Čola je bio galantan i kad je bio bez dinara: Čašćavao je sve redom, nije hteo da ispadne stipsa!

30.05.2021

15:05

0

U njegovom društvu niko se nije hvatao za novčanik

Čola je bio galantan i kad je bio bez dinara: Čašćavao je sve redom, nije hteo da ispadne stipsa!
Copyright Zdravko Čolić ATAImages/Antonio Ahel

Zdravko Čolić danas, 30. maja, proslavlja 70. rođendan. Tim povodom o njemu se trenutno pričaju razne priče – od „bisera” iz njegove dugogodišnje karijere, pa sve do onih koje su svakako približile čuvenog pevača narodu i otkrile kakav je on privatno. Među njima, posebno se izdvaja jedna stara 24 godine, iz koje se jasno vidi da je Čola uvek bio široke ruke i da je u njegovom prisustvu retko ko mogao da plati račun.

Pročitajte još:

I sam nikada nije krio da je uvek voleo da troši i to više na druge nego na sebe, a svojevremeno je progovorio i o čuvenoj „Dajnersovoj“ kreditnoj kartici, koju je uzeo u Zagrebu i s kojom je bio „bogat i kad nije“. Galantni Sarajlija je, prema njegovim rečima, na sve bio spreman, samo da ne ostane upamćen kao stipsa.

– Čim su se pojavile prve kartice, još u Zagrebu uredno sam sebi uzeo „Dajners“ i to je bilo super. Nemaš lovu, a možeš da kupiš šta hoćeš. Na „Dajnersovoj“ listi sam po troškovima bio treći. Mrtva trka između mene i dva najpoznatija zagrebačka privatnika: jedan je bio stolar, a drugi keramičar – pričao je on za „Damu” 1997: Dok su oni svojim karticama kupovali repromaterijal, moj „materijal“ su bili računi u „Interkontinentalu“, restoranima, diskotekama, na krstarenjima i gluvarenjima – dodao je, pa objasnio zašto uopšte „ne ume s parama“.

– Znam dobro da se o meni govorilo da sam bio široke ruke i šupljih džepova, iz kojih je na sve strane curilo. Da sam možda u bivšoj Jugoslaviji najviše zaradio, ali i potrošio neuporedivo više nego što sam zaradio. Da, iako sam magistar ekonomije, uopšte ne umem da vodim računa o novcu. Mnogi su mi se zato nudili za staraoca. Pričalo se da u mom prisustvu niko nikad nije izvadio novčanik, pa čak i to da je bilo dovoljno sa mnom popiti piće ili ručati da bi čovek napravio kuću. Ma, bolje je i to nego da sam ostao upamćen kao stipsa koja, recimo, na Jahorini sa Lepom Brenom jede parizer u hotelskoj sobi i da sam samo otimao za sebe – zaključio je tada pevač.

Zdravko Čolić ATAImages/Antonio Ahel

Veselo i u vojsci

Sedamdesetih godina prošlog veka muškarci su gotovo odmah želeli da odsluže vojni rok i ratosiljaju se obaveze, ali ne i Zdravko Čolić i Goran Bregović, koji su tada uveliko bili popularni. Zbog karijere su odlagali vojni rok, te je Čola u vojsku otišao sa 27, a Brega sa 28 godina. Iako nisu u istim gradovima služili vojsku, društvenim mrežama počela je da kruži velika uspomena, verovatno iz vremena kada su se kolege susrele.

Zdravko je 1978. otišao najpre u Valjevo, pa zatim nastavio da izvršava obavezu u Beogradu i Požarevcu. Te godine kada je krenuo iz Sarajeva vozom na služenje vojnog roka, navodno su na peronu velike železničke stanice došle na stotine njegovih obožavateljki kako bi ga ispratile. Neposredno pred taj odlazak, on je objavio album „Ako priđeš bliže”, posle čega je usledila turneja pod nazivom „Putujući zemljotres”, u pratnji plesne grupe „Lokice”.

Kao uspomena na vojsku, nastao je i Čolin veliki hit „April u Beogradu”, autora Kornelija Kovača. Zdravko je svoju obavezu prema državio završio 1979. godine, a već naredne nastao je album „Zbog tebe”.

Zdravko Čolić i Goran Bregović, Instagram printscreen

Iz tih dana, Čola je jednom ispričao anegdotu sa Josipom Brozom Titom, kome je i pevao.

Pročitajte još:

– To da vojnik peva Titu na Brionima nije baš bila česta pojava. Posle mesec i po dana u vojsci zove me ekipa iz Doma armije da nastupim pred Titom. Devojke u trikoima, Lokice, i ja u uniformi i kratko podšišan. Tito nam je svima čestitao Novu godinu – prisećao se jednom za „Nedeljnik” on: Pevačica Sandra Kulijer iz Banjaluke ga je poljubila i namerno ostavila karmin na njegovom obrazu, a onda ga obrisala. A Tito joj kaže: „Navikao sam ja.” A meni je dobacio: „Dobro je tebi, vojniče, vojska na zaduženjima, a ti sa devojkama u trikoima i peva se”. Ali to je bilo njegovo zezanje. Sve to je bilo krajnje pozitivno.

Međutim, ovako vesele događaje nije pamtio i Bregović, kome je majka umrla baš u to vreme, te je jednom i sam priznao da je tada pisao veoma tužne pesme.

– Ceo taj vojni rok u Nišu bio mi je nesretan. I na kraju mi je i majka umrla. U tom periodu sam od deset napisanih pesama, devet bacio, jer su previše bile depresivne da bih takav materijal objavio na albumu. Imao sam osećaj da je vojska period kada ti stižu loše vesti – priznao je za „Glossy” pre par godina on: Staneš ujutru u stroj, deli se pošta i onda uvek znaš koga je ostavila devojka, jer je stiglo to tužno pismo. Ta vojska je bila lokacija loših vesti – tvrdio je tada Bregović.

Ipak, nije poznato kako su se dvojica muzičara i družila između 1978. i ’79. godine, jer je Brega vojni rok služio u Nišu. 

Zdravko Čolić ATAImages/Antonio Ahel

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike