Čovek koji je doveo Segunda Kastilja za 24sedam: Evo zašto su saplitani Latinoamerikanci u Crvenoj zvezdi

29.01.2021

13:37 >> 15:28

0

Poznati srpski menadžer Miroslav Nestorović o problemima igrača sa drugog kontinenta kada dođu na Marakanu

Čovek koji je doveo Segunda Kastilja za 24sedam: Evo zašto su saplitani Latinoamerikanci u Crvenoj zvezdi
Copyright MN Press

Crvena zvezda pravi zaokret u svojoj transfer politici. Dolaskom Dejana Stankovića na klupu prošle zime tako nešto se i moglo očekivati, budući da je brigu o timu i igri preuzeo đak italijanske škole. Letos je doveden Dijego Falćineli, koji se odlično uklopio i svojim nastupima podigao kvalitet igre crveno-belih, a ove zime su sa Apenina došli Aksel Bakajoko iz Intera i Filipo Falko iz Lećea. U modi su, dakle, igrači iz Italije.

Nema više Latinoamerikanaca, nema ni brazilske sambe na “Marakani”, ni argentinskog tanga, jer kada se pogleda istorijat Zvezding transfera sa tog kontinenta, jedini logičan zaključak bio bio – previše promašaja!

Od 28 dovedenih igrača za poslednje dve decenije, na prste jedne ruke mogu se nabrojati transfer pogoci. Postavlja se pitanje “zašto toliko promašaja”, ako su pojedini posle odlaska iz Ljutice Bogdana na drugim mestima dokazali klasu.

Odgovor na ovo pitanje probao je da pronađe poznati srpski menadžer Miroslav Nestorović, koji je tokom decenija rada u Evropi i Južnoj Americi napravio stotine transfera, a neke baš sa upravama Crvene zvezde. Da svojevremeno nije doveo Segunda Kastilja na Marakanu, Zvezdino iskustvo sa Latinoamerikancima bilo bi još tragičnije. Ovako, postoji bar jedna svetla tačka, mada se Nestorović neće složiti sa takvom procenom. Za njega je i prva brazilska lasta iz 1998. godine Adilson bio dobar potez Crvene zvezde.

MN Press

Prvo su došla tri Brazilca 1998. godine. Levi bek Adilson, vezni igrač Fumasa i napadač Vilijams. Adilson je dobio najviše prostora da igra, dok su druga dvojica morali ranije da krenu dalje na drugu stranu, jer znate kako je to kod nas u Srbiji “trojica su previše, daj za početak jednog”. Onda uzmem Fumasu, lepo ga odvedem u Englesku na probu u Birmingem, tamo ga vidi pomoćni trener Njukasla i na njegovu preporuku menadžer Bobi Robson odluči da ga potpiše. Izgledalo je da će sve biti super, ali onda se zaljubi u neku lokalnu devojku, Engleskinju, tu nastanu problemi sa njenom porodicom, prestao je da igra i trenira i tako se završi njegov boravak u Njukaslu. Kasnije je još igrao po nekim manjim klubovima u Evropi i Brazilu, slično ko i Vilijams koji je iz Zvezde otišao u Grčku. Najbolju karijeru je napravio Adilson. Morao sam da ga vodim iz Beograda kada je zakukao preko telefona pred samo bombardovanje zemlje. Igrao je posle za Betis, Sevilju, kineski Dalijen, u Južnoj Koreji… Dugo je trajao. Sreo se na kraju u Samsungu sa Mo Molinom, kojeg sam doveo u Zvezdu i nije dobio pravu priliku, kao uostalom, ni mnogi drugi južnoamerički fudbaleri koji su bili na Marakani.

MN Press

Od brazilskog trija koji je došao u pregovorima sa Draganom Džajićem, do nove prilike da se u Zvezdi razigraju “Latinosi” prošlo je skoro jedna decenija. Tada je na čelu crveno-belih bio današnji kandidat za selektora Srbije Dragan Stojković Piksi.

MN Press

Sećate se Ernana Barkosa i Franklina Salasa. Došli su u Zvezdu sa zavidnim igračkim stažom iz Ekvadora, ali odmah su ih dočekali problemi od okruženja. Koroman, Jestrović… Koroman priđe Segundu Kastilju i kaže mu “ti si jedini stranac koji sme da igra, ostali ne mogu”. Pa Jestrović krene da se obračunava sa Barkosom zato što je jeo jabuku posle neke utakmice sa lošim rezultatom. Valjda je trebalo da plače! Ma, gluposti, ali kasnije sam se video sa Jestrovićem, pričali smo o tim nesporazumima i jasno mi je da su se u onoj lošoj atmosferi u klubu morale da dešavaju takve situacije među igračima. Pri tome ne treba gubiti iz vida da su neki bili pri kraju svojih karijera, pa je i odatle dolazila nervoza. Na sve to doktor kluba Dejan Purić izađe sa konstatacijom da je Salasu kraća jedna noga i da zbog toga neće moći da igra. Vrlo brzo se posle toga vratio u Ekvador, gde je sa LDU Kito osvojio Kopa Libertadores i Kopa Sudamerikana.

Nije tu bio kraj nesporazumima klupskog lekara i pojačanjima iz Južne Amerike. Za Barkosa je u jednom trenutku rečeno da mu je život ugrožen.

Pred jednu evropsku utakmicu kada su lekari dužni da napišu kakve sve lekove koriste igrači kako bi se izbegao problem sa dopingom. Barkos je zbog nekog blagog epileptičnog napada u petoj godini ceo život pio jedan lek. Napad mu se nikad nije ponovio, ali je koristio taj lek za ne daj bože. Kada je Purić saznao za to potrčao je da kaže medijima kako mu je život u opasnosti i da bi morao da prekine sa igranjem fudbala. Poručio sam Puriću tada da odmah pocepa svoju diplomu, a slično sam preporuku poslao i Saši Jankoviću, koji je za Barkosa rekao da takav igrač nije ni za Drugu ligu Srbije. E, pa taj dečko posle je doživeo da igra sa Mesijem za reprezentaciju Argentine, gde god da se našao, da li u Ekvadoru, Brazilu ili Kini, bio je među najboljim strelcima lige, potpisao je ugovor i sa lisabonskim Sportingom, ali ovde nekome nije valjao. Pa, dobro, nisu ništa gubili Purići i Jankovići. Gubila je samo Zvezda!

Jedini kome se ništa nije moglo naći, ni zameriti bio je Segundo Kastiljo. Njega je u Zvezdu doveo Miroslav Kimi Nestorović! Nedavno se oprostio od aktivnog igranja i postao je trener u ekvadorskoj Barseloni.

MN Press

Fantastičan čovek, sjajan fudbaler, velike radne etike, vaspitan, pun poštovanja. Takav jednostavno nije mogao da ne prođe, čak i u Zvezdi. Prvi put kad smo se sreli, zastao mi pogled na njegovim nogama, jer do tada nikad nisam video da nekome štucna ne može preći preko listova. Neverovatna građa i snaga. On je odlazio u šeesnasterac i preko 15 golova je dao za Zvezdu, a čovek nije ofanzivan igrač. Iz Zvezde sam ga odveo u Everton na pozajmicu, kasnije sam morao na sud sa upravom Vladana Lukića zbog Kastilja, ali ne bih o tome previše govorio. Na sudu sam pobedio, a igrač je ostao u Engleskoj. Pričao sam sa Dejvidom Mojesom i generalno sam se složio sa njegovim razmišljanjem – nedostajalo mu je malo brzine da bi bio vrhunski igrač. Da je bio samo malo brži ne bi završio u Vulverhemptonu, već u Mančester junajtedu i bio bi legenda kluba. Drugi njegov problem bio je jezik. Nije želeo da uči. Nikad mi nije bilo jasno zašto. U Engleskoj nije naučio jezik, u Srbiji je znao “lopta, dodaj” i “dupla kruna”. Mislim da je Zvezda poslednji put s njim osvojila duplu krunu! Znam da mu je to do danas ostalo!

Iskusni fudbalski menadžer, koji već godinama živi u Španiji i važi za jednog od najboljih poznavalaca fudbalskih prilika u Ekvadoru i Kolumbiji, razume donekle razloge zbog kojih južnoamerički fudbaleri teško prolaze na Marakani.

Pročitajte još

Osnovna stvar je da igračima treba pružiti pomoć po njegovom dolasku u Srbiju u Beograd. On mora osetiti podršku, potrebno je da neko brine, a u Zvezdi onda nisu imali vremena da se time bave. Kastilju sam, recimo, sve ja organizovao. Pojavi se problem oko povrede, ja mu zakažem magnetnu rezonancu i pregled. Moja ćerka mu je bila prevodilac za svaku situaciju u kojoj mu je ta pomoć bila neophodna. Zato što je imao našu logistiku on i danas voli Beograd i sve mu je ostalo u lepom sećanju – zaključio je Nestorović.

Prema podacima Transfermarkta za poslednje dve decenije ovo je spisak fudbalera iz Južne i Centralne Amerike koji su u jednom trenutku zadužili dres Crvene zvezde: Fabio Silva (Rad, Brazil), Ailton (Bešiktaš, Brazil), Segundo Kastiljo (Nacional, Ekvador), Eli Tadeu (Vasko da Gama, Brazil), Franklin Salas (LDU Kto, Ekvador), Ernan Barkos (Rasing, Argentina), Maurusio Molina (Olimpija Asunsion, Kolumbija), Džef Silva (Avai, Brazil), Fereira (Ipatinga, Brazil), Kleo (Olivaiš, Brazil), Edgar Silva (Porto, Brazil), Savio (Zeta, Brazil), Kadu (Zeta, Brazil), Kristijan Martinez (Kašijas Brazil, Kolumbija), Evandro (Desportivo, Brazil), Vinisijus Pašeko (Flamengo, Brazil), Bruno Mezenga (Flamengo, Brazil), Luis Garido (Olimpija Honduras, Honduras), Migel Arauho (Sport, Peru), Luis Ibanjez (Đer Mađarska, Argentina), Edson Silva (Sao Paolo, Brazil), Bruno Matoš (Novi Pazar, Brazil), Pablo Mouče (Palmeiras, Argentina), Džon Ruiz (Lil, Kostarika), Rikardinjo (Šerif Moldavija, Brazil), Kafu (Bordo, Brazil), Žander (Pafos Kipar, Brazil) i Mateo Garsija (Las Palmas, Argentina).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike