Bivši igrač Tuluza priznao svoju homoseksualnost: Ima još fudbalera kao što sam ja

13.05.2021

18:21

0

Sve do 20 godine Uisem Belgasem očekivao da će se probuditi drugačiji nego jeste

Bivši igrač Tuluza priznao svoju homoseksualnost: Ima još fudbalera kao što sam ja
Copyright Printsceen

Francuski fudbaler Uisem Belgasem, bivši član Tuluza, objavio je u svojoj autobiografiji “Zbogom sramoto moja” kroz šta je sve prolazio tokom igračke karijere, kao profesionalac homoseksualne orijentacije. Ovaj 33-godišnji, bivši igrač želi da se bori protiv homofobije u francuskom društvu, jer smatra da je to tamo tabu tema. On je još kao mlad igrač pokušao da prikrije šta je zapravo i da živi lažni život kako ne bi iritirao svoje okruženje.

– U tinejdžerskom uzrastu želimo samo da se integrišemo, da budemo deo grupe. U svlačionici morate da se pretvarate da imate devojku, budete pomalo mačo, predstavljate sebe kroz priče da ste uhvatili ovu ili onu devojku. Morate da nosite ovo odelo ako želite da se integrišete. Saigrači ne bi razumeli da smo svi sami u to vreme, ili još gore, nismo mogli da kažemo: “Upoznao sam dečka, odlično se slažem s njim i srećni smo” – priča Belgasem.

Belgasem ističe da ga je sve to činilo veoma tužnim. Uveče se molio da se ujutru probudi sa istim interesovanjem kao i većina njegovih vršnjaka, saigrača u timu. Sve do 19 ili 20 godine verovao je da se njegove sklonosti mogu promeniti, da bi posle toga postao i umoran i ispraženjen od svoje dvostruke igre i snova da će postati kao i većina.

– Radio sam sve da se promenim, ali to nije moguće.

Nakon fudbala stvorio je firmu koja je pomagala fudbalerima da se posle karijere prekvalifikuju na druge poslove. Napisao je prvu knjigu sa željom da se fudbal oslobodi homofobije

– Laknuće mi kad se moj sport oslobodi homofobije, te pošasti – kaže bivši fudbaler uz tvrdnju da među njegovim kolegama fudbalerima ima dosta homoseksulaca, koji više vole da ćute, a njihova priznanja mogla bi da promene mnogo toga.

– Voleo bih da imam podršku sjajnih fudbalera ili sportskih tela. Ako prepoznamo da je to problem učinićemo da se neke stvari urade, Volio bih da ima više podrške kao kod borbe protiv rasizma. Svi su tu mobilisani i bore se ruku pod ruku. Smatram da je homofobija diskriminacija koja je ostavljena po strani. Nedostaje malo hrabrosti.

Belgasem misli da su sankcije za homofobne primedbe veoma važne za uspešnost borbe. Pri tome pominje igrača PSŽ Kipembea koji je posle isključenja na meču sa Renom mnogo uvreda izrekao  pominjući pri tome reč “pederi”.

Pročitajte još

– Tužno mi je što igrač tako poznat i priznat kao Kimpembe može da govori takve stvari. Biće na EP ovog leta. Očekivao sam više od njega, ali još uvek sam zadovoljan što je sankcionisan.

Ove nedelje, kao prilog u borbi protiv homofobije, vođstvo lige (LFP) odredilo je da brojevi na dresovima budu napraveljni od duginih boja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike