Poznati tuguju i opraštaju se od Balaševića: Jedan d-mol za tebe, Đole (FOTO)

20.02.2021

17:32 >> 01:08

0

Vest o smrti legendarnog kantautora i te kako je pogodila muzičku scenu

Poznati tuguju i opraštaju se od Balaševića: Jedan d-mol za tebe, Đole (FOTO)
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Đorđe Balašević preminuo je danas, 19. februara, u 67. godini. Porodica i prijatelji teško se nose s njegovim odlaskom, a i oni koji ga nisu poznavali, sudeći po društvenim mrežama, ostali su u suzama nakon vesti o smrti Panonskog mornara. Brojne kolege sa scene takođe su mu uputile poslednje zbogom, teška srca.

– Moj Novosađanin, moj prijatelj, duh mog grada, pesnik, čovek. Neki bi to prosto tugom nazvali… Jedan d-mol za tebe, Đole moj – poručila je Dara Bubamara na svom Instagramu.

– Panonski mornaru, plovi po mirnim morima carstva nebeskog. Počivaj u miru veliki pesniče – oprostila se i Ceca od legendarnog pevača.

Đorđe Balašević, Instagram screensot, Ceca Ražnatović

– Veliki gubitak… Velika rupa… Jer, neko kao on se rađa retko, ako ne i nikada… Genijalac, on je od ravnice napravio planinu… Jedinstveni pesnik… Mnogo smo izgubili, mnogo! – rekla je za 24sedam Tijana Dapčević.

– Beskrajno smo šokirani i moja porodica i ja. Moja mama je inače iz Vojvodine i veoma smo vezani za celu njegovu priču, njegove pesme, njegove stihove, ulice u kojima je moja majka odrastala i ne postoji koncert na koji nisu išli i nekako celu jednu generaciju vezujemo za njega i ceo naš život i odrastanje vezujemo za Đoleta. Iskreno saučešće njegovoj porodici i svima onima koji su ga voleli, a nekako smatram da je danas otišao neko naš, bilo da smo ga poznavali ili ne. Jedna od prvih pesama koje sam naučila da sviram je bila „Život je more“ i bila sam jako mala kada sam je prvi put pevala i svirala i nekako imam osećaj da je njegova muzika nešto što će voleti današnji klinci i saosećam sa svima onima koji nisu imali prilike da ga slušaju uživo, njega i njegove fantastične muzičare – ispričala je za 24sedam Lena Kovačević.

– Zatečen sam. Otišao je jedan od najvećih umetnika sa ovih prostora. Svi smo toliko naučili od njega. Bio je jedinstven i neprevaziđen. Sumnjam da ce iko ikada zauzeti njegovo mesto! Veliki gubitak, nenadoknadiv. Bio je jedan i ostaće samo jedan Đorđe Balašević – rekao je za 24sedam Sergej Ćetković.

– Legenda – kratko je napisala Sofija Milošević, uz objavu posvećenu pokojnom kantautoru.

– Otišao je na žalost najveći kantautor na ovim prostorima. Pesnik, pevač, kompozitor, satiričar, emotivac. Ostavio je fantastičan opus, najlepše pesme koje će zauvek trajati. Ova zemlja moze da bude ponosna na jednu takvu ličnost. Neka počiva u miru – izjavila je za 24sedam Neda Ukraden.

– Tužan dan za umetnost, za sve koji su ga voleli i kojima je ostavio stihove za večnost. Veliki Đorđe Balašević, simbol slobode i ljubavi. Izražavam saučešće porodici i prijateljima – napisala je u okviru svojih storija Marija Šerifović.

Marija Šerifović Printscreen Instagram

– Još jedan velikan i idol mog detinjstva nas je napustio. Ali legende nikada ne umiru – napisala je na Instagramu pevačica Dragana Mirković.

Đorđe Balašević, Instagram screenshot Dragana Mirković

– Jako me je pogodila tuzna vest da nas je napustio. Uz njegove sam pesme odrastala, zaljubljivala se, veselila i plakala. Kasnije sam ga upoznala, na nekoliko druženja. Predivan, skroman, veliki poeta. Zadnjih sam godina redovno išla na njegove koncerte u Zagrebu i uživala. „Tri posleratna druga” je knjiga uz koju sam plačući i smejući se istovremeno provodila dane i noći. Ni sama ne znam koliko puta sam je pročitala. Saučešće porodici, a svima nama ostaju kao uteha njegove pesme i knjige – poručila je za 24sedam Sanja Doležal.

– Život je more po kome brodimo svi svoj vek… Zbogom Panonski mornaru, nek ti je večna slava i hvala – napisao je uz svoju objavu posvećenu Balaševiću Željko Samardžić.

– Teške trenutke i teške dane ne možemo izbeći, znam… Mnogo sam tužna, jer mi je za njega vezan najlepši period mladosti. Uz njega u „Ranom mrazu” je sve imalo smisla. Volela sam mnogo taj period… Koncerte širom Jugoslavije, punili smo dvorane i sva ta druženja posle koncerta je nešto što će ostati zauvek u mom srcu. Svi smo ga obožavali. Imala sam izuzetnu čast da uz njega gradim muzički put. Neka ga anđeli čuvaju. Nemam reči. Bas sam tužna – rekla je za 24sedam Bilja Krstić.

– Ne! Izbrišite ovu vest! Stop! Preteško! Zaustavite Zemlju, tiraže, koronu… Dosta je bilo – napisala je voditeljka Vesna Dedić na svom Instagramu.

Instagram printscreen

Podsetimo, Balašević je pre tri dana primljen u Infektivnu kliniku Kliničkog centra Vojvoidne u Novom Sadu. Bolovao je od kovida i bio je u lošem stanju. Iako su lekari preduzeli sve moguće mere, stanje mu se nije poboljšalo. Tokom popodvena 19. februara se čak i pogoršalo, usled ranijih hroničnih zdravstvenih problema.

– Ogroman šok za ceo region. Takvog poetu dugo, dugo, naši prostori nece imati. Duboko saučeće porodici – rekao je za 24sedam Željko Joksimović, nakon što je saznao da je „novosadski dečak” preminuo.

– Mi se nismo lično poznavali, videli smo se nekoliko puta u životu. Naravno, žao mi je što se to tako desilo. Zatečen sam informacijom. Saučešće porodici i najbližim prijateljima – rekao je „Kuriru” Srđan Gojković Gile.

– Veliki, legendarni… Takvi kao ti ne umiru – napisala je Jelena Karleuša u okviru svojih Instagram storija.

Instagram printscreen

Da je otišao veliki pesnik, te da je ovo ogroman gubitak za našu kulturu, saglasni su Momčilo Bajagić Bajaga i Milan Ðurđević, frontmen benda „Neverne bebe”, piše Tanjug.

– Đole je bio jedan od simbola jugoslovenske pop scene i njegove pesme su bile prepoznatljive od Vardara pa do Triglava. Mnogo mi je teško i nikako ne mogu da ‘obradim’ informaciju da Đoleta više nema. Bio je veliki pesnik i nema sumnje da je njegov odlazak veliki udarac za našu kulturu – rekao je Bajaga.

Milan, pak, ističe da je Balašević bio neprevaziđeni pesnik na regionalnoj pop sceni i da je imao poseban muzički izraz koji je oduševljavao milione ljudi:

– Lako je bilo voleti Balaševića kada je bio vrhunski pesnik. Ostavio je nemerljiv trag u našoj pop kulturi i raznežio svojim pesmama brojne generacije. Nesumnjivo je njegov odlazak ozbiljan gubitak za našu kulturu, ali i za sve ljudi koju su voleli njegove pesme. Balašević je bio neponovljiv.

– Prevelika tuga. Ne mogu da verujem. Imala sam tu čast da ga upoznam i postojala je obostrana želja za saradnjom. Nažalost, nismo uspeli u tome. Sarađivala sam sa njegovim sinom Aleksom, pevala sam himnu na sportsko-borilačkom spektaklu „Megdan”. Ovo je zaista veliki gubitak za muzički svet. Bio je jedan od najvećih umetnika čiji će trag zauvek sijati. Ostaju njegove predivne pesme zbog kojih ga nikada nećemo zaboraviti. Počivajte u miru i neka Vam je večna slava, divni gospodine Balaševiću – rekla je za 24sedam pevačica Jelena Tomašević.

– Veoma me iznenadila i rastužila vest o upokojenju našeg Đoleta Balaševića. Bio je veliki pesnik, pripovedač i muzičar, obeležio naše živote svojim stvaralaštvom. Njegov  „D-moll”, „Lepa protina kći”, „Ne lomite mi bagrenje”… Predugačak je niz tih čarobnih rima kojima je dotakao naše duše. Živeće zauvek u našim srcima – rekla je Aleksandra Radović za 24sedam.

– Zbogom, legendo – poručila je Anastasija Ražnatović na svom Instagramu.

Đorđe Balašević, Instagram screenshot, Anastasija Ražnatović

– Otišao je jedan od najvećih pesnika. Njegove pesme imale su i sliku i miris, a najlepše godine života moje generacije blisko su bile povezane s njima – rekao je „Kuriru” Ognjen Amidžić .

– Bio si najveći. Počivaj u miru – poručio je Hari Mata Hari.

– Ne znam ni šta da napišem … Dragi moji Instagram drugari! Hoćemo li ikada imati ovakovog umetnika… Pesnika…. ? – jedva je našla reči kojima će potpisati svoju objavu na pomenutoj društvenoj mreži Jelena Gavrilović.

– Ode nam još jedan velikan muzike… Svaki tvoj stih, tvoja strofa i emocija urezana je duboko u meni ispod kože. Počivaj u miru, legendo muzike! Lepo sećanje si ostavio iza sebe! Živiš u nama…

Ode nam još jedan velikan muzike…
Svaki tvoj stih, tvoja strofa i emocija urezana je duboko u meni ispod kože. Počivaj…

Posted by Nikola Kojo on Friday, 19 February 2021

– Pozdravi sve moje kolege gore na nebu, posebno mog dragog kuma Mandu! Srešćemo se svi. Nekad! Hvala ti na svemu! – napisao je Nikola Kojo u svojoj objavi na Fejsbuku.

– Šokirala me je vest, nisam znala da je bolestan. Nisam ga lično poznavala, ali sam posećivala sve njegove koncerte. Imao je divnih tekstova, njegov dar je bio neponovljiv i mislim da će taj pečat ostati zauvek. Izgubili smo ga fizički. Bio je umetnik neprocenjive vrednosti. Njegovi tekstovi su mnogo govorili. Kapa dole – rekla je Snežana Đurišić, u specijalnom izdanju emisije „Premijera”, posvećenom Đorđu Balaševiću.

– Bili smo mnogo dobri ortaci. Ne mogu da se setim kad smo se videli poslednji put, ali to je bilo predivno drugarstvo. Još osamdesetih smo se upoznali. S ponosom mogu da kažem da sam bio veliki prijatelj Balaševiću, bio sam mu gost… On je moj gost bio na koncertu… – rekao je, sa druge strane Miroslav Ilić u okvoru iste emisije, pa nastavio: Bio je svoj, neki su ga razumeli, neki nisu, imao je svoj stil života. Bio je sjajan otac i muž. Bio je specifičan, imao je neki svoj fazon, beskompromisno ga je čuvao, ne može niko na svetu da ti kaže da mu je on učinio nešto nažao. Pored muzike, voleo je veoma poeziju. Bio je umetnik nad umetnicima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike