Na današnji dan pre 46 godina, Silvana Armenulić je tragično izgubila život: Pričalo se da je predosetila svoju smrt

10.10.2022

16:21

1

Autor: Marija Mitić

Pevačica je zajedno sa sestrom i šefom narodnog orkestra Radio Beograda, Miodragom Jašarevićem, nastradala u saobraćajnoj nesreći kod Kolara

Na današnji dan pre 46 godina, Silvana Armenulić je tragično izgubila život: Pričalo se da je predosetila svoju smrt
Silvana Armenulić - Copyright YouTube/ RTS Kolo - Zvanični kanal

Na današnji dan, 10. oktobra 1976, pre tačno 46 godina, tragično je okončan život jedne od tadašnjih najvećih pevačkih zvezda, Silvane Armenulić

Silvana, rođena kao Zilha Barjaktarević, u pevačke vode uplovila je već u ranoj mladosti, ali je ozbiljnije počela da se bavi muzikom kada ju je u Sarajevu čuo harmonikaš Ismet Alajbegović. On je želio je da se Silvana pridruži njegovom orkestru, ali je ona bila maloletna, te joj je trebalo odobrenje roditelja. Na početku se nisu slagali sa tom idejom, ali su naposletku ipak promenili mišljenje.

Kada je počela ozbiljnije da zarađuje od pevanja, Silvana je svojoj porodici novčano pomagala, budući da je imala devetoro braće i sestara, o kojima je njena majka morala sama da brine, nakon što joj se otac odao alkoholu i zapustio porodicu.

YouTube/ RTS Kolo - Zvanični kanal
Silvana Armenulić

Silvana je nizala uspehe i uspešno gradila zavidnu karijeru, sve dok je zla sudbina u tome nije naglo prekinula. Tog kobnog 10. oktobra dogodila joj se saobraćajna nesreća na magistralnom putu Beograd – Niš kod Kolara, kada joj je bilo tek 36 godina. Pevačica je nastradala kao i šef narodnog orkestra Radio Beograda Miodrag Jašarević i njena sestra, takođe pevačica Mirjana Barjaktarević, koji su sa njom bili u automobilu.

Cela nacija plakala je za Silvanom, a na njihovoj sahrani, na Novom groblju u Beogradu, bilo je čak između 30 i 50.000 ljudi.

YouTube/ RTS Kolo - Zvanični kanal
Silvana Armenulić

Ono što je zanimljivo jeste da je Silvana u jednom intervjuu, tek nekoliko meseci pre smrti, rekla: “Nemojte me zaboraviti” - kao da je predosećala da će se nešto dogoditi. Pričalo se i da je tokom poslednjih nekoliko godina života postajala sve više opsednuta mislima o sudbini i smrti, toliko da je počela da izučava astrologiju, telepatiju i vodi razgovore sa samozvanim prorocima.

Početkom avgusta kobne 1976. godine, samo dva meseca pred smrt, bila je na turneji u Bugarskoj i odlučila je da iskoristi priliku da se sretne sa mističnom Babom Vangom. Posle tog susreta je počela da oseća da joj se bliži kraj.

YouTube/ RTS Kolo - Zvanični kanal
Silvana Armenulić

Inače, tek pet godina ranije, pevačica je takođe u oktobru doživela saobraćajnu nesreću koja je zamalo odnela njen život, a koja neodoljivo podseća na tragediju koja joj je potom nažalost i odnela život. Jednom prilikom, 1973. za Radio Sarajevo je rekla:

- Možda sam baš u kafanama, u kojima sam nekad pevala, stekla taj strah od budućnosti. Jer kad muzika ugasne, kad prestanu da zveče čaše i raspevani gosti odu svojoj sreći, svojim kućama, a ja ostanem sama. Pitajući se da li za mene postoji sutra.

Svojom pojavom, načinom odevanja i pesmama Silvana je napravila veliku promenu na tadašnjoj muzičkoj sceni. Pevala je izvornu narodnu muziku, sevdalinke i starogradske pesme, a iza sebe je ostavila brojne hitove koji se i danas rado slušaju, poput pesama "Šta će mi život", "Rane moje", "Ciganine sviraj, sviraj" i mnoge druge.

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike