Koliko zaista vredi cenjena statua Oskara: Samo je Dejvidu Koperfildu pošlo za rukom da je proda za vrtoglavu sumu

26.03.2022

19:51

0

Dobitnici mogu da je prodaju ali isključivo pod jednim uslovom

Koliko zaista vredi cenjena statua Oskara: Samo je Dejvidu Koperfildu pošlo za rukom da je proda za vrtoglavu sumu
Oskar - Copyright Profimedia

Sve smo bliži ovogodišnjoj dodeli Oskara, koja je zakazana za sutra, a vredne statue dobiće novih 10 srećnika iz sveta šoubiznisa. Ovaj trofej za svakog ko ga dobije ima veliku personalnu i društvenu vrednost, i smatra se najcenjenijim, međutim, kada govorimo o materijalnoj vrednosti, Oskar i ne vredi baš mnogo.

Naime, od 1950. godine ovu statuu ne mogu da prodaju ni oni koji su primili prestižnu nagradu, ni njihovi naslednici, već pre toga moraju da je ponude američkoj Akademiji za film, za svega jedan dolar! Međutim, oni iz perioda pre 1950. godine su zato na ceni mnogo više nego što stvarno „teže“, a to je 400 dolara.

Printscreen Youtube/GQ
Dejvid Koperfild

Mađioničar Dejvid Koperfild uspeo je da proda Oskara koji je osvojio Majkl Kertis, režiser kultne Kazablanke 1940-ih, za čak dva miliona dolara! Inače ga je 2003. godine otkupio za 232.000 dolara.

Režiser Stiven Spilberg otkupljuje stare Oskare, a zatim ih vraća na Akademiju kao svoj način „čuvanja filmske istorije“. Uložio je 578.000 dolara na aukciju 2001. da kupi statuu Bet Dejvis koju je dobila kao najbolja glumica za romantičnu dramu Džezabel iz 1938. godine, a zatim je sledeće godine kupio Oskara koji je ova fenomenalna glumica zaradila za Opasnu u1935.

Režiser je odbio da primi jedan dolar i kada je Akademiji predao statuu koju je Frenk Kapra dobio za film Dogodilo se jedne noći.

Profimedia
 

Jedan od najvećih iznosa ikada plaćenih za Oskara bio je 1,5 miliona dolara. Majkl Džekson je hteo u svojoj kolekciji da ima statuu dodeljenu Dejvidu O. Selzniku, producentu filma Prohujalo sa vihorom, koju je dobio 1939. Nakon Džeksonove smrti, 2016. je pretraženonjegovo imanje, ali je ovaj „suvenir“ prethodno nestao.

Američka filmska akademija je do sada, od prve ceremonije dodele Oskara 1929. godine, podelila više od 3.000 najcenjenijih statua.

Što se tiče dodela Oskara posle 1950. godine, Forbs je procenio da je oko 75 statua prodato na crnom tržištu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike