Godišnjica smrti Ejmi Vajnhaus: Bila je krhka i nesigurna, a droga i alkohol su joj bili spas

23.07.2021

10:41 >> 10:43

0

Velika zvezde preminula je u 27. godini, a kao uzrok smrti navedeno je trovanje. Poslednji koncert održala je u Beogradu

Godišnjica smrti Ejmi Vajnhaus: Bila je krhka i nesigurna, a droga i alkohol su joj bili spas
Copyright Ejmi Vajnhaus, Profimedia

Pevačica Ejmi Vajnhaus tragično je umrla na današnji dan, 23. jula, pre deset godina u svom stanu u Londonu, a njena publika zapamtila je da je poslednji koncert održala u srpskoj prestonici.

Britanska zvezda iznenada je pronađena mrtva u krevetu, a kao zvaničan uzrok smrti navdeno je da je reč o trovanju alkoholom.

Vajnhausova imala je anđeoski glas, a u trenutku smrti bila je na vrhuncu karijere sa 27 godina.

Ejmi Džejd Vajnhaus rođena je 14. septembra 1983. u Londonu, od oca Miča, taksiste i majke Dženis, apotekarke, koji su je “zarazili” džezom. Prvu gitaru dobila je sa 13 godina, a iduće godine napisala je i prvu kompoziciju. Mlada jevrejska buntovnica je sa 14 godina izbačena iz pozorišne škole Silvije Jang u Londonu, kao neprilagođena, jer je probušila nos i tetovirala se. Profesionalnu karijeru počela je sa svega 16 godina, nastupima u klubovima.

Ejmi Vajnhaus, Profimedia

Sa 19 je snimila debi album Frank, sa pesmama sa primesama džeza, a njen glas su poredili sa glasom Sare Von, Erike Badu, Nine Simon, Mejsi Grej… U 22. godini Ejmi je objavila drugi album “Back to Black”, inspirisan ženskim grupama iz pedesetih i šezdesetih godina 20. veka, ali i vezom sa Blejkom Filderom-Sivilom, za koga će se udati 2007. i koga mnogi označavaju kao osobu koja je pevačicu navukla na krek i kokain.

Ejmi Vajnhaus, Profimedia

Njena frizura u obliku košnice postala je inspiracija modnim dizajnerima, dok su njena ranjivost, krhkost i autodestruktivno ponašanje postali tema tabloida i predmet kritika i kontroverzi. U aprilu 2008. britanska nacija proglasila ju je drugom najvećom “vrhunskom heroinom”, a mesec dana kasnije izabrana je za drugu najomraženiju ličnost na Ostrvu. Džordž Majkl je rekao da je “najbolja pevačica koju je čuo u celoj svojoj karijeri”, dok je Kit Ričards upozorio da “neće još dugo”, ukoliko ne promeni ponašanje. Muzički, Ejmi je eksperimentisala sa eklektičnom mešavinom džeza, soula, popa, regea, vorld bita i arenbija. Imala je sposobnost da u nastupe unese bol i očaj. Njen duboki kontraalt ponekad je zvučao kao mešavina glasova Bili Holidej, Dajne Vašington i Sare Von.

Profimedia

U poslednjim trenucima svog života, prema nekim izvorima, ona je ležala u krevetu s bocom pića, dok je gledala svoje spotove na Jutjubu i smejala se sama sebi.

Pevačica je godinama imala problem sa sigurnošću. Iako je bila veoma popularna, nikada nije mogla da se izbori sa tim uspehom. Samopouzdanja joj je uvek manjkalo pa je izlaz iz toga, nažalost, pronašla u velikoj količini droge koja ju je odvela u smrt.

Njen poslednji nastup u životu održala je upravo je u Beogradu, pet dana pre nego što je preminula, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić saopštio je nedavno da Grad planira da raspiše međunarodni konkurs za idejno rešenje spomenika pokojnoj muzičkoj zvezdi u Donjem gradu Beogradske tvrđave.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike