Gde je bio Džej, bilo je i para! Za zlatnog dečka Marine i Fute besparica '90. nije važila: Pljačkaši posebno profitirali zbog njega!

21.12.2020

11:21 >> 11:36

0

Ramadanovski se svojevremeno ,,selio iz jedne u drugu diskografsku kuću po izbacivanju svake nove ploče. Išao je tamo gde bi ga bolje platili. Za jednu se č

Gde je bio Džej, bilo je i para! Za zlatnog dečka Marine i Fute besparica '90. nije važila: Pljačkaši posebno profitirali zbog njega!
Džej - Copyright Džej Ramadanovski ATAImages/Antonio Ahel

Džej Ramadanovski uvek je važio za jednog od najtraženijih pevača. Zarađivao je dobro čak i u vreme kada niko nije. Dugo su se pričale priče o tome kako je on ,,maher za pravljenje para” i kako ih je nosio u džakovima nakon nastupa. A njega, još od malih nogu čuvali su Marina Tucaković i Aleksandar Radulović Futa, kao “svoje zlato” za koje su marljivo radili, pa nisu dozvoljavali da im se to i ne isplati – svima troma.

Pročitajte još:

Pre tridesetak godina Džej se, po izdavanju svake nove ploče, ,,selio” iz jedne u drugu diskografsku kuću – u zavisnosti od toga koja je imala bolju ponudu za njega. Tako su ga ,,transferi” spasli besparice, a Futa je o tome i javno govorio.

– Kako je počela galopirajuća inflacija i diskografske kuće prestale da redovno isplaćuju autorske honorare, naše pesme tretiramo isključivo kao robu. Dajte pare – izvolite pesme. Nema ništa džabe. Mi od muzike živimo i to je zaista jedini način da pošteno naplatimo svoj rad – ispričao je pre više od tri decenije Futa, pa dodao:

– Nije ni bitno kako ko to naziva: akontacija, avans, honorar.

Po estradi, inače, pričalo se da je Ramadanovski u ,,Diskos” otišao za dva traktora. Niko nije znao da li da veruje u te glasine ili ne, pošto je spomenuta kuća imala običaj da ,,isplaćuje” u televizorima, frižiderima, automobilima, video-rikorderima… Ali, Futa za to nije hteo ni da čuje.

– Ma, kakvi traktori! – smejao se.

Džej Ramadanovski ATAImages/Anotnio Ahel

Pročitajte još:

– Zar prva pevačka zvezda vredi dva traktora? Nismo ludi da ustupimo Džejev materijal za nekih dvadeset, trideset hiljada maraka. I ne samo to, nego nikad se za takvu robu ne može dobiti realna cena na tržištu. Kome ih sada i prodati? Priznajem da je ranije bilo takvih transakcija, ali smo s tim prekinuli. Na primer, za Esada Plavog smo svojevremeno uzeli jedan traktor, tri ,,juga” i još neke druge stvari. Uvideli smo da nam se ne isplati saradnja pod takvim uslovima. Dakle, traktori otpadaju. Ne želimo da otkrivamo cifru koju smo dobili za poslednju Džejevu ploču. Važno je samo da smo našli zajednički jezik, na obostrano zadovoljstvo. Znamo vrlo dobro da ni tiraži nisu pouzdan dokaz, pa ne priznajemo ni isplatu prema njima. Jednostavno, prodajemo projekat koliko mislimo da vredi.

– ,,Komuna” nas je izigrala preko tiraža poslednji put – nadovezala se, zatim, u izjavi za ,,Sabor” Marina Tucaković.

– Prijavili su tiraž Džejeve ploče od 190.000, a platili su nam autorski honorar samo za 100.000 primeraka. I to sa velikim zakašnjenjem, kada je novac bio potpuno obezvređen. A da ne govorim o tome što navedeni tiraž treba prihvatiti sa rezervom. Verovatno je prodao i više od toga, ako je suditi po slušanosti te ploče.

Gde god da se našao, čini se, tu je bilo i para. Iz tog razloga, osim što su se oko njega otimale kuće, bio je i mamac za kriminalce.

Pročitajte još:

Pre 30 godina, baš u ovim mesecima, na kratko je ostao bez kola, a i stan su mu bili opljačkali.

– Baš su se okomili na nas – jadala se Džejeva tadašnja supruga Nadica.

– Prvo su nam ukrali kola koja smo na svu sreću pronašli, a evo sada nam obiše i stan. Provalnici su odneli u nakitu, devizama i garderobi sedam, osam hiljada zapadnoameričkih maraka. Istraga za sada tapka u mestu.

Inače, osim lopovluka, legendarnog pevača zadesilo je i nešto mnogo gore – kidnapovali su mu bliskog rođaka, koji je u to vreme povremeno i komponovao.

Džej Ramadanovski ATAImages/Anotnio Ahel

U pitanju je bio Isa Lero, zvani Džamba. Pojedinci su verovali i da je njegov nestanak u direktnoj vezi sa obijanjem stana popularnog pevača.

Podsetimo, Džej Ramadanovski preminuo je u nedelju, 6. decembra, u svom stanu na Dorćolu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike