Ana Štajdohar o traumatičnom periodu nakon prevremnog porođaja: Bila je u inkubatoru na kiseoniku, počela sam da se raspadam u sebi

18.11.2020

17:13 >> 17:14

0

Pevačici su i danas pomešana osećanja kada se seti kroz šta je prošla sa prvim detetom

Ana Štajdohar o traumatičnom periodu nakon prevremnog porođaja: Bila je u inkubatoru na kiseoniku, počela sam da se raspadam u sebi
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Pevačica Ana Štajdohar imala je veoma bolno iskustvo prilikom prvog porođaja kada je njena šestogodišnja ćerka Nia prevremeno rođena. Ona se tog perioda prisetila na Instagramu, gde je podelila fotografiju sa svojom naslednicom sa ciljem da podrži akciju za prevremeno rođene bebe, pa je priznala da su joj emocije kada se svega toga seti i dalje nesređene.

– Pomešane. Čudan je to osećaj, bila sam i srećna i tužna. Proživiš gotovo nepodnošljive porođajne muke, one koje se romantizuju u pričama, uz dodatne komplikacije. Na trenutak se osetiš kao pobednica, a onda te posle početnog naleta enormne sreće obuzme zabrinutost i tuga. Teško mi je bilo da je posmatram kroz staklo inkubatora, onako nestvarno malu, sa iglama po telu, na kiseoniku… Počela sam da se raspadam u sebi, kidala me je briga, osećaj da ne mogu ništa da učinim, neopisiva potreba da je uzmem u naručje… I znate šta mi je dodatno bilo grozno? To što su novine prenosile informacije iz porodilišta. Na sav taj moj haos u glavi, baš mi nisu pomagali senzacionalistički naslovi po dnevnoj štampi. Sećam se da me je jedan i rasplakao. I pitala sam se ko su ti ljudi koji bez osećaja sramote šalju novinarima informacije toliko delikatne i tako lične i da li znaju da su bedni zbog toga – rekla je Ana za Nova.rs.

Pevačica je otkrila da joj je podrška mnogo značila u tim trenucima, kao i da reči mediciniske sestre koja je brinula o njoj nikad neće zaboraviti.

– Mnogo je važna podrška. Meni su se stvari u glavi promenile nakon razgovora sa jednom medicinskom sestrom sa neonatologije, divnom Tanjom Stefanović. To su ti neki momenti kada shvatiš da neko tebi potpuno nepoznat može da ti pomogne više od najbliskijih, uz par saveta. Ona mi je promenila perspektivu gledanja. Gledala me je svakodnevno kako dolazim u suzama. Rekla mi je: „Ja tebe znam sa televizije kao doteranu, nasmejanu, pozitivnu ženu. Budi takva i kad dolaziš da obiđes svoju devojčicu. Neka te upozna takvu, a ne uplakanu i tužnu. Hej, sve će biti dobro!” Delovalo mi je pomalo blesavo, ali ja sam se sredila za sledeći odlazak do inkubatora u kom je bila Nia. Onoliko koliko sam mogla u datim okolnostima. Rekla sam sebi: „Nema više plakanja, vreme je za osmeh”, i toliko sam dobro sebe ubacila u tu ulogu da sam se i zaista osetila mnogo bolje. Ubedila sam sebe da je sve u redu, u to poverovala i od tad pa nadalje stvari su zaista išle na bolje – ispričala je ona.

Osim toga, Ana je posavetovala i buduće majke koje bi mogle da se nađu u ovako teškoj situaciji.

Ana sa suprugom Nikolom Demonjom Antonio Ahel/ATAImages

– Ovde ću se pozvati na jedan od zlatnih saveta koje mi je dala babica kada smo već beba i ja stigle kući. Onda započeli moji novi psihički usponi i padovi. Rekla mi je da moram da se osećam kao kraljica u svom dvorcu, da kako god mogu sebi ugodim. Rekla je – kako se ti osećaš, tako se oseća i beba. Ona upija tvoju energiju. Vi ste jedno. Ti si kraljica. Koliko god da su mame prevremeno rođenih beba zaokupljene brigom o detetu, a bebe rođene pre termina traže mnogo više, moraju da brinu i o sebi, o svom psihičkom stanju. Ne sme da bude sramota reći „Treba mi pomoć, nisam dobro”. Niko ne sme da vas osudi zbog toga! To je ona hipotetička situacija iz aviona: Masku prvo stavlja roditelj da bi mogao da pomogne detetu – izjavila je Ana.

Nia je sada krenula majčinim koracima i pokazuje veliko interesovanje za muziku, što se pevačici dopada.

– Ona je vrlo talentovana za muziku. Oboje su muzikalni, a ona od pre nekih godinu dana pokazuje i talenat za komponovanje. Vrlo je kreativna. Često slušamo u kući pesme koje smišlja na licu mesta inspirisana onim što joj se dešava. Pravi rime, istražuje koje se sve reči rimuju, pa ih pakuje u neke svoje melodije. A ja samo cvetam… Definitivno je privlači scena. Podržaću je u njenim životnim izborima. To kažem sad dok pojma nemam kako izgleda biti roditelj tinejdžera – kaže Štajdohar i dodaje da i njen sin lepo peva, ali da ga trenutno više interesuju druge stvari:

– On jako lepo peva, ali ga trenutno mnogo više zanimaju superheroji i dinosaurusi.

PROČITAJTE JOŠ:

Majka i ćerka kao preslikane! Nikolija objavila fotografiju iz detinjstva i Vesninu iz mladosti

Ksenija živi novi život: Istražuje bolest koju ima, jer niko nije hteo ruku da joj pruži

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Nova.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike