Tajna pesme „Provincijalka”: Ovako je zapravo počela ljubavna priča Balaševića i njegove Olivere

20.02.2021

14:13 >> 16:08

0

Upoznali su se u jednoj emisiji, a onda joj je on pod prozorom svirao pesme i time je osvojio

Tajna pesme „Provincijalka”: Ovako je zapravo počela ljubavna priča Balaševića i njegove Olivere
Copyright Printscreen/Youtube/Ata Images
Najveća i jedina ljubav preminulog kantautora Đorđa Balaševića bila je njegova supruga Olivera. Njih dvoje su se upoznali tokom jednog gostovanja u emisiji, a ovaj susret bi mnogi opisali kao ljubav na prvi pogled. Stihovi pesme „Provincijalka” su zapravo opis njihove studentske, mladalačke ljubavi.

Olivera i Đorđe Balašević uživali su u skladnom braku četiri decenije, a Olja je bila večita inspiracija i podrška ovom pesniku za pisanje njegovim emotivnih balada kojima je osvojio srca publike, a u nastavku pročitajte kako se između njih rodila ljubav.

Inače, Olivera Savić, tadašnja mlada Zrenjaninka i naša bivša reprezentativka u sportskoj gimnastici i Đole Balašević upoznali su se u jednoj novosadskoj emisiji u kojoj su gostovali. Ona je bila u ulozi sportistkinje, a on muzičar. Olja tada nije ni slutila da će je zavesti mladić sa gitarom u kojeg se kasnija zaljubila do ušiju.

Olivera  Savić je studirala organizaciju rada u Novom Sadu i odabrala je život u studentskom domu, a Đole je kao pravi džentlmen i romantična dušao dolazio pod njen prozorom i pevao joj, a veliku ljubav nisu krili. Ipak, bilo je na početku nekih pokušaja uticaja sa spoljne strane, kako je Đole to šeretski objasnio.

Na studentskoj sobi u kojoj je mlada Zrenjaninka Olivera tada živela, danas se na ulaznim vratima nalazi pločica „Dok ona ne sleti niz hodnik studenjaka… Olja i Đole Balašević, 1. juni 1979”, i upravo tu je počela najlepša ljubavna priča.

– Majka je veoma teško emotivno proživljavala što odlazim u Novi Sad i što ću biti sama, čak mi je predlagala da nađem nekog momčića. Imala sam cimerku Vesnu iz Čačka. Upoznala sam mnogo ljudi, sa kojima sam i danas u kontaktu – rekla je Olja Balašević u jednom intervjuu.

Tanjug/Jaroslav Pap

Uskoro se u njenom životu pojavio i momčić, tada već poznati kantautor sa Salajke, a njen studentski život Đorđe Balašević pretočio je u stihove pesme „Provincijalka”.

– On tvrdi da je ta pesma vezana za ovu sobu. Ja znam da sam za stolom čitala beleške sa predavanja, spremala ispit i gledala često kroz prozor čekajući kada će se pojaviti. Tada mobilnih telefona nije bilo, pa je Đole zviždao pod prozorom. Taj zvižduk i danas koristi kad negde zalutamo u nekom gradu ili tržnom centru. Kada bih čula njegov zvižduk, brzinom svetlosti bih strčala kroz hodnik da ga vidim, tako da je ta pesma to na vrlo lep način ispričala – govorila je Olivera.

U vreme dok je Olivera studirala i živela u domu, Balašević je, kako je nekoliko puta ispričao, igrao na obližnjem đačkom igralištu fudbal sa stanarima iz doma i ubrzo se pročulo za njihovu ljubav.

– To je od početka bila vrlo javna ljubav i jedina na svetu. Međutim, bilo je i onih koji su me sretali na ulici, pa mi govorili: „Šta ti zavlačiš onu devojku”, a bilo je i raznih scena – pričao je Balašević.

On nije krio da se upravo uz Oliveru „smirio”.

– Na putu da postanem pokvaren dečko, sreo sam nju, i sve je preraslo u priču o bitangi i princezi, ali u malo izmenjenim ulogama. Daleko od toga da je ona bila bitanga, ali bila je mala skitnica po studentskim sobama i domovima, s ogromnom ambicijom. Pre Olje imao sam neke tragične, formalne veze, ali kada sam nju prvi put video, pomislio sam da želim da se oženim i imam svoju porodicu – rekao je ranije Đorđe za Story.

Kada je otišao na letovanje u Umag, shvatio je da mu nedostaje, pozvao ju je sa recepcije hotela i pitao da se uda za njega. Nije stigla ni da odgovori, a on je seo u „golf“ i vozio do Zrenjanina.

– Otišao sam bez nje kao momak na more te godine, nisam znao da ću se vratiti s potpuno drukčijim pogledom na život. Patio sam za ovom lisicom jer je nisam mogao naći, a onda sam pronašao veslački klub. Ona se javila, pa sam je pitao: „Dobro, hoćeš li se ti udavati ili nećeš?” – ispričao je Đorđe.

Kumovi na venčanju su im bili Biljana Krstić i Josip Boček, koje je Đole „prevario” rekavši da treba da snimaju neku emisiju na televiziji i da obavezno ponesu lične karte. I na svadbi Đole je bio duhovit.

U nastavku poslušajte numeru koju je Balašević posvetio svojoj ljubavi iz studentskih dana.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike