Tajne odaje kraljice Elizabete u Bakingemskoj palati: Od pošte preko bioskopa i bazena do misterioznog prolaza

12.11.2021

07:30

0

Zavirite u palatu najdužeg vladajućeg monarha na svetu

Tajne odaje kraljice Elizabete u Bakingemskoj palati: Od pošte preko bioskopa i bazena do misterioznog prolaza
profimedia-0488294582 (1) - Copyright Profimedia

Kraljica Elizabeta Druga došla je na presto Velike Britanije 1952. godine, kada je preminuo njen otac, do tada vladajući kralj Džordž Šesti. Od tog dana njena službena rezidencija je Bakingemska palata. Ovaj zamak uvek je privlačio pažnju turista, koji su se rado fotografisali ispred njega, a sada je otkriveno i šta se nalazi unutar odaja palate.

Profimedia
 

Iako je povremeno moglo da se zaviri u raskošnu unutrašnjost doma kraljice Elizabete, mnogi i dalje ne znaju šta zidine ovog impresivnog zdanja, od 775 prostorija, skrivaju.

Na prvom mestu je kućni bioskop, koji mogu da koriste i članovi osoblja, a ne samo kraljevska porodica. U to se lično uverila i novinarka Emili Mejtlis, kada je posetila palatu kako bi uradila intervju sa princom Endruom. Ona je bila pozvana da se pridruži članovima osoblja, koji su išli da gledaju film "Džudi".

Zatim, svih osamsto zaposlenih u palati mogu da koriste i Dvorsku poštu. Kraljica takođe poseduje i privatnu kapelu, koju su podigli kraljica Viktorija i princ Albert 18445. godine. No, ona je uništena devet i po decenija kasnije, u bombaškom napadu, a novoizgrađena je smeštena u jugoistočnom delu palate.

Profimedia
 

“The Royal Mews Surgery” se takođe nalazi u okviru zidina palate, a vodi je kraljičin lekar dr Timoti Evans. Ona je na raspolaganju svim zaposlenima, dok članovi porodice preferiraju da se leče privatno.

Očekivano, u palati se nalazi i zatvoreni bazen koji je na raspolaganju svima. Svojevremeno su Kejt Midlton i princ Vilijam baš na to mesto vodili mladog princa Džordža na časove plivanja.

Naravno, ovo zdanje ne bi bilo ono što jeste da ne postoje i neke tajne. Tako, na primer, kada se tokom leta organizuju posete Belom salonu, malo je onih koji primete kamuflirana tajna vrata koja vode pravo u tajne odaje kraljice.

Neverovatno, ali istinito - u Bakingemskoj palati se nalazi i bankomat. Godine 2001, sada bivši šef “Coutts banke”, Gordon Pel otkrio je za “The Standard” da u Bakingemskoj palati postoji “ATM” bankomat. Smešten je u podrumu i rezervisan isključivo za članove kraljevske porodice.

Ono što je sigurno jeste da se u ovom velelepnom zdanju nalazi još mnogo prostorija za koje javnost nikada nije čula, a verovatno nikada i neće.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike