Advokat otkrio kakvu kaznu će snositi glumica Mirjana Karanović zbog incidenta sa staricom

03.11.2022

17:14

4

Olakšavajuća okolnost je to što je Karanovićeva sasvim slučajno gurnula baku

Advokat otkrio kakvu kaznu će snositi glumica Mirjana Karanović zbog incidenta sa staricom
Mirjana Karanović - Copyright ATAImages/Mateja Stanisavljević

Glumica Mirjana Karanović nedavno se našla u žiži javnosti zbog incidenta kada je nehotice gurnula staricu koja je zadobila teže telesne povrede. Iako nije imala zlu nameru, situacija se otrgla kontroli, a postavlja se pitanje kakve su posledice po glumicu posle svega.

Kako je protiv glumice podneta krivična prijava, advokat Lazar Babić je pokušao da objasni epilog ovog slučaja, odnosno, šta čeka Karanovićevu u narednom periodu.

- Svaki advokat će prilikom komentarisanja predmeta u kome ne postupa naglasiti da govori načelno i principijelno, jer nema mogućnost uvida u spise predmeta, te nije detaljno upoznat sa predmetom. Prilikom analize svakog konkretnog krivičnog dela prvo pitanje koje se postavlja jeste pitanje stvarne i mesne nadležnosti postupajućeg javnog tužilaštva, a to zavisi od vrste dela i visine propisane kazne kao i od mesta gde je delo izvršeno. U konkretnom slučaju za postupanje u ovom predmetu nadležno je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, sa sedištem u Katanićevoj ulici broj 15 - navodi Babić. 

Tanjug/Dragan Kujundžić
Mirjana Karanović

- Krivično delo iz člana Teška telesna povreda propisano je članom 121 Krivičnog zakonika. Ipak, kao takvo ima više oblika - govori Babić i objašnjava: 

- Postoje tzv. obična telesna povreda i tzv. kvalifikovani oblici ovog krivičnog dela. U svom osnovnom obliku stavom 1 člana 121 Krivičnog zakonika propisano je da ko drugog teško telesno povredi ili mu zdravlje teško naruši kazniće se zatvorom od 6 meseci do 5 godina. Iako je ovde propisana isključivo kazna zatvora, to ne mora da znači da će isti biti i izrečena u finalu krivičnog postupka, već je moguće da se u toku postupka iskoristi mogućnost odlaganja krivičnog gonjenja (tzv. oportunitet), a koji bi znači da ukoliko tužilaštvo proceni da nije nužno sprovoditi krivični postupak protiv okrivljene, a odbrana prihvati odredjene obaveze (humanitarni rad, poravnanje sa oštećenom, uplatu odredjenog novca u humanitarne svrhe) doći će do odbacivanja krivične prijave. Napominjem da ova mogućnost dolazi u obzir samo u slučaju da Prvo osnovno javno tužilaštvo okvalifikuje delo kao Teška telesna povreda iz člana 121 stav 1 Krivičnog zakonika, odnosno kao delo za koje je propisana kazna zatvora do 5 godina zatvora“, objasnio je advokat Babić. 

Mirjana Karanović Tanjug/Dragan Kujundžić
Mirjana Karanović

On dalje objašnjava da nije bila namera glumice da povredi staricu, te je zbog toga moguća olakšavajuća okolnost, ili lakša kazna - ukoliko nadležni tako odluče.

„Prema svim okolnostima ovog slučaja gotovo je nesporno da nije postojao umišljaj da se nanese teška telesna povreda, te se u ovom slučaju promenjuje stav 4 clana 121 Krivicnog zakonika, a prema kome je za tesku telesnu povredu nanetu iz nehata propisuje kazna zatvora do 3 godine. Ovo praktično znači  da nije bilo namere da se oštećena teško telesno povredi, te da su okolnosti slučaja takve da idu u prilog osumnjičene i da je upravo iz tih razloga propisana manja kazna - kazao je advokat Babić za Nova.rs.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike