Posle višedecenijske borbe oko autorskih prava! Štulić se obrušio na SOKOJ, pa optužio i hrvatski ZAMP: Traži milione!

01.07.2021

22:01 >> 13:45

0

Osnivač Azre oko autorskih prava za svoje pesme bije bitku već 40 godina. Sve je počelo u septembru 1981, nakon što je napustio Savez kompozitora Jugoslavij

Posle višedecenijske borbe oko autorskih prava! Štulić se obrušio na SOKOJ, pa optužio i hrvatski ZAMP: Traži milione!
Copyright Pixabay

Branimir Džoni Štulić u septembru 1981. godine doneo je odluku da izađe iz SOKOJ-a (Saveza kompozitora Jugoslavije, danas organizaciju muzičkih autora Srbije), jer više nije želeo da preko tog udruženja štiti svoja autorska prava. Oko njih, međutim, borba traje već četiri decenije, a nakon dužeg vremena Štulić se ponovo oglasio na Jutjub kanalu te izrazio svoje nezadovoljstvo, prenose hrvatki mediji. U opširnoj objavi, naime, obrušio se na SOKOJ jer „decenijama zarađuje od njegove muzike”, a zatim optužio i ZAMP (udruženje za zaštitu autorskih muzičkih prava u Hrvatskoj).

– SOKOJ, što znači Savez kompozitora Jugoslavije (premda bi u tom slučaju trebalo SKOJ, ali da se raja ne doseti, sitno izmeni naslov), zadrži ime i u novim okolnostima iako bi ispravnije bilo, po istom načelu, SOKOS, jer Jugoslavije više nema, a sad je to Organizacija muzičkih autora Srbije, dakle, to SOKOS se čita Savez organiziranog kriminala Srbije i to s obe strane, s leva na desno i obratno, kako god se uzme, budući da ako laže koza, ne laže rog, što je, uostalom i vidljivo iz dopisa kojeg sam bio primoran dotičnima da uputim – počeo je Štulić svoju objavu, te i priložio svoj dopis upućen SOKOJ-u.

Pročitajte još:

– Poštovani, upoznati ste s dopisom gospodina Živkovića, koji vam je u moje ime poslao zadnju opomenu pred isključenje i, takođe, prosledio dokument koji to u celosti potvrđuje (zacelo ne zbog dalje komunikacije i izjašnjenja na navode, već zbog dobre vere i najkraćeg roka od 14 dana). Eto, ima tome punih četrdeset godina da se vi o taj dokument oglušujete. Za to vreme ste mi naneli neizmernu štetu. Ja sam po tadašnjim zakonima morao ući u SOKOJ da bih dobijao svoje autorske i ine prinadležnosti, međutim, one nisu stizale. Na moj upit zašto, odgovoreno mi je da vaša firma prelazi na kompjutere od ’74. i da zbog toga niste u stanju da isplaćujete honorare (ali ste i te kako sposobni ubirati dotične, zaista, vaš prelazak na kompjutere je potrajao sve do rata, punih 17 godina, ako se već ratno vreme ne računa, tako se uostalom i sami hvaliste na vašoj Internet stranici). Zbog toga sam odmah pre 40 godina u februaru ’81. raskinuo svaku saradnju s vama, no čak i tako ste (po istom obrascu) još polagali pravo na ubiranje mojih honorara sve do isteka te kalendarske godine (znajući da ih nikada nećete isplatiti), štaviše, toliko vam se osladilo da mi ne silazite sa one stvari sve do današnjeg dana.

– Sad, ja nisam od SOKOJ-a primio ni dinara u celokupnom životu. Za drugu polovinu 1980. ste ubrali barem 50.000 tadašnjih maraka samo od Jugotona na ime mojih autorskih honorara koje nikada nisam vidio, a sledeću ’81. kudikamo više, da ne spominjem radio-difuzna izvođenja kako u zemlji tako i inostranstvu… Međutim, vi niste prestali s ubiranjem mojih prihoda ni po isteku ’81, već ste produžili sve do 1994, kad ste me u zamenu za hrvatsku „Oluju” predali ZAMPU (vidi se da radite za istog gazdu), dakle, tu ste me svake godine oštetili za milion evra, jer, premda ste znali da ja nemam ništa s vama, opet do rata je na svakom nosaču zvuka stajalo SOKOJ i, naravno, moji radio-difuzni prihodi su se slivali u vaše kofere, a upravo je to i razlog vašem podmetanju nepostojećih „web” licenci na moje pesme, „content ID-a” i generlno drugih lažnih i neistinitih podataka – nastavio je.

– Ipak to ne znači da vam matematika ne ide od ruke, naprotiv, i sami ćete lako izračunati koliko tih trinaest godina po milion evra iznosi, dodatno kamatu. A neću vam oprostiti ni tih godinu i po, ’80. i ’81. To je što se tiče glavnice iz Jugoslavije. A za ove druge potonje grehe koji se očito protežu od ’94. sve do današnjih dana… Još 26 miliona, s kamatama, dok bezočnost vašeg „poslovanja” nema cenu, pa ću je otpisati – zaključio je Štulić u dopisu, uz koji je priložio i dokaz o otkazu autorskih prava preko SOKOJ-a.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike