Ove holivudske zvezde sutra obeležavaju Božić: Prešli su u drugu veru zbog svojih predaka, bračnih partnera i ljubavi prema pravoslavlju

06.01.2021

19:31 >> 19:41

0

Među pravoslavnim vernicima su velike svetske zvezde, poput Toma Henksa, Dženifer Aniston, Naomi Kembel i Kim Kardašijan

Ove holivudske zvezde sutra obeležavaju Božić: Prešli su u drugu veru zbog svojih predaka, bračnih partnera i ljubavi prema pravoslavlju
Copyright Profimedia/Pixabay

Većina holivudskih zvezda slavi Božić po gregorijanskom kalendaru, koji se obeležava 25. decembra, a neki od njih, kao što su glumci Tom Henks i Kristijan Bejl, rijaliti zvezda Kim Kardašijan, manekenka Naomi Kembel i glumica Dženifer Aniston, najradosniji hrišćanski praznik slave 7. januara, prema julijanskom kalendaru.

Ove slavne ličnosti opredelile su se da Božić obeleže u januaru mahom zbog svojih predaka, neki zbog svojih partnera, a pojedini zbog ljubavi prema pravoslavlju.

Kim Kardašijan

Najpoznatija starleta na svetu Kim Kardašijan, iako je rođena u Americi, ne zaboravlja svoje poreklo. Njena porodica vuče korene iz Jermenije, a njeni preci živeli su na područiju današnje Turske.

Iako je već četvrta generacija iseljenika iz Jermenije, Kim ne propušta da 7. januara čestita Božić svima koji slave ovaj praznik po julijanskom kalendaru. Gospodarica šou-biznisa čestita i katolički Božić svake godine svojim pratiocima i obeležava ga.

 

Tom Henks

Slavnog glumca Toma Henksa, čiji je otac daleki potomak Abrahama Linkolna, ljubav je naterala da pređe u pravoslavnu veru. Naime, kada se drugi put oženio koleginicom Ritom Vilson, glumac je odlučio da postane pravoslavac.

Ritin tata je, inače, iz Bugarske, dok joj je majka Grkinja poreklom iz Albanije.

– Mislim da je pravoslavlje moje duhovno nasleđe. Oženio sam se u istoj crkvi u kojoj je moja supruga krštena i u kojoj su krštena naša deca – rekao je Tom svojevremeno.

Tom Henks i Rita Vilson Profimedia

Dženifer Aniston

Zvezda TV serije “Prijatelji” je religijsko vaspitanje preuzela od svog oca Janisa Anastakisa, pravoslavca sa Krita. Dženifer često ide u crkvu gde neretko ostavlja velike priloge.

Glumica je davala dobrotvorne priloge za crkvu pod okriljem Vaseljenske patrijaršije. Grčka pravoslavna crkva prihvatila je još 1924. godine novi ili gregorijanski kalendar, zbog čega Dženifer, iako slavi pravoslavni Božić, slavi i onaj 25. decembra.

Profimedia

Naomi Kembl

Britanska manekenka Naomi Kembel odlučila je da slavi Božić po julijanskom kalendaru zbog svog partnera – ruskog tajkuna Vladislava Doronjina.

Ova lepotica rođena je u Londonu, majka joj je s Jamajke, a oca nikada nije upoznala. Tokom veze sa Doronjinom, Naomi je postala vernik Ruske pravoslavne crkve.

Džejms Beluši

Američki glumac Džejms Adam Beluši rođen je u Čikagu, a njegovi roditelji su emigrirali iz jednog albanskog sela nedaleko od granice s Grčkom. Džejms je pripadnik Albanske pravoslavne crkve i ponosan je na svoje korene. Inače, glumac je s porodicom tokom osamdesetih godina stalno posećivao Srpsku pravoslavnu crkvu u Los Anđelesu, pre nego što je krajem devedesetih pružio podršku nezavisnosti Kosova.

Kristijan Bejl

Slavni glumac Kristijan Bejl prešao je u pravoslavnu veru nakon ženidbe sa Sibi Blažić, manekenkom sprskog porekla. Ona je agent za nekretnine, a dete je srpskih emigranata koji su šezdesetih otišli u Ameriku. Strani mediji su brujali o tome kako su se Kristijanove majka i sestra protivile njihovoj veze, ali da glumac nije odustao od ljubavi.

Profimedia

Mila Jovović

Glumica Milica Bogdanovna Jovović je rođena u Kijevu, od majke Galine Loginove, nekadašnje ruske glumice, i Bogdana Jovovića, srpskog doktora. Mila je i svoju ćerku krstila u Ruskoj pravoslavnoj crkvi u Los Anđelesu.

Džonatan Džekson

Glumac koji je pet put puta dobio nagradu Emi, a najpoznatiji je po ulozi Lakija Spensera u seriji “Opšta bolnica” (“General hospital”), prešao je u pravoslavlje 2012. godine, dok je pre toga bio protestant. Kada je primio jednu od Emi nagrada, zahvalio je i monasima na Svetoj Gori koji se neprestano mole za spas sveta.

Dejv Gan

Frontmen grupe “Dipeš mod” Dejv Gan preuzeo je pravoslavnu veru od supruge Dženifer Skilaz, koja ima grčko poreklo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike