Poput svetske zvezde: Muzički put Đorđa Marjanovića

15.05.2021

16:01 >> 16:03

0

Autor: Marija Mitić

O legendarnom pevaču napisana je knjiga, osvojio je bezbroj nagrada, a što nije mogla da prisustvuje koncertu izvinila mu se lično Jovanka Broz

Poput svetske zvezde: Muzički put Đorđa Marjanovića
Copyright Printscreen/Youtube

Đorđe Marjanović u mladosti je bio veoma lep i harizmatičan čovek, uvek vedar i radostan. Osmeh je bio njegov zaštitni znak. Temperamentan, energičan i rođen za scenu, bio je prototip muzičke zvezde kakvu ovi prostori do tada nisu imali. Njegove glasovne mogućnosti nisu bile tako velike, ali je njegova boja glasa imala prizvuk melanholije koja je osvajala publiku, pored njegove energije i strastvenih nastupa. Osvajao je publiku iskrenošću, emocijom i neposrednim kontaktom, jer je često tokom koncerata silazio sa bine i direktno komunicirao sa ljudima. Na nastupima je bio u svom svetu, praveći spektakle koje niko posle njega nije uspeo da postigne.

Radio Beograd je odigrao važnu ulogu u Đorđevom životu i karijeri, jer je u toj medijskoj kući upoznao svoju prvu suprugu Zlatu Rakić, koja je tamo radila kao službenica i koja ga je posavetovala da potpiše ugovor i uzme honorar. Ona je među prvima prepoznala njegov vanserijski talenat i značajno uticala na njegov muzički put, što je i sam mnogo puta isticao.

YouTube/Printscreen

Prva LP ploča Đorđa Marjanovića „Muzika za igru“, u izdanju PGP-RTB, pojavila se u prodaji na njegov rođendan, 30. oktobra 1959. godine. Prodata je u 11.000 primeraka, u vreme kada u Jugoslaviji nije bilo više od 20.000 gramofona. Druga ploča, pod nazivom „Mustafa“, objavljena je 1962. godine. Omote za obe ploče ilustrovao je istaknuti srpski dizajner Ljubomir Pavićević Fis. Godine1960. je s numerama „Pesma raznosača mleka“ i „Prodavač novina“ učestvovao na festivalu u Opatiji i osvojio tri nagrade. Na takmičenju „Zlatni mikrofon“ 1961. godine, u Domu sindikata, po mišljenju publike nepravedno mu je oduzeto prvo mesto. Zbog toga su nezadovoljni „Đokisti“, kako se zvao klub njegovih obožavalaca, na Trgu Marksa i Engelsa (danas Nikole Pašića) napravili demonstracije i ulične nerede, tako da je policija morala da interveniše. Da bi nekako smirio razbesnelu masu, Đorđe se popeo na krov automobila i odatle pevao svojim obožavaocima. Sve se pretvorilo u neverovatan muzički spektakl i koncert za pamćenje.

Godine 1963. započinje svoju karijeru u Sovjetskom Savezu, čija ga je publika prihvatila od prvog trenutka. Pevao je u najvećim dvoranama i bio dočekivan sa počastima. Na jednom od tih putovanja upoznao je svoju drugu suprugu Eli Nikolajevnu, sa kojom ima troje dece. O njegovoj popularnosti u SSSR-u najbolje govori podatak da je na stadionu „Lenjin“ imao petnaest uzastopnih koncerata, pevajući svake večeri pred petnaestak hiljada ljudi, o čemu je pisao i američki „Njuzvik“.

YouTube/Printscreen

Povodom 80. rođendana, 30. oktobra 2011. godine, u Domu sindikata održan je koncert „Milordu s ljubavlju“, na kom su Đorđu u čast pevali njegovi prijatelji i kolege: Bora Đorđević, Leo Martin, Miki Jevremović, Cune Gojković, Radmila Karaklajić, Ekstra Nena, Dragana del Monako, Živan Saramandić, Oliver Njego, Dušan Svilar, Andrej Berščenko, kao i grupa „Ivan i klinci“ iz Marjanovićevog rodnog Kučeva. Juna 2016. godine, na oduševljenje mnogobrojne publike, pojavio se na festivalu „Pesma leta“ u Smederevu i na plejbek izveo pesme „Zvižduk u osam“, „Romana“ i „Nikad nije kasno“.

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja, među kojima su: priznanje Nacionalni estradno-muzički umetnik Srbije, Zlatni mikrofon Radio Beograda, Sretenjski orden trećeg stepena, Zlatna plaketa Beograda, Orden rada, Orden zasluga za narod sa srebrnim vencem. Predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov dodelio mu je Orden za učvršćivanje prijateljstva i širenje kulturnih veza između Jugoslavije i SSSR-a.

Marijana Dujović je o Đorđu Marjanoviću objavila biografsku knjigu „Energija slobode” 2019. godine.

U vreme najveće popularnosti, održavao je po nekoliko uzastopnih koncerata u Domu sindikata. Za vreme jednog od njih stiglo mu je pismo sledeće sadržine: „Molim Vas, Đorđe, izvinite, nisam u mogućnosti da dođem na Vaš koncert.“ U potpisu je stajalo ime Jovanke Broz, prve dame SFRJ.

Osim legendarnog „Zvižduka u osam“, koji je i dalje simbol jednog vremena, neke od najpoznatijih pesama Đorđa Marjanovića su i „Romana“, „Beograde“, „Moje ludo srce“, „Devojko mala“, „Ema, Emili“, „Nikad nije kasno“, „Mene nema ko da žali“, „Marina, Marina“, „Mustafa“ i mnoge druge.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike