Sve čari Sergeja Polunjina, buntovnika u baletankama: Nosi tetovažu kolovrata na grudima, a mračnu prošlost u očima (FOTO)

18.11.2020

18:45 >> 18:59

0

Ko je najgori dečko delikatne umetnosti i zašto svoje stavove i greške nosi na sebi u vidu crteža?

Sve čari Sergeja Polunjina, buntovnika u baletankama: Nosi tetovažu kolovrata na grudima, a mračnu prošlost u očima (FOTO)
Copyright Sergej Polunjin Profimedia

Sergej Polunjin rođen je u ukrajinskom Hersonu 20. novembra 1989. godine. Vrlo brzo je bilo jasno da je vanserijski talenat, ali ovo nije priča o tome. Ovo je priča o onome što se dešavalo u njegovoj glavi i kad se svetla scene ugase.

Brojne nagrade, naime, Polunjina uopšte nisu učinile srećnim, ponosnim. Štaviše, dao je ostavku uz komentar:

– Balet je u meni utihnuo, a umetnik polako umire.

Postao je ,,odmetnik baletske scene” i ponašao se destruktivno, partijao, konzumirao nedozvoljene supstance i preobratio se u magnet za medije, koje je rado zabavljao govoreći šta mu padne na pamet na konferencijama. Posebnu pažnju, međutim, tada je privukao u čuvenoj ,,Take me to church” 2015. godine, kada je njegov slobodan ples postao viralan – jer je tako planirao da se oprosti i povuče iz plesačkog sveta, ne bi li mogao da živi kao sav normalan svet.

Kako mu to, pak, nije pošlo za rukom, osvanuo je i potresni dokumentarac ,,Dancer”, koji je za fokus imao neobičan miks njegovog talenta i velike borbe s demonima.

– Sve što sam radio tada baziralo se na mom ličnom iskustvu. Tako sam bio ubeđen da je u redu da uzimam lekove protiv bolova u velikim dozama. Nisam imao nikoga da mi kaže kako to može loše da mi se odrazi na kompletno zdravlje. Plesao sam pun lekova i celo telo me je bolelo. U to vreme sam se i drogirao, uzimao redovno kokain – pričao je u intervjuu za 52 Insights ovaj loš momak baleta.

– Naravno da nisam jedini (koji je priznao da se drogirao). Možda sam jedini koji je javno istupio, ali droga nije zaobišla mnoge ljude koji su plesali ili još uvek igraju balet. Posebno tokom ’70. i ’80. kada je droga bila ,,lajtmotiv” mnogih generacija. Problem je što malo droge može možda da bude i dobar stimulans, ali zavisnost na duže staze može samo da vam uništi život. Ne postoji baletski igrač koji može pod dejstvom droge da pleše maestralno, sa strašću i koncentracijom. Ona pomuti um, ali i celo telo. U početku droga mi se činila sjajnom, verovao sam da imam bolji fokus i više snage, da bih nakon nekog vremena osetio kako se zamaram brže, znojim više i bivam nervozniji nego inače. Zatim se ta paranoja ,,prelije” i na vaš privatan život i tada sve kreće nizbrdo.

Dokumentarac, inače, jedino ne prikazuje trenutak kada Sergej upoznaje rusku balerinu Nataliju Osipovu, u koju se bio i zaljubljio.

Ipak, tek sa olimpijskom šampionkom u klizanju Elenom Iljinik desila mu se prava bajka. Par se ostvario i u ulozi roditelja – dobili su sina. Inače, upoznali su se preko Instagrama.

– Skrolovao sam kroz privatne poruke, razmišljao sam o tome da zatvorim nalog. E, onda sam video poruku od nje. Nisam znao ko je, ali sam osetio da ću biti s njom. Sudbina me je nagradila – priznao je u jednom intervjuu.

Sergej Polunjin od 2016. postao je i srpski državljanin, te zaštitno lice Narodnog muzeja u Beogradu – zapravo promotivnog spota, koji je najavljivao otvaranje ove institucije posle 15 godina rekonstrukcije

Osim sa drogom, borio se i s alkoholom, a 2019. odjeknula je i vest o tome kako je, posle brojnih skandala, izbačen iz ,,Labudovog jezera” zbog homofobije u Parizu. Naime Oreli Dipon, umetnički direktor pariske opere i baleta, rekla je tada da je Polunjin ,,talentovani umetnik, ali da svojim javnim izjavama pokazuje da ne poštuje njihove vrednosti.”

– Muškarac treba da bude muškarac, a žena da bude žena – poručio je on putem društvene mreže Instagram.

Sergej Polunjin Profimedia

Tetovaže preko celog tela

Sejač smrti, kolovrat na grudima, a ispod pupka vuk koji proviruje – u znak sećanja na njegovu prvu predstavu ,,Peća i vuk” u Kraljevskom baletu, samo su neke od tetovaža koje krase njegovo telo.

– Ja nisam čovek, ja nisam bog. Ja sam ono ko sam – ispisano mu je na donjem delu stomaka, dok na bočnoj levoj strani torzoa ima amblem čečenske zastave.

Na levoj donjoj polovini leđa ,,nosi” crkvu u kojoj je kršten, a ,,preko puta” crkve ima kapi kiše koje padaju na reč ,,uspomene”. Zatim, tu je i rečenica:

– Život je kratak put.

Ispod vrata ispisana mu je reč ,,ludnica”, a kraj levog ramena vidi se:

– Tigre, oprosti mi – ispisana u znak sećanja na balet ,,Bajadera”, gde je igrao lovca na tigrove.

Tigrove ogrebotine

Igrač je svojevremeno kiselinom sam sebi nanosio ožiljke, pa i njih sada nosi kao tetovaže. Naziva ih ,,tigrovim ogrebotinama”.

Džejms Din, Hit Ledžer u ulozi Džokera, Vladimir Putin, Igor Zelenski (njegov mentor) – likovi su koje je rešio da oslika na svom telu, dok od imena nosi Mikijevo (Rork), jer mu je on veliki prijatej, a takođe i mentor.

Na unutrašnjoj strani leve podlaktice iscrtao je krst, na šakama reči ,,prljav novac”, inicijale N.D. (Nikolaj Danilovič, jedan od njegovih učitelja) i akronim DLCH Dejvida Lašapela, reditelja spota ,,Take me to church”.

Sa druge strane, nadlanice su mu iscrtane simbolima Rusije i Ukrajine, a tu je i ime njegove bivše devojke balerine Nataše koje, pak, polako bledi. Na unutrašnjoj strani desnog gležnja, kod pete, ima šlem gladijatora, dok na dnu desnog stopala piše – Ahil, na starogrčkom.

Sergej Polunjin Profimedia

Pročitajte još:

Johnny, be good! Kako se Dep, slatki dečko Holivuda, srozao na najniže grane života?

Podlost jednog Bitlsa: Džordž Harison tražio od fana da upropasti Makartnijeva kola, poslao detaljne instrukcije i lokaciju

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike