"Devojke, vi ste moja srca, ali neka vam je Bog u pomoći"

06.12.2020

06:31 >> 07:55

0

Autor: Milan Nastić

Svetlana Ceca Kitić za 24sedam govori o šampionatu Evrope i šalje jaku poruku srpskim rukometašicama

"Devojke, vi ste moja srca, ali neka vam je Bog u pomoći"
Copyright Profimedia/Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Šampionat koji nikome nije potreban. Nažalost, sve ono što se dešavalo rukometašicama Srbije uoči sinoćnjeg starta na  Evropskom prvenstvu u Danskoj, izaziva više nego oprečna mišljenja.

Da li je prvenstvo trebalo da se održi? Odgovor smo potražili od najbolje rukometašice svih vremena – Svetlane Cece Kitić.

– Ne mogu da verujem da se igra šampionat. Bila sam ubeđena kad je Norveška odlučila da odustane od domaćinstva, da će i ostali krenuti tim putem. Apsolutno se slažem sa našim selektorom Obradovićem, koji je predlagao da se odloži prvenstvo za neka bolja vremena. Baš sam se šokirala kad sam videla da su naše rukometašice otišle u Dansku. Koji je mozak morao ovako nesto da odluči, baš se pitam. Ovo je ludilo, stvarno ne znam kako da spremiš igračice, a sve vreme u glavi razmišljaš, da li sam zaražen, da li ću dobiti. Mogu samo da im kažem neka im je Bog u pomoći – počela je razgovor za 24sedam Svetlana Kitić.

Pročitajte još: Strašna povreda Andree Lekić

Ceca nema ideju kako bi se ona snašla u okolnostima u kojima se danas nalaze njene naslednice.

– Stvarno ne znam šta bih mogla da savetujem naše rukometašice u ovom trenutku. Ja, koja sam poznata kao veoma jaka psihički osoba, nemam ideju kako bi se snašla u ovim okolnostima. Kako možete da se skoncentrišete na meč, kad se svaki dana menja situacija. Stalno dobijaš informacije da je neko zaražen, za mene su naše devojke već pobednice. Želim im da sve ovo izdrže – istakala je Svetlana Kitić.

MN Press

Svetlana Kitić ističe da je teško predvideti ko je favorit na šampionatu, kad ne znaš u kom sastavu će da odigraš sledeći meč.

– U ovim okolnostima je teško predvideti takve stvari. Mnogo igrače su otkazale dolazak u Dansku, i sigurno treba očekivati dosta iznenađenja. Pogledajte, Hrvatice su pobedila Mađarice, iako im na šampionat nije došlo pet igračica. Ovde je najvažnije da psihički budeš spreman. Nema druge, ali ponavljam veoma je teško davati neke prognoze. Ako bi morala nekog da izdvojim neka to bude Rusija, ali stvarno mislim da nema nekog favorita.

Pročitajte još: Kako je ostvarena velika pobeda na startu EP

Bivša srpska rukometašica je sa devojkama koje vode bitke u Danskoj komunicirala putem facebook-a.

– One su moje veliko srce. Sa Kristinom Liščević sam malo kontaktirala, one su haosu, ne znaju kako da se ponašaju, svaki dan je nešto novo. Umesto da budu fokusirane na prvenstvo, one razmišljaju o mnogim drugim stvarima koje nisu vezane za sport. Svaka im čast, to jedino mogu da na ovaj način da imdam podršku i da sam svim srcem uz njih.

Čudno se sve namestilo, pa je prošlog petka, dan kada je igračicima saopšteno da ne mogu da igraju protiv Holandije, bilo tačko 30 godina od kako su naše rukometašice osvojile srebrnu medalju na SP u Seulu.

– Naravno da se sećam. Neverovatan uspeh, ali naš glavni cilj su bile Olimpijske igre u Barseloni 1992.godine, ali znate da nismo učestvovale na njima zbog sankcija. Cela ta genearcija je htela da napravi što bolji rezultat na Olimpijadi, odnosno da osvojimo medalju, pa da se povučemo, ali nije nam se dalo – zaključila je Svetlana Kitić za 24sedam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike