"Šteta da sredina nije prepoznala njenu vrednost, namučila se" Poznati se opraštaju od Slađane Milošević

26.03.2024

15:02

0

Komentarisali su njenu karijeru, ali i različitost koju je nosila u sebi

"Šteta da sredina nije prepoznala njenu vrednost, namučila se" Poznati se opraštaju od Slađane Milošević
Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini života posle duge i teške bolesti, a njene kolege i prijatelji opraštaju se od nje i putem medija.

Portal 24sedam stupio je u kontakt sa Nedom Ukraden, koja je istakla koliko je njena koleginica bila drugačija od svih.

Neda: Poštovale smo različitosti jedna kod druge

Pevačica je opisala Slađanu, i istakla koliko su se poštovale, uprkos različitostima.

- Jako mi je žao, ona je bila izuzetna osoba. Vrlo posebna, drugačija, talentovana, šteta je da sredina nije prepoznala njenu vrednost - rekla je na početku Neda, pa nastavila:

- Počela sam malo pre nje, imala je televizijsko i festivalsko iskustvo. Slađana je bila posebna u svakom smislu, privatnom i muzičkom. Dala je sigurno veliki pečat muzici sa ovih prostora, tako da izjavljujem saučešće njenoj prodici, prijateljima, fanovima. Hvala joj za svaku divnu notu koju je napisala. Vreme u koje smo mi nastupale bilo je drugačije, mislim na turneje... Koliko god smo različite, dovoljno smo kulturne da poštujemo različitost i da sa rečima divljenja i poštovanja odnosimo jedna prema drugoj. Šteta je što je relativno mlada umrla, čula sam da nije adekvatno lečena, da li je ona sama prekidala... Međutim, ostaju njene pesme i dela kao uspomena na jednu izuzeznu ličnost.

Printscreen/RTV Pink
Neda Ukraden

Slađanina koleginica iz pop-rok branše Maja Odžaklijevska bila je šokirana kada je čula od nas tužne vesti.

- Jao Bože, moram da se prvo oporavim od šoka... Nas dve smo maltene počele karijeru, ona je bila godinu dana mlađa od mene. Pamtim je po ekstravagantnosti, hrabrosti pre svega, da u jedno vreme bude preteča onoga što se naziva avangardom. Znala je da odabere sjajne pesme, a znale smo se i po poslovnoj i privatnoj liniji. Dok ona nije otišla u Ameriku, družile smo se. Ne mogu da verujem kakav mi danak podnosimo u relativno mladim godinama. Pevanje je izuzetno naporan posao, ljudi kažu "Blago vama, pevate, putujete i zarađujete". Nikad to nije bilo tako, vidite kakav danak, koliko se ona namučila - opisala je Maja i dodala:

- Ona je bila toliko produktivna ne samo zbog muzike, i zbog knjiga koje je napisala. Ne možete svakome udovoljiti, lepeza šarenolikosti je kod ljudi, ona je bila fokusirana na avangardu i drugačiju vrste muzike, i smelosti. Ne govorim samo o fizičkom izgledu, nego i po pesmama i tekstovima, ona je ostavila nešto trajno u ovoj državi. Kada sam bila trudna, dala sam joj divan album koji je ona snimala. To ju je vratilo na naše prostore posle povratka u Ameriku, i tada je zadobila šire mase.

Maja Odžaklijevska, Printscreen/youtube/rts
 

Đorđe David utučen

Roker Đorđe David oglasio se o tužnim vestima.

Đorđe David, ATAImages/Antonio Ahel
 

- Gospode Bože, umrla je Slađa. Ne mogu da verujem... Sada ste mi s****li ceo mesec i godinu. U šoku sam - rekao je on za Blic.

Bajaga: Nisam znao da je ozbiljno bolesna

Muzičar Momčilo Bajagić Bajaga rekao je da je njegova koleginica bila divna osoba.

Momčilo Bajagić Bajaga, Zorana Mandić/ATAImages
 

- Slađana je bila divna osoba i velika umetnica. Ona je prva značajna rok pevačica kod nas. Njen odlazak je veliki udarac za eks-Ju pop-rok scenu. Imao sam prilike da radim s njom na njenom prvom albuma. Napisao sam joj nekoliko tekstova. Uvek je bila avangarda za svoje vreme. U kasnijim godinama je naučila da svira gitaru i to je odlično radila. Znao sam da je bolesna, ali nisam da je ozbiljno - izjavio je Bajaga za Kurir.

Kiki: Bila je drugačija od svih

Rok muzičar Zoran Kiki Lesendrić rekao je kako je Slađana Milošević bila velika zvezda, drugačija od svega ostalog što je čunilo muzičku scenu u nekadašnjoj Jugoslaviji. On ističe da mu se jako dopadalo sve što je Slađana muzički stvarala sa Darkom Kraljićem.

Kiki Lesendrić, ATAImages / Milan Maričić
 

- To je antologija jugoslovenske muzike. Mnogo toga značajnog je napravila krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog veka - rekao je Lesendrić za Tanjug. 

Verica Rakočević zatečena tužnom vešću

Kreatorka Verica Rakočević, saznavši da je Slađana preminula, mislila je da u pitanju neka neslana šala.

- Ko, bre, otišao? Vi se šalite sa mnom. Sva sam se naježila... - kazala je najpre ona za „Kurir", pa je potom ispričala kako će pamtiti Miloševićevu sa kojom se svojevremeno družila i u Los Anđelesu.

Verica Rakočević, ATAImages/ A.A.
 

- Bila sam u Los Anđelesu kod moje drugarice. Imala sam modnu reviju koju je organizovala Mirjana Van Blaricom. Tamo je bila i Maja Sabljić, Dejan Karaklajić i u tom društvu je bila i Slađana. Ona je i to vreme tamo radila; pamtiću je kao vanvremensku ženu. Damu univerzuma koja je živela u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu. Posle tog putovanja smo komunicirale preko društvenih mreža. Dogovarale smo se o nekoj saradnji, ali se nismo poklopile. To je žena koja ima posebno mesto u muzičkoj industriji. Ona mora da bude zapamćena. U istoriji muzike zasluženo mesto pripada njoj - naglasila je ona za pomenute medije.

 Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike