Danas nam je divan dan: Monika Seleš od čuda od deteta do gospođe kojoj se klanja svet

02.12.2020

19:13 >> 22:00

0

Autor: D. B.

Zbog nje je ona nekadašnja Jugoslavija od Vardara pa do Triglava lila suze i navijala punog srca, a danas je proslavila 47. rođendan

Danas nam je divan dan: Monika Seleš od čuda od deteta do gospođe kojoj se klanja svet
Copyright Profimedia.rs

Kako godine lete… Kao da je bilo juče kada je ona Jugoslavija, ona od Vardara pa do Triglava, bila u transu, radovala se i plakala zbog mečeva koje je igrala Monika Seleš.

E pa ta ista Monika, ono nekadašnje čudo od deteta, danas je proslavila 47. rođendan. Možete li da poverujete u to?

Ovaj put nećemo o onome kako ju je jedan odvratan čovek, čije ime ne zaslužuje ni da se pomene, sprečio da postane najbolja svih vremena. Nije vreme za to. Ovo je radostan dan, dan kada je svet sporta dobio jednu od najvećih teniserki ikada.

Mala Mo je tokom karijere osvojila 53 turnira, od čega je devet iz kategorije onih najvećih – gren slemova. Od 1994. godine Monika ima državljanstvo SAD, a karijeru je završila 2000. godine.

Da je Monika bila Novak Đoković nekadašnje SFRJ govore najbolje neki od rekorda koje je ostvarila, a koje pokazuju da je Monika jednostavno bila i ostala fenomen vredan divljenja.

Pobedila je u prvih šest finala na gren slemovima

Monika je prvi put izgubila u finalu jednog gren slema na Vimbldonu 1992. godine i to od Štefi Graf. Pre toga imala je seriju od šest uzastopnih pobeda. Po ovaom statističkom parametru bolji od monike je jedino Rodžer Federer koji je imao 7-0 u finalima gren slema sve do duela sa Rafaelom Nadalom na Rolan Garosu 2006. godine.

Sedam od osam trijumfa od 1991. do 1993. godine

Tokom dve godine i devet gren slem turnira (Australijan open 1991 – Australijan open 1993) Monika je imala skor od 55 pobeda uz jedan jedini poraz. To je bio već pomenuti poraz u finalu Vimbldona, a valja dodati da je morala i da se povuče sa ovog turnira godinu dana ranije zbog povrede.

Serija od 33-0 na Australijan openu

Monika je osvjila prva četiri Australijan opena na kojima je igrala (1991, 1992, 1993 i 1996). U Melburnu je imala 33-0 pre nego što je izgubila u polufinalu ovog turnira 1999. godine od Martine Higins. Kakavo je ovo dostignuće možda najbolje govori činjenica da je Rafael Nadal do svog prvog poraza na njegovom omiljenom gren slemu Rolan Garosu imao skor od 31 pobede bez poraza.

Da li se sećate meča protiv Serene?

Za mnoge zvuči gotovo neverovatno da su Monika Seleš i Serena Vilijam igrale jedna protiv druge! Ali jesu. Posebno će se pamititi njihov meč u četvrtifinalu turnira u Los Anđelesu 2001. godine kada je Vilijamsova imala šest meč lopti u trećem setu. Monika je uspela svaku da spasi i da pobedi sa 6:2, 3:6, 7:6. Do dana današnjeg niko nije uspeo da spasi više od pet meč lopi protiv Serene Vilijams.

Imala je 39-0 u mečevima prvog kola

Statistika kaže – Monika Seleš je na najvećim teniskim turnirima bila gotovo nepobediva u mečevima prvog kola. Zvanični podatak kaže – 39 pobede sve do njenog poslednjeg meča na gren slemovima. Na Rolan Garosu 2003. godine u prvom kolu ju je pobedila Nađa Petrova. Bio je to poslednji meč u Monikinoj karijeri.

Prva šampionka koja je reket držala sa dve ruke

Ne događa se često da jedan veliki šampion oba glavna udarca u tenisu (bekhend i forhend) igra sa dve ruke. Osim Monike, postoji samo još jedna devojka koja je osvajala titule na gren slemu, a da je igrala dvoručni i bekhend i forhend – Marion Bartoli.

Najmlađa šampionka Gren slema Open ere

Monika je epited čuda od deteta dobila kada je osvojila prvi gren slem. U mometu kada je imala tek 16 godina trijumfovala je na Ronal Garosu. I taj rezultat iz 1990. godine bio je rekord sve dok Martina Higins nije 1997. godine, sa 15 godina, trijumfovala na Australijan openu.

Najmlađi svetski broj 1

Prvi put Monika je postala najbolja na VTA liti 11. marta 1991. godine. Imala je 17 godine i postala je najmlađi broj jedan u istoriji ženskog tenisa. Taj rekord držala je sve do 1997. kada ju je prestigla ponovo Martina Higins koja je imala 16 kada je 31. marta postala broj 1.

Ali i da sve to nije postigla opet bi ceo teniski svet trebalo da joj se pokloni i makar na dan kada je rođena jasno i glasno poruči – Hvala ti Monika!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike