Ove poznate numere je Zdravko Čolić odbio: Među njima i jedan Bajagin tekst

02.10.2023

16:36

0

Za propuštenim ne žali

Ove poznate numere je Zdravko Čolić odbio: Među njima i jedan Bajagin tekst
Zdravko Čolić - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Zdravko Čolić iza sebe ima brojne vanvremenske hitove, a generacije unazad odrastaju uz njegove pesme. 

Gde god da se pojavi Čola puni arene i stadione, te ne čudi što nosi epitet najveće balkanske zvezde. 

Iako važi za hitmejkera, koji uvek zna da "ubode" pesmu, dešavalo se da je neke poznate numere propustio

- Kad se radi neki novi album, obično za njega stigne mnogo više pesama nego što će biti objavljeno. Bilo je nekih pesama u karijeri koje nisam snimio. Recimo Đorđe Novković je meni nudio pesmu "Zora je svanula". To je bio hit, možda bismo je mi drugačije napravili - priznao je slavni pevač.

instagram printscreen/hipokampelefentokamela
 

 

I Bajaga mu je nudio pesmu koja je potom postala legendarna. 

- Bajaga mi je nudio ‘Kad hodaš’, to je isto hit koji nam je promaknuo. Zašto mi je neka pesma promaknula? Jednostavno zato što su mnogi kompozitori hteli sa mnom sarađivati, jer je s moje strane krenula dobra prodaja ploča. To je bilo jako unosno i za njih, imati nekoga ko prodaje ploče, ko je aktualan, da peva njihove pesme - objasnio je.

Čola se osvrnuo i na to kako je digitalizacija uticala na muzičku produkciju.

- Osim toga, u to vreme si imao deset mesta na albumu na ploči, tako da su neke pesme i u tom kontekstu morale otpasti. To je vredeo u vreme vinila, a posle, kad je sve postalo digitalno, to više nije bilo bitno. Onda je bilo važno da li je nešto bio producentski promašaj. Ja sam blizanac, pa može i ovako i onako - rekao je Čola.

Zanimljivo je da je propustio i numeru Nine Badrić, ali zbog propuštenih tekstova ne žali. 

- Nedavno mi je neka devojka iz Beograda nudila pesmu koju je na kraju snimila Nina Badrić. Svako vreme ima neku pesmu koju si propustio. Međutim, da i odgovorim na svoj odgovor. A to je – da nije svaka pesma za svakog. Dakle, neku pesmu koju sam ja propustio, neko je bolje iskoristio. Možda se kod mene ne bi uočila od nekih drugih pesama. A nekome je ona značila život ili je sutra napravio veliki hit - smatra legendarni Čolić.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

 

Čola je na kraju dodao da na estradi postojiš "dok te publika traži".

- Mislim da u umetnosti, a nazovimo i ovaj deo posla jednom vrstom umetnosti, premda je diskutabilno kakva je umetnost, nema roka trajanja, izuzev zdravlja i pitanja može li neko svirati ili pevati ili raditi neki drugi posao na mizičkom polju. I eventualno dok te publika traži. Sad pratimo kako "Rolling Stonesi" navršavaju 80 godina i objavljuju novi album kao da tek počinju - priča Čola i nastavlja:

- Ova vrsta posla je nekako protkana tom nekom energijom da ljudi dok imaju snage i dok ih želja vodi i postoji zanimanje za njihovo delo i rad, to tako funkcioniše. Dok te traže, dobro je - zaključio je, prenosi "Stil Kurir".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike