Nije samo Britni pod nadzorom! Poznati kojima je zbog psihičkih problema dodeljen staratelj

03.07.2021

08:15 >> 08:21

0

Spirsova je možda najpoznatiji, ali nikako nije i jedini ovakav slučaj na stranoj sceni

Nije samo Britni pod nadzorom! Poznati kojima je zbog psihičkih problema dodeljen staratelj
Amanda Bajns, Britni Spirs, Brajan Vilson, Miki Runi Profimedia

Pošto je dokumentarac „Framing Britney Spears” ugledao svetlost dana, a zatim i princeza popa progovorila o svom specifičnom slučaju na sudu posle i više od 10 godina pakla, starateljstvo među poznatima je postalo glavna tema mnogih razgovora.

Naime, slučaj Britni Spirs je možda najpoznatiji, ali svakako nije i jedini. Glumica Amanda Bajns, na primer, jedna je od poznatih ličnosti kojima je dodeljen staratelj, jer nisu bili u stanju da vode računa kako o svojim finansijama, tako i o sebi samima.

Britni Spirs Profimedia

Amanda Bajns, pod nadzorom majke

Kao i Britni, Amanda živi „pod kontrolom” – „Nikelodeonova” zvezda još 2014. godine tvitovala je o bipolarnom poremećaju, a malo zatim, još brojni detalji isplivali su na površinu. Naime, kada je bilo ustanovljeno da zbog droge nije u stanju da donosi bilo kakve odluke, kako često nije bila pri čistoj svesti, njena majka postala joj je i zvanični staratelj. Bez nje, nije više smela da odlučuje ni o čemu ili makar bez njene dozvole. U februaru 2020, prenosili su strani mediji, glumica je objasnila fanovima kako to živi i u kakvim uslovima, a zatim je i zatražila njihovu podršku, pošto je osećala „da je sada dovoljno jaka da joj mama u tom smislu više ne treba”.

Međutim, te godine se ipak nije „oslobodila”.

Brajana Vilsona „unakazio” terapeut?

Terapeut Judžin Lendi bio je i te kako popularan ’60. i radio je s brojnim zvezdama, pa tako i sa Vilsonom iz „The Beach Boys” grupe. Njegova prva žena Marilin ga je pozvala 1975. godine ne bi li porazgovarali o „drogi, gojenju i njegovom čudnom ponašanju”, a ne baš jednako i stručan koliko i popularan lekar proglasio ga je za paranoidnog šizofrenika.

Pročitajte još:

Terapija i kontrola nad svakim pevačevim potezom, naravno, stvorila je i dodatne probleme. Njegovi rođaci u maju 1990. na sudu su zato tražili starateljstvo nad njim, a lekar više nije bio u mogućnosti i da mu se obrati, od 1992.

Džoni Mičel pod nadzorom posle moždane aneurizme

Pevačici i tekstopiscu dodeljen je staratelj posle moždane aneurizme.

Ona je 2015. pala kod kuće i bila prevezena u bolnicu po hitnom postupku, ali je njena dugogodišnja prijateljica Lesli Moris ubrzo nakon toga zbog posledica i čitavog njenog „novog stanja” podnela zahtev da joj se dodeli neko, ko će o njoj da brine.

– Oporavlja se, ali ne tako brzo i nije u stanju da donosi određene i vrlo važne odluke, koje se tiču njenog zdravlja – objasnila je za strane medije advokat Rebeka Tin, a 2020. u razgovoru za „Gardijan”, Mičel je istakla kako je „skoncentrisana isključivo na to da se do kraja oporavi”.

Rendi Majsner sam tražio nadzor

Basista „Iglsa” 2016. ostao je bez žene, a zbog bipolarnog poremećaja koji mu je ranije ustanovljen, pa i narkotika koje je svojevremeno uzimao, nije više bio u stanju da sam brine o sebi. Zato se te godine sam javio, da mu dodele nekoga ko će izvesno, kraće vreme da brine o njemu. Sudija u Los Anđelesu taj zadatak je dao njegovom prijatelju Arturu Fordu, kao i knjigovođi Tomu Delongu, pisali su strani mediji.

Kejsi Kasem i Miki Runi pod nadzorom do smrti

Di-džej Kasem saznao je 2007. da ima Parkinsonovu bolest, a nešto kasnije i „Lewy body” (demencija sa Levijim telima). Iz tog razloga, od 2013. godine o njemu je brinula supruga i donosila je sve odluke koje se na bilo koji način tiču njega. Tako je bilo sve do njegove smrti, godinu dana kasnije.

Kejsi Kasem Profimedia

I Miki Runi, takođe, imao je staratelja do smrti (april 2014. godine). U pitanju je bio njegov advokat, Majkl Avgustin, kom je Miki jednom rekao kako „je ostao s tako malo para, da ženi ne može da kupi cveće”. Velika drama, inače, dovela ga je do ove tačke. Posinka Kristofera Abera bio je optužio za slostavljanje, jer mu navodno nije davao da jede, niti pije preko potrebne lekove. Tvrdio je kako mu je pretio i maltretirao ga, pa je tako od 2011. za sve bio zadužen Avgustin – pre svega za njegove finansije. Inače, dugo je imao problema s narkoticima i kockom.

Šta znači biti ovako zadužen za nekoga?

Ukoliko neko nije sposoban da raspolaže svojim novcem, fizički je ili psihički sprečen, sud mu dodeljuje „staratelja” da o tome vodi računa. Međutim, ukoliko staratelj „dobije i kontrolu nad osobom”, tada može da organizuje i njihove dnevne aktivnosti, kao što je to u slučaju Britni Spirs i njenog oca Džejmija, zbog kog su pevačici stavili spiralu da ne bi ponovo ostala u drugom stanju, iako to silno želi, na šta se nedavno požalila sudiji koji je vodio njen trinaestogodišnji proces.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi