Jelena Bačić Alimpić o paklu koji je prošla zbog predrasuda: Noćima sam plakala i krila to od dece

30.06.2021

20:56 >> 21:00

0

Autor: D. Božović

Spisateljica objašnjava da je bila veoma prilagodljiva da razgovara sa svakim sektorom javnih ličnosti, a da su mnogi njen posao i dar” pogrešno tumačili

Jelena Bačić Alimpić o paklu koji je prošla zbog predrasuda: Noćima sam plakala i krila to od dece
Copyright Stefan Tomašević/ATAImages

Spisateljicu Jelenu Bačić Alimpić život nije mazio. Često je bila predmet vređanja, lila je gorke suze, a onda svoja osećanja prenosila na stranice. Već duži niz godina se nije pojavljivala kao televizijsko lice i kako kaže, nema ni nameru da se vraća, jer joj ovaj mirniji život više prija.

24sedam/N. M.

– Strašno je koliko smo naterane kao da se mrzimo i grebemo da bi se izborile za svoje mesto, a sve mi imamo svoje parče neba i svoje mesto pod Suncem. Zahvalna sam bogu na svemu što mi je dao, imam zdravu decu, ja sam još uvek zdrava, bog mi dao pamet da napišem do sad 11 knjiga, šta će meni više od toga? Koga bih ja trebalo da mrzim? Ne mislim da je kasirka manje bitna od mene, ekonomista, bankarka, medicinske sestre. Mislim da su one mnogo veće od mene, jer ja o njima pišem – kaže Jelena koja je po prvi put odlučila da napiše psihološki triler „Nisam kriva” koji između ostalog govori o zlostavljanu žena:

Jelena Bačić Alimpić ,,Suzanin izbor” printscreen

– Poruka ove knjige je da mi žene koje nosimo kao atlas na našim leđima – porodicu, decu, kuću, karijeru, često se predstavljamo lažno i uglavnom se po nama osipa drvlje i kamenje. Htela sam da poručim, da su zapravo žene stub ovog društva i da jedna drugoj treba da budemo podrška, a nikako kamen spoticanja ili nešto gore. Takođe imam prijateljice koje su nažalost prošle i doživele vrlo teške oblike psihičkog zlostavljanja, tako da sam u njihovo ime i čast krenula da pišem ovom knjigu. Čak sam se dotakla rasne i seksualne podeljenosti, koja za mene ne postoji. To je za mene stvar pojedinaca, a ne društva. Kad me je ćerka jednom pitala mama šta bi ti radila da se ja udam za afroamerikanca, ja sam rekla samo bože kako bi to bila lepa deca. Takođe sam imala poznanince koje su doživele stravično, kao tragediju i završile na antidepresivima, kada su im deca rekla da su homoseksualci. Ja to nikad ne bih tako doživela. Da meni moje dete to sutra saopšti, pitala bih samo: „Jeste li srećni i bilo bi mi to sasvim u redu?”

Jelena Bacic Alimpic, Stefan Tomašević/ATAImages

Ona dodaje da se i sama kroz život susretala sa raznim predrasudama koje su je jako bolele.

– Posebno dok sam radila na televiziji, teško sam se nosila sa predsrasudama. Radila sam i sa vladikama i sa starletama i moja neka prilagodljivost da sa svakim mogu da razgovaram bila je moj dar, ali su to neki ljudi pogrešno razumeli. Kad sam izdala svoju prvu knjigu, tad sam stvarno prošla kroz pakao. Nisam mogla da jurišam kao Don Kihot na vetrenjače, i da objašnjavam da sam profesor književnosti. Kome, čemu i zašto da objašnjavam bilo šta? A bilo je momenata kada pročitate nešto o sebi što je potpuna glupost i to vas do srži zaboli. Pokušavala sam da to ne uzimam k srcu, ali sam preterano empatična i emotivna, bezbroj noći sam proplakala i uvek sam se trudila da zaštitim decu da oni to ne vide.

Iako je godinama bila uspešna TV voditeljka, Jelena objašnjava da više nema afinitete ka novinarstvu.

– Mislim da bih bez trunke treme stala pred kamere i vodila šta god hoćete, ali mi to ne nedostaje ni malo. Počela sam da radim na televiziji ‘87 godine i prošla sito i rešeto, i u jednom trenutku sam se umorila. Drugo je što sam emotivna i teško podnosim sve ružne reči i sva omalovažavanja, sve nedobronamerne kritike. Sve što može da te povredi kao čoveka. Više to nisam mogla da podnesem, samo sam želela da se vratim svojoj kući, deci i da budem samo mama i da pišem. Sad sam našla svoj mir, čemu sam težila oduvek – ispričala je Bačić Alimpić za „Blic”.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike