Sve o prvom šampionatu Evrope u dobra pandemije: 18 hrabrih devojaka iz Srbije kreće u boj

03.12.2020

13:21 >> 14:30

0

Autor: D. B.

EP kreće večeras i trajaće do 20. decembra

Sve o prvom šampionatu Evrope u dobra pandemije: 18 hrabrih devojaka iz Srbije kreće u boj
Copyright Profimedia/SEBASTIEN SALOM GOMIS/SIPA

Tim je određen. Testovi su negativni. Vreme je za Evropsko prventvo, takmičenje od koga mnogima verovatno nije, u realnosti prepunoj neizvesnoti i strepnje zbog pandemije koronavirusa.

Selektor ženske rukometne reprezentaije Srbije Ljubomir Obradović odredio je 18 igračica koje će braniti boje Srbije na nadmetanju u Danskoj. Takmičenju koje ja ove hrabre devojke iz Srbije počinje u petak duelom protiv Holandije.

Odradili smo to što smo planirali. Devojke su dobro podnele i ispoštovale sve zahteve. Zadovoljan sam. Trebalo nam je par dana da se kompletiramo nakon što su devojke dolazile posle obaveza u svojim klubovima, tako da smo praktično od srede počeli da radimo. Najveći problem je to što nismo odigrali ni jednu prijateljsku utakmicu. To je taj osnovni nedostatak ako o njima pričamo. Nismo mogli da se „izmerimo“. Planirano je da idemo u Poljsku, ali to je otpalo zbog situacije. S obzirom da ni u septembru nismo mogli da se okupimo kompletni i odigramo test utakmice, jasno je da je to najveći problem u ovom trenutku – jasan je iskusni strateg.

Već na startu Srbiju očekuje svetski šampion Holandija, koji će na ovom turniru igrati bez najbolje igračice Estavane Polman.

Ne bih rekao da su drastično oslabljene. To je reprezentacija koja ima sistem. Bilo je tako isto i kada je nedostala Grot, pa se pričalo da i bez nje ne može. Došla je Polman, pa je bilo još bolje. Imaju sistem i u njega se svi uklapaju. Kada su Dance pitali šta ćete ako se povredi Mikel Hansen? Rekli su „petorica čekaju“, a on je čovek čudo. Holanđanke imaju sistem, igraju brzo, disciplinovano, sa malo tehničkih grešaka. Taktički su veoma dobro pripremljene.

Rivali u grupnoj fazi u Danaskoj biće i Mađarska i Hrvatska.

Mađarska je ozbiljna reprezentacija koja nas čeka i u martu u olimpijskim kvalifikacijama u Đeru. Hrvatska je redovni učesnik Evropskih prvenstava. Nećemo nikoga potceniti, ali ni preceniti – jasan je Obradović.

MN Press

Boje Srbije na ovom prvenstvu braniće – golmani: Katarina Tomašević, Jovana Risović, Kristina Graovac, leva krila: Sanja Radosavljević, Dijana Radojević, pivoti: Slađana Pop-Lazić, Jovana Milojević, Jelena Agbaba, desna krila: Katarina Krpež-Šlezak, Željka Nikolić, bekovi: Jovana Stoiljković, Jelena Trifunović, Jovana Jovović, Andrea Lekić, Kristina Liščević, Jelena Lavko, Anđela Janjušević i Marija Agbaba.

Šampionat počinje danas i igraće se do 20. decembra u danskim gradovima Herningu i Koldingu, iako je njegovo održavanje bilo pod velikim znakom pitanje, posebno kada je od domaćinstva odustala Norveška koja je trebalo da ugosti i grupu u kojoj se nalazi i Srbija.

Ovo je prvo kontinentalno takmičenje u nekom kolektivnom sportu u 2020. godini, a pravila će biti rigorozna. Sve rukometašice biće smeštene u „balonu“ u kome će kretanje biti moguće samo u okviru dvorane i hotela.

Sistem takmičenja je takav da će po tri najbolje ekipe iz svake grupe nastaviti borbe u drugoj fazi. Ukoliko rukometašice Srbije uspeju da prođu grupu ukrstiće se sa onom u kojoj će igrati nacionalni timovi Rumunije, Norveške, Nemačke i Poljske.

Ko će na koga u prvoj fazi

Grupe: A (Herning): Francuska, Danska, Crna Gora, Slovenija; B (Herning): Rusija, Švedska, Španija, Češka; C (Kolding): Holandija, Mađarska, Srbija, Hrvatska; D (Kolding): Rumunija, Norveška, Nemačka, Poljska.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike