Danijela Štajnfeld: Terapija mi je pomogla da prevaziđem traume

29.09.2020

09:28

0

Glumica je otvoreno govorila o tome kako je odlučila da, nakon četiri godine ćutanja, prizna da je bila žrtva silovanja i kako se s tim borila i izborila

Danijela Štajnfeld: Terapija mi je pomogla da prevaziđem traume
Copyright Danijela Štajnfeld Printscreen/YouTube/N1

Glumica Danijela Štajnfeld nedavno je priznala da je bila žrtva silovanja od strane uticajnog filmskog radnika u Srbiji, o čemu je svedočila u svom dokumentarnom filmu “Isceli me” koji je predstavila na Festivalu evropskog filma na Paliću. Tamo je prvi put progovorila i o tome kako je otišla u Ameriku ne bi li sve ostavila iza sebe, kroz šta je prolazila četiri godine ćuteći u Njujorku i zašto je odlučila da sve to napokom ispriča.

– Bila sam u beznađu. Slomljena iznutra i nisam znala da li ću ikada biti dobro, da li ću ikada imati sebe nazad, kako ću da zacelim. To što sam doživela ne može se nadoknaditi kažnjavanjem počinioca – ispričala je Štajnfeld u intervjuu za Gloriju ističući da joj je cilj ovog filma bio da podigne svest da se takve stvari dešavaju i da se mora reagovati.

U dokumentarcu je otkrila i svoje pismo o samoubistvu, a govoreći o tome kako je do njega došlo, kazala je da je u sebi krila bol, a vera u sebe i sapouzdanje nije postojalo…

– Nisam imala zašta da se držim. Nakon što je pronađena moja oproštajna poruka, neko je pozvao policiju. O tome su ubrzo saznali moji prijatelji u Njujorku i uradili su sve da me vrate nazad. I to je bilo teško. Flešbekovi su bili neminovni, tipični su za žrtve, dolaze niotkuda. Sada ih nemam, a nekada su bili jaki, i to je najgore što sam proživela. To nije san jer vaše telo oseća kao da je tada pod nasiljem – ispričala je glumica.

U svemu tome pomogla joj je terapija, kroz koju je uspela da nauči da se ponaša u određenim situacijama.

– Naučila sam kako da meditiram, smirim sebe… Patila sam od nesanice i to mi je predstavljalo veliki problem. Morala sam od nje da se lečim. Ogromnim stalnim radom na sebi došla sam do toga da sam prevazišla sve psihloške i emotivne poteškoće i nepravdu zašto mi se to desilo i zašto ne postoji društvo koje će me podržati. Sada sam stekla sigurnost i mene je moja umetnost izlečila – zaključila je glumica ističući da u filmu nije otkrila ime osobe koja ju je silovala jer je fokus bio da se ukaže na širi problem, da seksualno zlostavljanje postoji, da je često i da treba da se sankcioniše.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Glorija

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike