Tihi rat na estradi: Pevači nezadovoljni podelom bakšiša na veseljima, svi udaraju jedni na druge!

13.10.2022

19:59

0

Svako od njih ima razna iskustva, ali je suština da niko nije jednak među njima

Tihi rat na estradi: Pevači nezadovoljni podelom bakšiša na veseljima, svi udaraju jedni na druge!
Nadica Ademov - Copyright Printscreen/Instagram/ZoranaMicanovic Privatna arhiva ATAImages/A.A.

Poznati pevači sa naše estrade neretko nastupaju na privatnim slavljima, gde pored honorara koji su dogovorili, dobiju i odličan bakšiš. Neretko smo svedoci snimaka koji osvanu na društvenim mrežama, gde vidimo pevače kako su bukvalno okićeni novcem, ali o tome koliko zarade oni ne pričaju. 

No, kako se navodi, u poslednje vreme su počeli da se javljaju problemi između pevača i orkestra koji svira na veselju oko toga ko više zarađuje i kakva će biti podela bakšiša.

Mlade pevačice Zorana Mićanović i Barbara Bobak prve nisu zadovoljne ovim načinom podele.

- Nema više na ravne časti, nego ima fiksno. Mnogi misle da mi pevači, i koji smo poznati i koji nismo, zarađujemo silne pare. To nije tako kako izgleda. Kad odemo na svadbu, mi pevamo, oni sviraju, pune ruke bakšiša, po 10.000 evra i više. To ne ide sve nama. Mi uvek to dajemo muzičarima - tvrdi Zorana, dok Bobakova dodaje da neke velike zvezde neće da dele bakšiš:

Antonio Ahel/ATAImages
Zorana Mićanović

- Ja imam svoju cenu, od svoje cene plaćam bend, a kada dobijem neki bakšiš, to sve dam njima. Mnoge kolege koje su veliki džekovi ne daju svojim muzičarima, samo daju dnevnice od 150-200 evra. Oni za sebe uzmu nekoliko hiljada evra plus bakšiš, ne daju im ni dinara. Mnogo njih to radi, oni to praktikuju, što se mene tiče, ja bakšiš dajem muzičarima, ne uzimam ga nikad - kaže ona.

Printscreen Instagram/bobak.barbara
Barbara Bobak

Harmonikaš Aca Sofronijević, pak, tvrdi da se u njegovom orkestru sve deli na ravne časti.

- U mom orkestru bakšiš se uvek delio pošteno i na ravne časti, sve što se zaradi, to se deli, ako je to dogovor. Postoje i neki dogovori kada pevači imaju fiksni honorar i ne ulazi u bakšiš orkestar, a orkestar svira samo za sebe. To je sada trend. Orkestar može da svira za neki garantovani iznos novca kad se dogovori s gazdom, a ako nešto zafali od bakšiša, to se doda, a ako se prebaci, orkestar je to zaradio. Ja uvek častim kolege kad se prebaci taj iznos o kom smo se dogovorili - rekao je on.

ATAImages/ Antonio Ahel
Aleksandar Sofronijević

Mirko Kodić, Acin stariji kolega, stao je na stranu mlađih zvezda.

- Angažovanja za veselja rade menadžeri. Oni ugovaraju tezge, pogode orkestar i pevače za fiksnu cenu i to je to. Ukoliko gosti na veselju daju dodatni novac jer su poneseni atmosferom, sav taj novac i od pevača i od muzičara ide u zajedničku kasu. Te pare se posle broje i sve to između sebe dele gazda koji je pravio slavlje i menadžer koji je to organizovao. Mi kao pevači i muzičari od tog novca nemamo ništa, jer smo se pre toga dogovorili o fiksnoj ceni. Najveći problem tu imaju mladi pevači, koji imaju malu fiksnu cenu. Bez bakšiša to im je ništa, dok velike pevačke zvezde s tim uopšte nemaju problem - rekao je čuveni harmonikaš.

ATAImages/ Antonio Ahel
Mirko Kodić

Nadica Ademov tvrdi da svi pevači, ali i članovi orkestra, rade za fiksnu cenu.

- Nikad nisam imala problem ni sa kim vezano za isplatu. Kako može muzičar koji košta maksimalno 500 evra da uzima više od pevača? Svi angažovani muzičari i pevači idu na fisknu cenu i ne postoji bakšiš. Tako je na ovim veseljima na kojima ja radim - kaže Nadica, dok njena starija koleginica Ćana ističe da je sve stvar dogovora.

Privatna arhiva
Nadica Ademov

- Plaćanje pevača i muzičara je stvar dogovora. Ja radim za fiksnu osnovu, bez garancija, i sve delim na ravne časti sa muzičarima. Postoje tzv. garancije muzičarima od domaćina veselja, i to je siguran novac. Ako zafali od bakšiša, to sve nadoknađuje gazda, do iznosa koji je ugovoren kao garancija. Ako bude nešto preko toga, deli se na ravne časti. Sve te pare koje vidite da gosti daju pevačima i muzičarima, to je taj novac od garancije. To nije ništa posebno, te ne stoje priče da se na slavljima mnogo zarađuje. Sve to zavisi i od toga koliko su gosti galantni, ali i kako domaćin želi da se pokaže - rekla je Ćana za Kurir.

ATAImages/ A.A.
Stojanka Mitrović Ćana

Na kraju, Aleksandra Mladenović ističe da nema nikakvih problema sa naplatom jer na nastupe ide sa svojim bendom.

- Sa sobom vodim svoj bend i mi sve delimo na ravne časti, idem isključivo s njima. Mislim da drugi rade isključivo fiksno, da pevač radi za svoj honorar koji je ugovorio, dok sav bakšiš ide bendu. Tako sam ja radila dok nisam imala svoj bend. E sad, postoje i pevači koji ne žele da rade bez bakšiša. Sve je stvar dogovora - zaključila je ona.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike