AO 2021. već je uspešniji od onog iz prošle godine, a da li znate zbog čega?

14.01.2021

06:33 >> 08:18

1

Autor: Milan Nastić

Na prošlogodišnjem turniru u Melburnu prekinuta je jedna tradicija srpskog tenisa

AO 2021. već je uspešniji od onog iz prošle godine, a da li znate zbog čega?
Copyright Profimedia/Mark Peterson

Srbija se može pohvaliti da će na predstojećem Australijan openu imati dva predstavnika više nego što je to bio slučaj prethodne godine. Naš tenis će biti jači za Olgu Danilović i Viktora Troickog.

To znači da ćemo na prvom grend slemu u sezoni imati sedam predstavnika.

Prošle godine, kao što će to biti i ove, u muškoj konkurenciji za Srbiju su nastupili Novak Đoković, Filip Krajinović, Dušan Lajović, Laslo Đere i Miomir Kecmanović, dok nijedna igračica iz naše zemlje nije učestvovala u glavnom žrebu 2020.

Inače, prošla godina je bila prva posle 17 godina u kojoj nismo imali teniserku na Australijan openu.

Ipak, učešće Olge Danilović uliva nadu da se godina koja je iza nas neće ponoviti, da će upravo ova možda ponovo biti prekretnica i da ćemo u narednim sezona imati još više teniserki u Melbrunu.

Naše dve najbolje teniserke u istoriji Jelena Janković i Ana Ivanović su bile redovne na ovom grend slemu od 2003, odnosno 2005. godine.

Profimedia

Najveći uspeh u ženskom, ali i srpskom tenisu ostvaren je 2008. godine, kada je Jankovićeva stigla do polufinala, a Ivanovićeva do finala, gde je poražena od Marije Šarapove, a Novak Đoković je prvi put u karijeri osvojio Australijan open i stigao do titule najboljeg na nekom od grend slemova.

Jelena je te godine na Australijan openu zaustavljena upravo od Ruskinje, koja je, slobodno se može reći, bila kobna za naše igračice u samoj završnici grend slema u Melburnu.

Pored njih dve, jedina koja je ostvarila neki značajniji rezultat na Australijan openu je Bojana Jovanovski ,koja je stigla do četrvtog kola. To je bilo 2012. godine, koja je bila i njena najbolja sezona u karijeri.

Što se tiče rezultata muških tenisera tokom prošle godine, Novak je stigao do osme titule na Australijan openu, dok se ostali nisu nešto proslavili.

Laslo Đere je već na startu završio svoje takimčenje, jer je poražen od Japanca Jošiota Nišioke sa 3:1, a Miomir Kecamnović izgubio od Italijana Andrea Sepija rezultatom 3:1.

Filip Krajinović je preskočio prvu prepreku, ali već u drugom kolu je naleteo na Rodžera Federera, koji je bio bolji sa 3:0.

Dušan Lajović je uz Novaka najdalje dogurao. On je u trećoj rundi eliminisan od Argentinca Dijega Švarcmana.

Pročitajte još

Ostaje da se vidi kakav će učinak ostvariti ove sezone, jer prema nekim predviđanjima, trebalo bi da bude uspešnija nego prethodna.

Svi s nestrpljenjem očekuju da li će najbolji igrač sveta odbraniti titulu u Melburnu i stići do devete titule, i time još jednom pokazati dominaciju na Australijan openu.

Tako bi se još više približio Rodžeru Federeru i Rafi Nadalu po broju osvojenih grend slemova u karijeri. Njih dvojica su stigli do 20, a Nole do brojke 17 na najprestižnijim teniskim turnirima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike