Džon Lenon je nastradao pre 40 godina: Autogram ga ,,koštao" četiri hica u leđa

08.12.2020

14:25

0

Egzekutor je i danas iza rešetaka zbog zločina koji je, kako je jednom prilikom istakao, počinio zbog slave

Džon Lenon je nastradao pre 40 godina: Autogram ga ,,koštao" četiri hica u leđa
Copyright Profimedia

,,Žao mi je i na postoji opravdanje. To sam uradio da bih postao ,neko’, a postao sam ubica. Ovo je najgore što može da se desi nekome ko ni za šta nije kriv. Veoma sebično, s moje strane. On je bio ikona, a ja sam samo želeo slavu. Stalno mislim o tome koliko sam bola naneo njegovoj supruzi, Joko Ono”, izjavio je svojevremeno Lenonov ubica Mark Dejvid Čepmen, koji u trenutku zločina imao 25 godina.

Džon Lenon, nekadašnji ,,Bitls”, ubijen je na današnji dan, 8. decembra, 1980. godine. Uveče tog ponedeljka, čuveni i tada četrdesetogodišnji muzičar zadobio je četiri hica u leđa, od pet koji su bili ispaljeni tačno ispred zgrade Dakota u kojoj je boravio u Njujorku.

Mark Dejvid Čepme Profimedia

Čepmen je ostao na mestu zločina i, prema navodima tamošnjih medija, čitao je ,,The Catcher in the Rye” sve dok ga nisu uhapsili. Lenon je prevezen u bolnicu policijskim autom, a tamo mu je samo bila konstatovana smrt.

Lenonova supruga Joko Ono bila je za vreme pucnjave sa njim

Ubici Marku Dejvidu Čepmenu ranije te večeri dao je autogram – potpisavši mu primerak albuma ,,Double fantasy” koji je izdao sa Joko. Posle tragedije, primerak je pronađen u jednoj žardinjeri i dobro je poslužio kao dokazni materijal na suđenju.

Potpisan primerak albuma ,,Double fantasy” Profimedia

Čepmen je bio mladi član obezbeđenja sa Havaja. Ono što ga je podstaklo na ovaj strašni čin bila je, kako je jednom prilikom tvrdio, Lenonova rečenica kako su ,,Bitlsi popularniji od Isusa”, a posebno njegove pesme. Neko vreme je, zato, proveo planirajući kako da ga ,,smakne”. Isprva, hteo je da ga ubije u oktobru, pa se predomislio i vratio svojoj kući. Ono što je najviše želeo da izvuče iz toga je da postane slavan. Međutim, prema njegovim rečima, ,,samo je postao ubica i za to nema opravdanje”.

Jedan jedini metak kojim nije pogodio Lenona, završio je u jednom od prozora Lenonove zgrade. Vratar Hose Perdomo viknuo je na Čepmena:

– Da li znaš šta si uradio?

– Da, upucao sam Džona Lenona – mirno mu je odgovorio.

Perdomo ga je tada terao da samo ode, ali ubica za to nije hteo ni da čuje, svestan posledica.

– Gde da odem? – pitao je on, pa mirno sačekao da ga uhapse.

Džon Lenon Profimedia

Pročitajte još:

Ubica Džona Lenona se izvinio udovici Joko Ono: Žao mi je zbog bola koji sam joj naneo!

Ovako se raspao prvi brak Džona Lenona: Joko Ono za to vreme uživala je u šoljici čaja!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike