SevdahBaby: Omaž Tomi Zdravkoviću

30.10.2020

13:48 >> 13:21

0

Autor: Dejan Ćirić

Remiks čuvene pesme Tužno leto urađen je sa mnogo emocija

SevdahBaby: Omaž Tomi Zdravkoviću
Copyright Promo/SevdahBaby

Danas, kao i pre petnaest godina, SevdahBaby je jedan čovek. On se zove Milan Stanković i najviše uživa kada u svojim pesmama meša različite muzičke pravce. Ne boji se optužbi za herezu ni od jedne vrste publike: ni od strane ljubitelja mainstream ili balkanske folk muzike s jedne, i predstavnika urbane, underground kulture na drugoj strani. On snažno veruje da je muzika univerzalna, da je balkanski sevdah isto što i američki blues, ili brazilska tristessa. Osim kao producent, SevdahBaby je aktivan i kao DJ, a od 2009. godine Milan oko sebe okuplja telentovane muzičare s kojima sarađuje u studiju, ali i na pozornici kroz SevdahBaby Live postavu.

Pesmu „Tužno leto“ objavio je Toma Zdravković davne 1982. godine na albumu „Dva smo sveta različita“. Trideset osam godina kasnije slušamo zanimljiv remiks:

– Ovaj remiks je moj omaž jednom od najvećih umetnika bivše Jugoslavije, Tomi Zdravkoviću. Urađen je sa mnogo pomešanih emocija, tuge, radosti, nostalgije. Većina nas je ove 2020. godine imala tužno leto i mislim da je ovo pravi način da ga pošaljemo u prošlost, – poručio je Milan Stanković.

Fanovi su oduševljeni su remixom: „Da je više ovakvih rimejkova, današnji klinci bi lakše shvatili kako je dobra domaća muzika bila pre.“, samo je jedan od komentara. Govoreći o tome kako je došlo do ovog neobičnog remiksa, Milan ističe:

– Sve je počelo kada sam krajem avgusta objavio kratak video u kome sam svirao jednu ritam mašinu preko isečka „Tužnog leta“, a reakcije publike su bile iznad svakih očekivanja. Tada sam shvatio da je ova kombinacija klasika i modernog bita nešto vanredno i odmah uradio celu verziju remiksa. Ova Tomina pesma je zapravo u stilu šansona i taj francuski šmek me je inspirisao da bukvalno u jednom danu napravim french electro zvuk. Odmah sam shvatio i da ovo mora biti zvanično izdanje, ne samo jedan od internet remiksa. I želja mi se ispunila, zahvaljujući divnim ljudima iz Jugotona, odnosno „Croatia Recordsa“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike