Da je igrao u drugoj eri bio bi poznat kao Pele, a danas bi vredeo 300 miliona funti: Ko je Josef Bican, najbolji strelac svih vremena

06.01.2021

07:18 >> 08:18

0

Autor: Adam Štulić

Kako je i zbog čega jedan od najboljh fudbalera sveta ostao na marginama

Da je igrao u drugoj eri bio bi poznat kao Pele, a danas bi vredeo 300 miliona funti: Ko je Josef Bican, najbolji strelac svih vremena
Copyright Profimedia

Da je igrao u drugoj eri bio bi poznat kao Pele, a sa učinkom od 805 golova, na 530 utakmica, na današnjem tržištu bi vredeo najmanje 300 miliona funti.

To je stav istoričara FIFA o Josefu Bicanu, austrijskom i češkom fudbaleru, koji je zvanično najbolji srtelac svih vremena i čovek čiji rekod juri jedan od najboljih fudbalera današnjice Kristijano Ronaldo.

Pošto je brazilski superstar Pele, nedugo pošto ga je po broju zvaničnih golova prestigao Ronaldo, na zvaničnoj Instagram stranici u biografiji napisao “Najbolji strelac svih vremena (1.283), počele su polemike koji je tačan broj Bicanovih pogodaka tokom karijere koja je trajala od 1931. do 1955. godine.

Iako niko sa sigurnošću ne može da tvrdi, nekadašnjem reprezentativcu Mađarske i Čehoslovačke se pripisuje 805 pogodaka (779 za klub i 26 za reprezentaciju), ali se navodi da bi, u slučaju da mu se uručanaju golovi u prijateljskim i turnejskim utakmicama (s kojima Pele ima 1.283 pogotka) cifra došla do 1.468 po procenama FIFA.

Pročitajte još

Bikan je rođen 25. septembra 1913. godine u Beču, a preminuo je 12. decembra 2001. godine u Pragu. Na SP 1934. u Italiji nastupao je kao reprezentativac Austrije (14 golova u 19 utakmica), pre nego što je odlučio da postane Čeh.

Sjajni fudbaler je profesionalnu karijeru počeo u bečkom Rapidu, da bi 1937. godine prešao u prašku Slaviju, čiji je dres nosio 11 godina. Tada se i “zaljubio” u Češku, čiji je dres sa državnim grbom nosio od 1939. do 1949. godine, postigavši 12 golova u 14 utakmica.

Bican je tokom deset godina odigrao samo 14 utakmica za Čehoslovačku, jer zbog administrativne greške nije učestvovao na SP u Francuskoj 1938. posle čega su naredna dva Mundijala odložena zbog Drugog svetskog rata, da bi 1950. godine njegova druga domovina, sa još nekoliko sovejtskih zemalja odbila da učestvuje na SP 1950.

– Bican je neverovatno nesrećan na vrhuncu svoje karijere, zbog toga što nije bilo Mundijala 1942. ili 1946. godine. Da je mogao da učestvuje na SP, recimo, 1942. sigurno bi postao planetarno poznat, možda čak i kao Pele – smatra istoričar FIFA Radovan Jelinek.

Izveštaji govore da je Bican 100 metara trčao za 10.8 sekundi, što je samo pola sekunde sporije od tadašnjeg svetskog rekorda, a tokom jednog od intervjua na češkoj televiziji 1990. godine, opisujući svoj golgeterski učinak rekao je:

– Kada razgovaram s mladim novinarima, oni uvek kažu: “Gospodine Bican, davanje golova je bilo lakše u vaše vreme. Pa ih pitam, “Kako to? Da li danas postoje prilike? A oni mi odogovore: Naravno, mnogo ih je”. Vidite, da nije bilo prilika, bilo bi teško. Ali ako ih ima, onda je postizanje golova isto kao što je bilo pre 100 godina, a biće isto i za 100 godina.

Zanimljivo je i da se Bicanov otac František iz Prvog svetskog rata, gde je učestvovao kao vojnik, vratio nepovređen, ali je život izgubio zbog fudbala. Kao igrah Herte iz Beča doživeo je tešku povredu bubrega tokom utakmice, da bi kasnije preminio od posledica te nezgode.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike