Kako je nastala Balaševićeva pesma "Ne lomite mi bagrenje": Đorđe je satima slušao tužne ispovesti Srba

24.02.2021

18:22 >> 18:25

0

Veliki hit Ne lomite mi bagrenje  je Đorđe Balašević napisao 1986. godine

Kako je nastala Balaševićeva pesma "Ne lomite mi bagrenje": Đorđe je satima slušao tužne ispovesti Srba
Copyright Tanjug/Jaroslav Pap
“Verujem, cenjeni sude da dobro poznaješ ljude vi barem imate posla jer ćud je ćud a sud je sud. Verujem, cenjena glavo da si i učio pravo da svakom sudiš pošteno Jer čast je čast a vlast je vlast”, su stihovi koje su pevale generacije…

Veliki hit “Ne lomite mi bagrenje”  je Đorđe Balašević napisao 1986. godine, a ideja za te stihove je nastala sasvim slučajno u Sava Centru tokom jednog tajnog sastanka kada je kantautor slušao tužne ispovesti Srba sa Kosova. Danas, 35 godina kasnije malo ko zna kako je ona zapravo nastala.

O tome kako je Balašević došao na ideju da napiše tekst pesme “Ne lomite mi bagrenje” je otkrio dugogodišnji direktor Kulturnog programa Sava centra Vuk Žugić. On je naveo da je Balašević u to vreme, kao po običaju, bio u Sava centru, gde je dogovarao tradicionalne novogodišnje koncerte. U to vreme, glavna vest je bila da Srbi sa Kosova dolaze vozom u Beograd, sa željom da ih neko iz rukovodstva Srbije primi, kako bi ukazali na svoje probleme.

Pročitajte još:

– I, negde, dok smo mi pričali uz dogovore oko novogodišnjih koncerata, u tom rukovodstvu pao je dogovor gde mogu da ih prime zbog broja ljudi, da to bude u velikoj dvorani Sava centra. Mi to nismo ni znali, dok neko nije ušao. I neko kaže, puni se sala ljudima koji su došli sa Kosova, zaista, najšireg dijapazona starosti. I Đole je rekao ‘hajde da vidimo, da to posmatramo’ – prisetio se Žugić i dodao:

– Zaista je to bilo dirljivo. Jedan veliki čovek, Balašević Đorđe je to slušao četiri sata. Mi smo se pozdravili, ugovor je bio potpisan, i on se javio posle nekoliko dana i rekao mi: ‘Napisao sam jednu posebnu pesmu’. Ta pesma je bila ‘Ne lomite mi bagrenje’. Dugo su je povezivali samo sa Kosovom i stradanjem Srba na Kosovu, ali ona je kao i sve jednog filozofskog, metaforičnog značenja. Ne lomite mi život, bilo gde i bilo kome. Ne lomite ono najlepše što osećam prema svojim ljubavima, prema svom bagrenju, prema svemu što su naši životi – objasnio je Žugić.

Balašević je “Bagrenje” pevao na skoro svim svojim koncertima, i tada je govorio da su Srbi sa Kosova posebni i da se saosećao sa svim nedaćama koje su zadesile naš narod u južnoj srpskoj pokrajini. Uvek je isticao da je tim ljudima bila potrebna naša pomoć.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike