Balaševićeva „Poruka čovečanstvu", iz gimnazijskih dana: Rodiću se ja opet... (FOTO)

28.02.2021

17:54

0

Školski časopis često je objavljivo njegove pesme, a jedna od njih sada ima posebnu težinu

Balaševićeva „Poruka čovečanstvu", iz gimnazijskih dana: Rodiću se ja opet... (FOTO)
Copyright Đorđe Balašević ATAImages/Antonio Ahel

Čuveni kantautor i pesnik, Đorđe Balašević, preminuo je u petak 19. februara, posle tri dana na Infektivnoj klinici KC Vojvodine. Sahranjen je dva dana kasnije, a njegov rodni Novi Sad taj dan proglasio je Danom žalosti.

Vest o smrti pogodila je javnost čitave nekadašnje SFRJ. U Puli su, pored Gradske biblioteke, na železničkoj stanici fanovi su svećama odali počast jer je upravo tu, u pesmi „Oprosti mi, Katrin”, „čekao autobus i svirao gitaru”. U Zagrebu, pak, su oko sveća napisali „bećarac” ćirilicom, u čast njegove „Stih na asfaltu”… U centru Novog Sada paljene su sveće, a na Gradskoj kući su bila ugašena svetla… Oni koji su ga poznavali, takođe, svakodnevno se pisećaju lepih trenutaka koje su proveli s njim, pa je tako „isplivala” i njegova „Poruka čovečanstvu” – „Svetozar Marković” u Novom Sadu, koju je Balašević pohađao, u školskom časopisu često je objavljivala njegove pesme, a jedna od njih bila je i ova, koja sada ima posebnu težinu.

„Rodiću se ja opet, nisam ja od onih što jednom zauvek umiru”, napisao je Đorđe Balašević, tada učenik drugog razreda.

Posted by Gimnazija “Svetozar Marković” – Novi Sad on Friday, 26 February 2021

– Podsećajući se detinjstva i đačkih dana, pričao je o učiteljicama, profesorima i ljudima koje je voleo. Rekao je da on pamti samo ono što je lepo, a ružno se trudi da zaboravi i da u njegovim godinama ljudi često misle da su propustili nešto važno, a on smatra da: „Svako ko je doživeo bar jedan dan istinske ljubavi, nije ništa propustio“ – navodi se, između ostalog, u objavi škole.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike