Kako je Lepa Brena dobila nadimak? Nimalo joj se nije dopadao: Volela sam da se ističem

09.10.2022

21:40

0

Sa ovim umetničkim imenom se proslavila i ima karijeru koja traje više od četiri decenije

Kako je Lepa Brena dobila nadimak? Nimalo joj se nije dopadao: Volela sam da se ističem
Lepa Brena - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Mnoge javne ličnosti su se proslavile pod umetničkim imenima, dok su njihova imena dobijena po rođenju pala u senku. Tako se pevačica Lepa Brena, proslavila baš ovim nadimkom i izgradila karijeru koja traje više od četiri decenije. 

Njeno pravo ime je Fahreta Jahić, a nadimak Brena je dobila davne 1975. godine, još u srednjoškolskim danima, a za sve je „kriv” njen košarkaški trener.

Mateja Stanisavljević/ATAImages
Lepa Brena

 

- U tom periodu počela sam aktivno da treniram košarku. Na košarkaškom terenu je i nastao moj današnji nadimak Brena. Nadimak mi je dao moj tadašnji košarkaški trener, Vlada Bajer. Treneru je bilo komplikovano da me doziva: „Fahreta, Fahreta!” Igrala sam centra ili beka. Moje koleginice bile su Mila, Kata... Sve neka kratka imena. I kaže on meni: „Ja ću tebe zvati Brena”. Ja kažem: „Ko je ta Brena?!”Kao prvo, glupo ime! Mislim, od svih imena koja su mogla biti lepša - govorila je Brena u svom dokumenarnom filmu „Lepa Brena - godine Slatkog greha”, pa pojasnila:

- U Bosni, to je bio sinonim za lepu devojku. Uvek sam volela da se ističem, da se izborim za svoje mesto pod suncem. Ma, bila sam kao šilo! Zato sam se i našla pod košem, s loptom u rukama. Tu je došao do izražaja i moj smisao za realnost. Shvatila sam da nisam dovoljno talentovana za košarku i da će uvek biti boljih od mene, koje neću dostići. Kada me je kasnije Saša Popović pitao imam li neki nadimak, setila sam se tog događaja, i tako postala - Brena. Tokom gimnazijskih dana počela sam da pevam po zabavama. Konačno sam shvatila da je scena moj teren - ispričala je Brena.

Mateja Stanisavljević/ATAImages
Lepa Brena

 

Pokojni Milovan Ilić Minimaks je 1981. godine ispred Brena dodao i Lepa, pa je tako nastao nadimak Lepa Brena.

Međutim, tada se to pevačici nije dopalo. Nije mogla ni da nasluti kakvu će joj popularnost baš taj nadimak doneti.

- Nisam volela to Lepa jer nisam mislila da sam lepa na taj način - otkrila je ona.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike