Ispovest Irene Grahovac: Mogla sam da postanem milionerka, ali...

07.10.2020

10:24 >> 10:32

0

Kreatorka se prisetila početka svoje karijere u Turskoj, gde je napravila veliki uspeh, ali je neke šanse i propustila

Ispovest Irene Grahovac: Mogla sam da postanem milionerka, ali...
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Irena Grahovac već 20 godina živi na relaciji Beograd – Istanbul, s obzirom na to da je u Turskoj izgradila podjednako uspešnu karijeru kao u Srbiji. Modna kretorka često na Tviteru iznosi stavove o raznim temama, ali i o svom životu i poslu. Tako je nedavno opisala svoj razvojni put, i priznala da je propustila šansu da se obogati.

–  Pre 20 godina spakovala sam kofere i otišla u Tursku. Turcima su tada bili potrebni evropski dizajneri, njihove studije dizajna su bile još u povoju. Nikoga nisam poznavala, osim čoveka koji me je pozvao, turski jezik nisam razumela. Bilo je to ludo hrabro. Zadatak mi je bio da dizajniram bunde od jagnjećeg krzna za rusko tržište. Pakao! Desetak dana sam se pravila luda, nisam poznavala ni materijal, ni tehnologiju izrade. Imala sam jedan notes, u koji sam zapisivala sve turske reči, koje su mi bile potrebne. Danju sam radila, noću učila – otkrila je Grahovac svoje početke, očigledno ne tako lake. Ona je istakla da joj je bilo važno što je “očima krala zanat”, te da je nakon desetak dana bila, ipak, spremna.

Irena Grahovac ATAImages/ Antonio Ahel

– Ukapirala sam sistem i naučila da se sporazumevam. Montoni su se tada kopčali na dugme, eventualno pertle. Užas! Smislila sam da napravim monton po uzoru na bajkerku – kopčanje na rajferšlus. Nisu razumeli – napisala je Irena, i objasnila kako joj se upornosti ipak isplatila.

– Nisam marila, nastavila sam da teram po svom i razvijala sam kolekciju. Naravno, usput sam radila i gluposti za Ruse. Tek je 2003. godine monton na rajfešlus ušao u serijsku proizvodnju, i to je bio pravi bum. Sada su svi ovi montoni koji se prodaju od Amerike do Australije, rođaci mog montona. Da sam to patentirala, bila bih milioner. Nisam. Turci su zaradili ogromnu lovu na tom proizvodu (krađa dizajna je jednonoćni rad). E, večeras mi taj isti lik, koji me je pozvao, kaže da Istanbul treba da mi podigne spomenik zbog svega toga, a ja tužna – priznala je kreatorka, nezadovoljna što danas nedostaje taj žar, a svet “ne miriše na lepo”, ali i zadovoljna zbog iskustva koje je stekla.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike