Otac preminulog Vidoja jedan je od najbogatijih srpskih antikvara: Arkan mu svojevremeno davao na hiljade maraka za umetnine

08.05.2022

15:18

0

Autor: Marija Mitić

Viktora Ristovića, zvanog Miša Grof 2001. godine čak i opljačkali

Otac preminulog Vidoja jedan je od najbogatijih srpskih antikvara: Arkan mu svojevremeno davao na hiljade maraka za umetnine
Vidoje Ristović i Nikolina Pišek - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Vest o iznenadnoj smrti srpskog istoričara umetnosti Vidoja Ristovića, supruga Nikoline Pišek, danas je rastužila javnost. On je preminuo u 44. godini, a kako je ranije pisao 24sedam, Vidoje se nekoliko godina lečio od kardioloških bolesti na VMA. 

Pokojni Vidoje Ristović sin je Viktora Ristovića, zvanog Miša Grof, jednog od najpoznatijih i najbogatijih srpskih antikvara. Miša Grof u svom vlasništvu ima impozantne umetnine, kao i umetničke slike vredne i po 100 hiljada evra.

ATA Images/Antonio Ahel
Miša Grof

Sakupljanjem umetnina i antikviteta te njihovom preprodajom počeo je da se bavi devedesetih godina prošlog veka. Široj javnosti je postao poznat 2001. godine, kada je Željko Simić, bivši ministar kulture i visoki funkcioner SPS, snimljen dok je iz Ristovićeve kuće krao devize i dragocenosti.

ATAImages/Antonio Ahel
Vidoje Ristović

Miša Grof bio je i blizak prijatelj Željka Ražnatovića Arkana, a Vojin Ražnatović, Arkanov sin, spominje ga u svojoj knjizi „Priče o mome ocu”.

- Sedeo sam sa tatom 1996. u Beogradu, kad mu je javio Miša Grof da je dobio nekoliko originalnih slika, što bi mnogo zainteresovalo mog oca. Kao malo dete kad sazna da ide u luna-park, tata je iskočio iz fotelje, otišao u sobu po pare i krenuo hitno prema Slaviji, gde je Miša Grof živeo. Jurio je sto na sat i govorio tokom vožnje da jedva čeka da vidi slike. Kada smo došli, Miša Grof je počeo da donosi slike jednu po jednu. Kako je otac moj zinuo, to je trebalo videti. Pita ga otac za jednu: „Koliko za ovu Mišo?“; „Džabe“, našalio se Grof, a onda dodao: „Petnaest hiljada“. Izbroji tu otac pare, stavi gumicu na njih i baci mu ih sa druge strane sobe. Grof sve hvata i stavlja sa strane. Kupi otac tada četiri slike i potroši nekih 35.000 maraka. Taman da pođemo, kada ga Grof iznenadi i kaže da je ostavio najlepšu za kraj. I on stvarno izvadi jednu prelepu sliku gde je Kralj Petar I na konju. I tata mu plati 20.000 maraka za tu jednu sliku... - odlomak je iz knjige.

ATA Images/Antonio Ahel
Miša Grof

Inače, i Mišin pokojni sin Vidoje, istoričar umetnosti po zanimanju, pre nekoliko godina je kratko vreme držao antikvarnicu u centru Beograda, koju je zatvorio.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike