Praznični peh Milice Todorović se ne zaboravlja: Svako drugo jaje nije bilo skuvano, a ni gosti nisu bolje prošli!

02.05.2021

09:06

0

Pevačica će provesti Uskrs sa porodicom u rodnom Kruševcu, što joj ranije nije polazilo za rukom zbog poslovnih obaveza, pa se sada i te kako raduje

Praznični peh Milice Todorović se ne zaboravlja: Svako drugo jaje nije bilo skuvano, a ni gosti nisu bolje prošli!
Copyright Milica Todorović, Foto: Nemanja Dedović

Milica Todorović provešće Uskrs u rodnom Kruševcu i u porodičnom okruženju. Kako bi ranije zbog poslovnih obaveza za to druženje bila uskraćena, pauza usled pandemije dobro joj je došla.

– Osim prošle godine, kada smo bili zatvoreni, ranijih godina sam često radila i nisam bila s porodicom. Sada me raduje što mogu da budem sa njima, da se družimo, smejemo, kuckamo jajima – priznaje Milica za „Kurir”, pa s majkom Jasminom otkriva kako se u njihovoj kući veseli, ko je zadužen za pripremanje bogate trpeze, te se priseća i peha od prošle godine: Mama je ofarbala jedan deo, a drugi deo je ostavila za sestru i mene. Ta jaja su izgledala skuvano. I sestra i ja smo ih samo potopile u boju. Još smo se trudile, ukrasile ih, stavile one biljčice da izgledaju šareno, lepo. I kad je došla nedelja da se svi kuckamo, prvo je zapalo tati živo jaje. Ono se tako fino razlilo. Meni moraš sve da napomeneš. Trebalo je da mi kaže da nisu skuvana. Inače, kada sam bila mala, sestra i ja bismo farbale jaja, pa sam joj, ako polomi neko, pevala: „Anđela, mama će te grditi”. A imala sam i pesmicu: „Sjajmo, sjajmo jaja” – pričala je Todorovićeva, na šta se njena majka nadovezala.

– Onda je tu počelo opštenarodno veselje, jer svako drugo jaje nije bilo skuvano. A da ne pričam o jajima koja smo slali kad dođu gosti. Mada kurtoazno, niko se nije javio da su jaja živa (smeh). Prihvatam krivicu. Krenula sam da odmorim, a one su rekle: „Mama, nemoj ti sve da farbaš”. Rekla sam: „Okej, evo ova umotana ofarbajte vi”. Podrazumeva se da nisu skuvana.

Porodično, kaže, ispoštuju sve običaje na ovaj dan.

– Sve običaje ispoštujemo. A svakako, najlepši običaj je kuckanje jajima, takmičenje čije je jače. Mama je zadužena za trpezu, ali naravno, tu smo sestra i ja da pomognemo šta god da treba. Mada, ja nisam toliko vešta u kuhinji, ali volim da učim od mame – kaže pevačica.

Kuhinja je, međutim, mamin teleren.

– Kuhinja je moj teren, tu se snalazim odlično. Ali svaka je pomoć dobrodošla i ćerke mi rado uskoče. Trpeza je raznolika, ima svega. Milica sada vodi više računa o ishrani, pa ima redukovanije porcije, spremljene na malo drugačiji način – objašnjava Jasmina.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike