Žene vredne pesme: Toliko su zaintrigirale Sinana, Tomu, Kemala, da su o njima pevali iz duše! (VIDEO)

08.05.2021

07:15 >> 07:20

0

Jake emocije bile su glavna inspiracija i tako su nastali hitovi koji se i danas slušaju

Žene vredne pesme: Toliko su zaintrigirale Sinana, Tomu, Kemala, da su o njima pevali iz duše! (VIDEO)
Copyright Toma Zdravković, Kemal Monteno, Sinan Sakić ATA Images/Printscreen

Pevači nikada nisu prezali od toga da se late mikrofona, pa kroz pesmu iskažu najdublje emocije. Tako bi sačuvali od zaborava razne trenutke iz života, kako lepe, tako i one teške, koji su ih svakako na neki način promenili. Pojedini, za sobom su na ovaj način ostavili velike ljubavne priče, prijateljske veze koje se i danas rado slušaju, dok se zbog drugih i dalje polemiše o tome – ko ih je u stvari inspirisao, te da li njihove muze, takve kakve oni tvrde da su bile, uopšte i postoje.

Na primer, sa albuma Sinana Sakića „Mala Šemsa”, od svih singlova najpoznatiji je bio „Sreli smo se mnogo kasno”, ali se izdvojila i pesma „Rastanak kraj reke”. Većina je svakako, pisali su mediji, bila u stvari posvećena – neostvarenoj ljubavi, a zbog samog naziva kompilacije pričalo se da su pesme bile otpevane njegovoj koleginici, pevačici Šemsi Suljaković.

Sa druge strane, Kemal Monteno je hit „Nije htjela” posvetio bivšoj supruzi njegovog kolege i prijatelja.

– Radi se o jednom mom prijatelju, koji je imao ženu i bio je poznati pevač, a njegova supruga je volela drugog pevača i njegove pesme, pa se zbog toga razveo – ispričao je jednom prilikom Kemal, govoreći o tome kako je nastala pesma.

Toma Zdravković pevao je o Ljiljani, Sanji, Branki…

Iako je jedan od onih koji su „iza” možda i najlepših pesama posvećenih ženama, priča o Tominoj „Danki” i danas je najpoznatija. Ovu pesmu, Zdravković je posvetio Danki Novović, voditeljki i jednoj od najpopularnijih televizijskih ličnosti stare Jugoslavije, a njegovoj velikoj prijateljici.

– Bili smo prijatelji i Toma je bio čovek pun emocija i imao je veliko srce. Ipak, mrzela sam da me povezuju sa ljudima sa estrade, kada je ljubav u pitanju, jer su za mene oni bili prijatelji i poslovni partneri. Zato sam se ljutila na Tomu kada sam čula da mi je posvetio pesmu – objasnila je svojevremeno ona, ne tako srećna zbog „poklona” u kom i danas mnogi uživaju.

Đorđe Balašević je jednu od svojih najlepših pesama posvetio nikom dugom, do njegovoj Oliveri. U pitanju je čuvena „Provincijalka”, koja je nastala dok je njegova životna ljubav još studirala.

– Znam da sam za stolom čitala beleške sa predavanja, spremala ispit i gledala često kroz prozor, čekajući kada će se pojaviti. Tada mobilnih telefona nije bilo, pa je Đole zviždao pod prozorom. Taj zvižduk i danas koristi kad negde zalutamo u nekom gradu ili tržnom centru. Kada bih čula njegov zvižduk, brzinom svetlosti bi strčala kroz hodnik da ga vidim, tako da je ta pesma to na vrlo lep način ispričala – otkrila je ranije Olivera.

Čola – od Jasmine do Emine

Tokom svoje blistave karijere koja i dalje traje, otkrio je pre izvesnog vremena Zdravko Čolić, samo je jedna numera o stvarnoj ženi, iako je mnogo onih u kojima se spominju razna imena nežnijeg pola.

– Nijedna pesma nije o stvarnoj ženi, osim „Kristine” – ispričao je za medije tada Čola, pa dodao: Kornelije Kovač je posvetio tu pesmu svojoj ćerki.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike