"Afera nameštanje" nije okončana: Iz FSS stigla potvrda zbog čega su kažnjeni Borac i Jagodina

17.04.2021

07:22

0

Autor: D. B.

Oglasio se komesar za integritet i dodatno pojasnio odluku Disciplinske komisije

"Afera nameštanje" nije okončana: Iz FSS stigla potvrda zbog čega su kažnjeni Borac i Jagodina
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Odluka Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Srbije da kazni Jagodinu i Borac, posle istrage koju je pokrenuta kada je FSS dobio podatke od UEFA o nameštanju mečeva u domaćim takmičenjima i dalje je tema broj jedan u srpskom klupskom fudbalu.

Zbog čega su tačno ova dva člana Prve lige Srbije kažnjeni pojasnio je komesar za integritet Svetislav Đurović. Prema njegovim rečima Čačani i Jagodinci nisu kažnjeni zbog nameštanja, već zbog neregularnosti.

– Običnom navijaču sigurno ni sada nije jasno kako pravni eksperti prave razliku između neregularnosti i nameštaljke. U ovom slučaju Jagodina i Borac su kažnjeni jer su “pustili” svoje rivale, koji to nisu znali, pa nisu ni snosili posledice – tvrdi Đurović.

Pokušao je ovaj diplomirani pravnik, koji je tokom karijere bio i načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (2008-2013) da objasnio i šta je utvrđeno tokom istrage na osnovu informacija UEFA.

Utvrdili smo na osnovu informacija UEFA da je došlo da narušavanja integriteta i da je bilo neregularnih radnji na pojedinim utakmicama. UEFA je uradila analizu čitavog slučaja. Ne radi se o nametanjima, već o neregularnostima koje su širi pojam i tu je uključeno mnogo činilaca u smislu potencijalnih rizika – objasnio je Đurović za “Novosti”.

Ono što je novina je da će se tokom sledeće nedelje pokrenuti novi postupci.

Đurović je objasnio i da se u nekim drugim zemljama ovakvi slučajevi završavaju drugačije.

U Španiji i nekim drugim zemljama učesnici fudbalskih nameštaljki su često završavali u zatvoru. Kod nas takvih drastičnih slučajeva još nije bilo , a u prethodnih nekoliko klubovima su takođe samo oduzeti bodovi. I na tome je ostalo – objašnjava komesar za integritet FSS.

Pročitajte još

A ukoliko dođe do toga da se tužilaštvo i policija zainteresuju za sve ovo, on nema dilemu.

– FS Srbije nije organ gonjenja. Mi se u ovom delu posla držimo nadležnosti iz disciplinskog pravilnika. Taj poslednji postupak još nije okončan niti pravosnažan. Organi FSS imaju apsolutnu podršku rukovodstva, vršioca dužnosti predsednika Marka Pantelića da se u pravnik okvirima dobije epilog. Svakako ćemo sarađivati sa tužilaštvom i policijom ukoliko se bude vodio krivični postupak – ne ostavlja dilemu Đurović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike