"Njujork tajms" o tvrdnji Lečića da je na snimku sa Danijelom Štajnfeld uvežbavao dijalog: Nema indicija da je to tačno

25.03.2021

07:37 >> 10:45

0

Američki list u opširnom tekstu opisuje celu hronologiju događaja koji su se dešavali u slučaju glumice Danijele Štajnfeld

"Njujork tajms" o tvrdnji Lečića da je na snimku sa Danijelom Štajnfeld uvežbavao dijalog: Nema indicija da je to tačno
Copyright Branislav Lečić i Danijela Štajnfeld 24sedam/Miloš Tešić/ATAImages/Ptintscreen/YouTube N1

Slučaj Danijele Štajnfeld je duboko potresao javnost u Srbiji nakon što je otkrila da ju je silovao 2012. godine jedan moćnik iz glumačkog sveta, a kada je pre nekoliko dana saopštila da je reč o Branislavu Lečiću, mediji, a i društvene mreže, ne prestaju da se bave ovom temom.

Objavljeni su i audio-snimci razgovori Lečića i glumice koji su se, kako tvrdi Štajnfeldova, dogodili nakon silovanja. Ona je taj snimak dostavila  tužilaštvu. To je, inače, deo dužeg razgovora u trajanju od 77 minuta, koji je analizirao  i “Njujork tajms”, a prenosi “Insajder”.

Američki list je analizirao kompletan snimak kako bi proverili tvrdnju Branislava Lečića da su oni zapravo uvežbavali dijalog. Nakon analize snimka, “Njujork tajms” zaključuje da nema indicija da je razgovor sa snimka uvežbavanje dijaloga.

“Njujork tajms” u opširnom tekstu opisuje celu hronologiju događaja koji su se dešavali u slučaju glumice Danijele Štajnfeld, njenu isposvest o onome što se desilo u maju 2012. kada ju je, kako navodi, silovao kolega Branislav Lečić. Američki list piše o tome zašto je odlučila da se nakon toga preseli u Ameriku, zašto nije prijavila slučaj nadležnim institucijama, zašto je nakon devet godina odlučila da o tome progovori u svom autorskom filmu “Zaceli me” i zašto donedavno nije želela da otkrije ime. Podsetimo, Danijela je u ponedeljak prvi put javno optužila Branislava Lečića da ju je silovao i pred kamerama ispričala šta joj se zapravo desilo.

“Njujork tajms” prenosi i izjavu Branislava Lečića, koji negira da je imao seksualne odnose sa koleginicom Danijelom Štajnfeld, kao i da ju je silovao 2012. godine.

– Nikada nisam sa njom imao seksualni odnos. Sve ostalo bi bila laž – prenosi američki list izjavu koju im je Lečić dostavio putem aplikacije WhatsApp. List prenosi Lečićevu tvrdnju da je audio-snimak razgovora prilikom susreta u jednom restoranu sa Danijelom 2016. godine nepotpun.

Branislav Lečić ATAImages

Lečić navodi da su se sreli da bi razgovarali o potencijalnoj saradnji, te da duža verzija snimka otkriva širi kontekst – da su oni zapravo samo improvizovali dijalog i da je ona verovatno tvrdila da ju je napao kako bi stekla publicitet za svoj film.

– Možda je očekivala nešto više, možda zato što se ništa nije dogodilo želi da se osveti, a možda želi da gradi svoju priču kroz mene – naveo Lečić i dodao:

– Loš marketing je takođe marketing.

List, međutim, navodi da im je Danijela Štajnfeld dostavila kompletan snimak od 77 minuta razgovora, koji je inače trajao oko 90 minuta, a snimala ga je dok joj se nije ispraznila baterija na telefonu. Nakon što su analizirali ceo snimak, “Njujork tajms” zaključuje:

Delovi njihovog razgovora su nerazumljivi i zagušeni bukom prostora. Ipak, nema indicija da su uvežbavali dijalog. Iako su glasovi prigušeni i razgovor često deluje prijateljski, glas Štajnfeldove postaje oštriji kada opisuje koliko je bila povređena onim što je uradio. Lečić odgovara na način koji ukazuje da on veruje da je ona pristala na ono što se desilo.

Američki list se osvrće i na izveštavanje medija, pre svega tabloida u Srbiji koji su Danijelu optužili čak i da laže da je silovana kako bi promovisala svoj autorski film. List konstatuje da, iako je Srbija poslednjih godina preduzela korake na unapređenju prava žena, seksualno uznemiravanje i napadi i u Srbiji i u regionu i dalje se retko prijavljuju, a kod žrtava dominira osećaj stida.

Danijela Štajnfeld screenshot Instajder

Danijela Štajnfed se sa Lečićem ponovo srela 2016. godine, jer je to bio deo procesa njenog izlečenja od traume. Prilikom tog susreta nastao je i audio-snimak razgovora, čiji je deo Daniejla dostavila tužilaštvu.

Lečić je rekao da je sporni snimak “proba nekog komada”, da je on “samo glumio” i da će, ukoliko snimak bude obelodanjen, tražiti da bude ispitan na poligrafu.

Danijela Štajnfeld rekla da je to laž i da bi volela da joj neko pokaže bilo koju predstavu ili film u kojem postoje takve replike.

Pročitajte još

Ona je između ostalog rekla da je tačna Lečićeva tvrdnja da nisu imali seksualne odnose.

– S jedne strane to je gnusna laž i krivično delo što negira, s druge strane zavisi kako definišete seksualne odnose. S jedne strane on jeste u pravu, on seksualne odnose nikad sa mnom nije imao. On je meni počinio silovanje na mom telu i nada mnom. To je veoma velika razlika između seksualnih odnosa i nasilja – rekla je Danijela Štajnfeld u opširnoj isposvesti za “Insajder”.

Lečić je juče izjavio da je dobio poziv od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da u petak da iskaz povodom optužbi Danijele Štajnfeld da ju je silovao, ističući da je pozvan u svojstvu građanina, a ne optuženog.

On je objavio i video-poruku Danijeli Štajnfeld.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike