešto posebno, bio mi je to prvi grend slem posle tog incidenta u Hamburgu. Ujedno, bio je i poslednji na kom me je gledao moj otac, a da je bio zdrav i da nije morao da ide na medicinske terapije – istakla je Monika Seleš.

Ona je priznala tada da skoro svaki dan započinje dan misleći na njega.

– Kako vreme prolazi, sve više mi nedostaje. Gde god sam putovala na takmičenja, tata je uvek bio pored mene. Kada je operisan od raka prostate i pao u postelju, ja sam bila pored njega. Davala sam mu morfijum za ublažavanje bolova i hrabrila ga da izdrži, kao što je on mene bodrio na turnirima. Preminuo je u maju 1998. godine i taj gubitak boli me više od rane iz Hamburga. Teško je kada tokom meča po navici pogledate u publiku i shvatite da je ono najvažnije mesto ostalo zauvek prazno – zaključila je Monika Seleš.

Do kraja karijere osvojila je još samo jedan trofej na najvećim turnirima, kada je 1996. godine pobedila na Australijan openua do tog trenutka imala je osam osvojenih trofeja na Gren slem turnira, među kojima je i Rolan Garos koji je osvojila kao najmlađa u istoriji sa samo 16 godina.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike