Advokat detaljno o slučaju smrti psa Ane Mihajlovski: Vozaču preti zatvor i visoka novčana kazna!

02.07.2021

21:56 >> 21:57

0

Autor: Marija Mitić

Mladen Magdelinić objašnjava da slučaj otežava to što su maloletna lica prelazila pešački prelaz pri čemu se vozač nije zaustavio, a ni usporio

Advokat detaljno o slučaju smrti psa Ane Mihajlovski: Vozaču preti zatvor i visoka novčana kazna!
Copyright Ana Mihajlovski, Foto: ATAImages

Slučaj voditeljke Ane Mihajlovski koji se dogodio pre dva dana uzdrmao je domaću javnost.

Naime, deca voditeljke su pre dva dana šetala svog psa u Zemunu, kada je na njega, na pešačkom prelazu naleteo bahati vozač i usmrtio ga na licu mesta. Vozač se nije zaustavio niti vratio nakon incidenta, dok su maloletne devojčice bile u potpunom šoku.

Ovim povodom pozvali smo advokata Mladena Magdelinića koji je za 24sedam rekao da je vozač bio dužan da se zaustavi na pešačkom prelazu te da je po tom pitanju zakon u našoj zemlji jasan.

– Kada pešački prelaz prelaze maloletnici i osobe sa invaliditetom, vozač je dužan da stane, dok je u drugim slučajevima dužan da prilagodi brzinu, odnosno da uspori. Trebalo je da stane, čime je načinio prekršaj, čak i da su odrasli ljudi bili, opet je prekršaj jer, čim je pregazio psa znači da nije prilagodio brzinu. Plus, što nije ni stao, time je još gore. Zaprećena kazna za ovaj prekršaj je od 20 do 40 hiljada dinara ili 30 dana zatvora. Visina kazne zavisi i od njegovog dosijea, da li je ranije bio osuđivan i imao prekršajne prijave.

Advokat Mladen Magdelinić
Foto: 24sedam/Goran Sivački

S druge strane, advokat kaže da se protiv ovog vozača može podneti samo prekršajna prijava, ne i krivična.

– Mislim da tu nema elemenata krivičnog dela. Postoji krivično delo zlostavljanje i mučenje životinja za koje je zaprećeno do tri godine zatvora, ali ovaj vozač ne bi mogao da odgovara krivično jer za to bi morala da postoji namera da se životinja zlostavi ili ubije, a on verovatno nije imao tu nameru. On je samo vozio bahato. Mislim da će u ovom slučaju ići klasična prekršajna prijava, za prekršaj o bezbednosti saobraćaja na putevima, kaže advokat za naš portal, a potom govori koliku bi kaznu za ovaj prekršaj mogao da snosi bahati vozač.

Ana Mihajlovski ATAImages/Antonio Ahel

– Ne mogu da vam kažem konkretnu novčanu kaznu koju bi mogao da dobije, ali ona je u rasponu od 10.000 dinara pa do milion. Mislim da slučaj ne podleže krivičnoj prijavi. Prekršaj je apsolutno to što on nije stao na pešačkom prelazu, a video je pešake.

Advokata Mladena Magdelinića upitali smo i šta bi bilo ukoliko voditeljka Ana Mihajlovski odluči da ga tuži.

– Mogu da ga tuže za naknadu štete i mogu time da dobiju oko 200, 300 hiljada dinara.

Mladen je potom objasnio i da li slučaj otežava to što se vozač nije zaustavio i nije vratio da pomogne povređenom psu ili maloletnim devojčicama koje su bile u potpunom šoku.

– To je relativna stvar jer ne znamo da li je vozač osetio da je udario psa. Mislim da ne postoji prekršaj tog tipa, krivično delo nepružanja pomoći postoji, ali za ljude. Da je udario čoveka ili načinio materijalnu štetu, bio bi u obavezi da stane ili da se vrati, međutim, za ljubimce, nažalost, ne postoji takva zakonska odredba – rekao je Magdelinić i dodao:

– Slučaj svakako otežava to što su maloletnici držali psa na povocu, u odnosu na to da je bila odrasla osoba. To mu je otežavajuća okolnost, zbog čega će mu kazna biti sigurno veća.

Antonio Ahel/ATAImages

Podsetimo, ovaj vozač je danas indentifikovan i priveden. Radi se o izvesnom Radetu V. (57) iz Beograda, pisao je „Informer”. Prema daljim saznanjima, bahati vozač koji je pobegao nakon incidenta pronađen je zahvaljujući brzoj reakciji policije i protiv njega će biti podneta odgovarajuća prekršajna prijava.

Vozač je, naime, identifikovan na osnovu snimaka kamera za video nadzor. U momentu nezgode upravljao je službenim automobilom „opel astra”, objasnio je sagovornik, koji se inače vodi na jednu banku.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi