Vd: Veliki šarmer, ličio na Džonija iz „Pistolsa", nigde nije išao bez bubnjarskih palica, a umesto telefonom - zvao je zviždukom

24.02.2021

06:31 >> 23:05

0

Danas, 23. februara, čuveni Ivan Ivica Vdović slavio bi slavio bi svoju šezdesetu

Vd: Veliki šarmer, ličio na Džonija iz „Pistolsa", nigde nije išao bez bubnjarskih palica, a umesto telefonom - zvao je zviždukom
Copyright Ivica Vdović, ,,Oko moje glave" Šarlo akrobata screenshot

Jedan od pokretača „novog talasa” u Srbiji i Jugoslaviji, Ivan „Ivica” Vdović, poznatiji kao Vd, rođen je na današnji dan 1961. godine u Beogradu. Bio je bubnjar rok sastava „Suncokret”, „Katarina II”, „Šarlo akrobata”, veliki muzičar i važio je za najšarmantnijeg u društvu. Pojedinci ga smatraju čovekom koji je stvorio Margitu, Mladenovića, onoga bez kog Koja ne bi postojao, privatno izuzetno fascinantnog lika, koji je na veliku žalost poštovaoca i svih onih koji su ga poznavali i voleli postao i prva HIV pozitivna osoba u Jugoslaviji. Od te bolesti je u 31. i preminuo, 25. septembra 1992, te bio sahranjen na Starom obrenovačkom groblju, u porodičnoj grobnici.

Ivica Vdović, ,,Oko moje glave” Šarlo akrobata screenshot

Muzičku karijeru započeo je još kao gimnazijalac (na bubnjevima sastava „Limunovo drvo”, koji je i prvi bend Milana Mladenovića). Iako ga mnogi pamte kao „Šarlovog lika” u toj grupi se tek na kratko zadržao. Ipak, on je bio taj koji je izabrao naziv albuma „Bistriji ili tuplji čovek biva kad…”, kojim su, mnogi smatraju, napravili revoluciju na rokenrol sceni.

U pitanju je, inače, citat iz knjige Vase Pelagića.

Pročitajte još:

– Ako je neko reformator ovoga grada u sedamdesetim godinama onda je to Ivica Vdović. Koja ne bi postojao da nije bilo Ivice Vdovića – pričala je kasnije Sonja Savić, koja je otvoreno smatrala da je Vd zaslužan i za Milanove muzičke uspehe.

– Ivica je radio na njegovom vokalu, Ivica je radio na njegovoj ličnosti, Ivica je stvorio Milana Mladenovića. Ivica je stvorio Margitu Stefanović, a ko je još uvek živ nek prizna istinu.

Privatno, bio je fascinantna ličnost, pamtili su savremenici.

– Ličio je na Džonija Rotena iz „Pistolsa”. Prvi je zamenio palice ritam mašinom i obeležio zvuk „Šarla akrobate”. Sećam ga se kao najšarmantnijeg momka u društvu, pravog zezatora koji je uvek bio spreman da „odvali” dobru šalu. Bio je poznat i po nekim navikama koje ni za živu glavu nije menjao. Nigde nije išao bez svojih bubnjarskih palica i nikada se nikome nije javljao telefonom. Kada treba da izađemo, on lepo stane ispod prozora i zviždi. Bože, koliko se taj čovek nazviždao ispod mog prozora – prisećala se svojevremeno Dubravka Marković, voditeljka muzičke emisije „Hit meseca”.

Kada se „Šarlo akrobata” raspao posle samo godinu dana rada, Vd je ostao s Mladenovićem u bendu „Katarina II”. Grupu je napustio 1985. godine, pošto je preimenovana u „Ekatarina Velika”. Iste godine je ustanovljeno da je pozitivan na HIV. Navodno, bio je prva registrovana pozitivna osoba u celoj Jugoslaviji.

– Te 1985. godine taj isti Ivica otišao je da se testira na neku čudnu bolest koja se pojavila u Beogradu. Vratio se i celom gradu je rekao da je zaražen AIDS-om. Ovo je jedan ružan i mali grad – okrenuo mu je leđa. A on je vrlo ponosno, dostojanstveno i skromno u svom balon mantilu još godinu i po dana svirao bubnjeve – pričala je jednom prilikom Sonja Savić.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike