Uprkos glasinama o prevarama i skandalima: Engleska kraljica Elizabeta II i princ Filip proslavljaju 73. godišnjicu braka

20.11.2020

16:01 >> 15:51

0

Autor: Z. Topolić

Upoznali su su davne 1939. godine

Uprkos glasinama o prevarama i skandalima: Engleska kraljica Elizabeta II i princ Filip proslavljaju 73. godišnjicu braka
Copyright Kraljica Elizabeta II i princ Filip / Profimedia

Engleska kraljica Elizabeta II i njen suprug princ Filip su jedan od najdugovečnijih slavnih parova i proslavljaju 73. godišnjicu braka, iako se za njihovu ljubav vežu brojne afere. Slavni par je godišnjicu ljubavi obeležio uz fotografiju sa dvorca Vindzor gde čitaju čestitke koje im pišu obožavatelji, ali i njihovi unučići.

Godine 1939. mlada Elizabeta se sa 13 godina zaljubila u Filipa koji je u tom trenutku imao 18 godina.

Filip je u mladosti s porodicom proteran iz Grčke, a bio je čak i siromašan. Otac mu nije ostavio ništa osim kofera odeće, četke za brijanje, dugmadi za manžete i pečatnog prstena.

Bio je pravoslavac, a njegove sestre bile su udate za nemačke prinčeve bliske nacistima. Takođe, njegovo ponašanje nije se sviđalo Elizabetinim roditeljima.

Otresit i direktan, sirov, često neprijatno duhovit, na samom rubu vređanja.

Foto: Profimedia

Navodno su se Elizabetina majka i baka najviše od svih protivile ovom venčanju, a mnogi su dijelili njihovo mišljenje da grčki princ nije najbolja prilika za buduću kraljicu.

Četiri godine kasnije Filip je bio pratnja Elizabeti na božićnoj proslavi u dvorcu Vindsor, a iako su već tada nameravali da krunišu svoju ljubav Elizabetin otac kralj Džordž VI. to nije dopustio.

Tada 17-godišnja princeza je blistala od radosti i sreće, a kažu da je nikad nisu videli tako srećnu. Uskoro se mladi mornar školovao u Velikoj Britaniji, a tokom Drugog svetskog rata učestvovao je s Kraljevskom mornaricom u bitkama na Sredozemlju i Pacifiku i koristio je svako odsustvo da vidi Elizabetu. Zvali su ga “Plavim grčkim Apolonom” i divili su mu se.

Elizabeta II je stupila na presto davne 1953. godine

Tek 1947. godine kada je Elizabeta napunila 21 godinu kralj je dao dopuštenje Filipu da zaprosi princezu. Učinio je to u Škotskoj prstenom koji je sam dizajnirao za svoju odabranicu. Bračne zavete izmenili su u Vestminsterskoj opatiji u Londonu.

Ceremoniju je snimao i prenosio “Radio BBC” za 200 miliona slušatelja širom sveta. Filip je na dan venčanja dobio titule vojvode od Edinburga, grofa Merioneta i barona Grinviča. S brojnim zvanicama slavili su uz voćnu svadbenu tortu koja je bila na četiri sprata i visoka 2,7 metara, a bila je teška oko 200 kilograma. Tada nisu ni slutili da će Elizabeta pet godina kasnije postati Kraljica Elizabeta II.

Njih dvoje su u drugom i trećem kolenu rođaci po dve linije kao potomci kraljice Viktorije i princa Alberta, odnosno danskog kralja Kristijana IX i Luize od Hese-Kasela, a to im nikada nije predstavljalo problem.

Foto: Profimedia

Njihov odnos narušile su brojne Filipove afere koje su kasnije razotkrivene. Poznato je koliko je kraljica oštra i stroga prema članovima porodice koji švrljaju i varaju svoje supružnike, ali to pravilo očito je teško primenjivala i u svom braku jer je Filip bio poprilično neveran i to odmah na početku braka.

Prve glasine o njegovim aferama spominju se još 1948. u periodu kad je kraljica bila trudna. Tada je navodno imao aferu sa glumicom Pat Kirkvud, ali je pre smrti glumica demantovala ove navode.

Puno se pričalo i o njegovoj romansi s dugogodišnjom prijateljicom Helenom Kordet. Da su ta šuškanja prilično istinita dodatno je potkrepila činjenica što Helen nikada nije otkrila ko je otac njeno dvoje dece.

Izvori bliski kraljevskoj porodici kažu da je kraljica bila jako dobro upoznata sa suprugovim aferama i da se na kraju jednostavno pomirila s tim da je neveran. Uprkos svim nevoljama jedno od drugog nikada nisu odustali, a njihovu dugovečnu ljubav biće teško nadmašiti.

PROČITAJTE I:

Megan Markl zna da ona i princ Hari nisu više “zlatni par”?

Novi potez Megan Markl i princa Harija razbesneo Britance

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike