Pomoć države im je sića! Estrada kuka godinu dana, ali 60 evra im ne znači ništa!

10.05.2021

18:50 >> 18:53

0

Finansijska podrška, za koju svi građani Srbije mogu da se prijave, pojedinim pevačima nije neophodna. Takođe, mnogi od njih neće podići ni sumu od 3.000

Pomoć države im je sića! Estrada kuka godinu dana, ali 60 evra im ne znači ništa!
Copyright 24sedam/ATA Images

Za pet dana ističe rok za prijavu prvih 30 evra koje je država obezbedila kao pomoć tokom pandemije koronavirusa za sve građane Srbije, a naša estrada ponovo je podeljena u stavu oko toga da li će je i prihvatiti.

S obzirom na to da više od godinu dana nemaju nastupe, te da kukaju koliko je teško, očekivano je bilo da će se prijaviti za novčanu nadoknadu. Međutim, da li zbog toga što je za njih to “sića” ili zato što u javnosti ne žele da ispadnu “siromasi”, mnogi će svoj novac ostaviti državnoj kasi.

Neda Ukraden istakla je da je uzela samo ono što su joj doneli na kućni prag, pa zato nije mogla da odbije, ali 30 evra, od ukupnih 60 koje država uplaćuje iz dva dela, pevačica neće uzeti.

– Nisam se ni za kakvu pomoć države prijavila. Dobila sam samo ono što mi je stiglo na kućnu adresu, a nisam tražila – rekla je ona, verovatno aludirajući na paket vitamina koji se penzionerima dostavlja na kućnu adresu. Ona nije želela da kaže zašto se neće prijaviti za novac koji joj pripada, ali je bila prilično ljuta kada je pomenula penziju.

– Zahvaljujući demokratskoj vlasi, oštećena sam kao neko ko ima dva fakulteta i decenije umetničkog rada. Ne želim dalje da pričam o tome, ništa mi ne treba i neću se prijaviti za novac – ogorčeno je rekla pevačica.

ATAImages/ Antonio Ahel

Dženan Lončarević praktično još nije razmatrao opciju da li da se čekira za finansijku podršku, a nije mu poznato ni kakvog su mišljenja ostali pevači na estradi.

– Ne znam za kolege, ne pričam o tome, a da je potrebna pomoć muzičarima – jeste, svima nama. Jer, evo koliko već ne radimo. Ne bi me bilo sramota da se prijavim za novac koji država daje, ali nisam ni razmišljao o tome. Takođe, ceo život imam politiku da zaradu obezbedim sam sebi i da ne čekam da dobijem ništa ni od koga – tvrdi Lončarević, koji je među prvima već zakazao jedan nastup za kraj maja.

pročitajte još

– Videćemo još, za sad je nastup zakazan za 28. maj, nadam se da će tako i ostati.

Ipak, malo je onih koji nisu ni čuli da je država preduzela mere u pomoći građanima, a u tu grupu spada Goca Tržan. Pevačica, inače, plaća ratu kredita za stan, ali u vreme ove krize ona ima dodatne prihode zbog emisije koju snima sa suprugom Rašom.

– Ne znam ni da postoji tako nešto – začudila se Goca, dok je Raša odmah dobacio da će je on prijaviti koliko danas, jer je on to već učinio.

Goca Tržan i Raša Novaković ATAimages/Antonio Ahel

– Mesečno uplaćujem doprinose i sve što je za firmu u iznosu od 30.000 dinara, tako da meni tih 60 evra ne znači ništa. Iako nemam prihode od muzike, firma mora da plaća obaveze, a nisam htela da zamrznem funkcionisanje agencije da mi posle ne bi sve stiglo na naplatu odjednom. Imam svoju agenciju da bih bila “regularna” – istie Goca, a zatim objašnjava kako se finansijski organizuju u kući i da li negde “škripi”.

– Radomir mene svakog meseca samo obavesti šta je sve poplaćao od računa i drugih obaveza, a ja samo trošim – nasmejala se Tržanova, pa Raša zbog toga duhovito dodaje: “Sad trošimo samo struju”.

Đorđe David primio je vakcinu, te mu osim 60 evra, sleduje i 3.000 što se zaštitio od koronavirusa. Ipak, jedini je otvoreno priznao da se prijavio za novčanu pomoć i da nema nameru da uradi supritno jer ima porodicu o kojoj brine.

– Naravno da sam se prijavio za novac, kao svaki normalan čovek koji ima porodicu. Ako mi neko nešto nudi, glupo bi bilo da odbijem. Dosta mi je likova koji nemaju ideju ni o čemu, nego samo da pljuju javne ličnosti koje uspevaju da nađu sebi neki posao, koji nas optužuju da smo politički plaćeni, pa zatim da smo na nekakvim čudnim platnim spiskovima, da se slikamo da smo vakcinisani – poručio je roker i član žirija “Zvezda Granda”.

pročitajte još

Milan Topalović Topalko ne želi da se osloni na novac koji nije zaradio, pa iako je prošli put podigao 100 evra naknade tokom korone, sada ne razmatra tu opciju. Tako, iako se vakcinisao, neće podići ni 3.000 dinara.

– Išao sam da se vakcinišem, ali ne zbog novca nego jer smatram da tako treba. Što se tič ove pomoći od 60 evra, takođe neću uzeti, jer mi ništa ne znači. Prošli put sam podigao 100 evra, ali sam ih poslao rođaku koji malo zarađuje. Nije me sramota, nego volim da mogu da radim i sam zaradim. Meni je zaista glupo da pričam o tome – odgovorio je Topalko.

Podsetimo, pevač je u februaru ove godine objavio status na Instagram profilu, u kom se požalio na velike troškove i konstantna potraživanja za Infostan i električnu energiju.

– Molim državne institucije, distribuciju i infostan da mi se skinu sa k***a! Ja godinu dana imam zabranu rada zbog korone, a oni potražuju svoje… Pa još ako ne platim na vreme dodatno naplaćuju utuženja i sudske izvršitelje… Mrš! – poručio je tada pevač.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike