Alen Delon napunio 85: Od svega, najbolje pravim posao, gluposti i decu!

08.11.2020

17:04 >> 18:47

0

Iako nikad nije ,,učio za glumca, postao je simbol jedne ere. Uvek je živeo kako je hteo i uspevao da dobije sve što je poželeo, usput verujući da su konji

Alen Delon napunio 85: Od svega, najbolje pravim posao, gluposti i decu!
Copyright Alen Delon Profimedia

Francuski glumac Alen Delon rođen je na današnji dan, 8. novembra, pre 85 godina. Iako nikada nije učio za glumca, pojavljivanjem na filmu 1957. postao je jedan od najatraktivnijih u toj branši. Svetski poznat, pak, postao je tri godine kasnije, nakon uloge Roka (,,Roko i njegova braća”). Međutim, pre nego što se vinuo u zvezde, nije živeo nimalo lagodno.

Dobitnik nagrade ,,Cezar”, francuskog nacionalnog filmskog priznanja za najboljeg glumca 1985, detinjstvo pamti kao ,,bedno” i po roditeljima koji su se ,,setili da imaju sina tek pošto je on zagrizao kolač slave”. Jednom prilikom, prenosili su strani mediji, objasnio je kako su ga se otarasili kada je imao samo četiri godine, pa je bio završio u hraniteljskoj porodici. To im nije oprostio, kao i to što su bili potpisali vojne papire kako bi sa 17 godina (kao pripadnik francuske vojske) otišao u indokineski rat.

– Ne možeš da nadoknadiš ljubav koju nisi imao u detinjstvu. To su rupe koje se ne mogu popuniti. Čak i kada volim neku ženu, osećam se usamljeno. Imao sam samo četiri godine kada sam shvatio da oni koje voliš najviše mogu da te napuste.

Alen Delon Profimedia

Zahvaljujući lepoti i šarmu, međutim, od života je uspeo da pokupi sve blagodeti.

– Sa 17 godina sam se pridružio vojsci, sa 18 sam završio u Kini… Radio sam sve što sam mogao, sve dok film nije došao do mene i gurnuo me, s leđa. Razlog za to je, naravno, bila moja lepota! – istakao je svojevremeno on.

Uvek je živeo kako je hteo – voleo je alkohol, oružje, novac i žene i to nikada i ni od koga nije krio. Posebno žene! Smenjivale bi se kao na traci – ukoliko bi ga jedna napustila, druga bi brzo zauzela njeno mesto. S druge strane, pored pikantnog ljubavnog života i velikog talenta, ,,krasili” su ga i skandali. Naime, Delon je 1968. bio osumnjičen za ubistvo svog telohranitelja Stevana Markovića, koji je bio nađen u kontejneru ispred glumčeve kuće u Parizu.

Međutim, to nimalo nije uticalo na njegovu karijeru. Štaviše, postao je poznatiji i voljeniji, a ruku spasa pružio mu je čak i Šarl de Gol lično.

– Ja sam Škorpija, ljubitelj prirode, imam gadan karakter. Otuda i mnoge nevolje u mom životu – tvrdio je on.

Ujedno, žene nikada nisu prestale da ga, naprosto, obožavaju

Prva velika ljubav ovog zavodnika bila je glumica Romi Šnajder. Ubrzo nakon što su postali par, postali su i jedan od onih parova o kojima svi pričaju. Romi je bila spremna svega da se odrekne, samo da mu bude žena. Ali, malo nakon veridbe, stiglo joj je pismo sadržine: ,,Zbogom. Vraćam ti tvoju slobodu i srce”, a uz buket crvenih ruža i poruku:

– Otišao sam s Natali u Meksiko – zbog koje je umalo digla ruku na sebe.

Delon i Natali venčali su se 13. avgusta 1964. godine. Sin Antoni rođen je u septembru. Kasnije 1967. ona je, međutim, predala papire za razvod, ali su ostali da žive pod istim krovom. Razveli su se na Dan zaljubljenih, 1969. godine.

Glumac, pored Entonija, ima još troje dece – Anušku i Alena Delona Mlađeg koje je dobio s Rosali, kao i Kristijana Arona Bulonja, kojeg je dobio s Niko.

Nakon braka s Natali, 15 godina je bio u vezi sa francuskom glumicom Mirel Dark.

Kada je preminula, Delon je pored nje stavio papir na kojem je pisalo:

– Nikad nisi bila tako lepa. Vidiš, ipak sam za tebe naučio nekoliko reči na nemačkom… Volim te, ljubavi moja – a sa tim papirićem je i sahranjena.

Godinama kasnije, priznao je da žali što nikad nije oženio Romi.

– Žao mi je što se nismo venčali, ali nisam siguran da li bi to promenilo njenu sudbinu. Nisam siguran da li bismo uspeli da budemo srećni. Romi je prebrzo postala zvezda, mnogo pre nego što je odrasla. Nije bila spremna za slavu, za težinu koju nosi ova profesija. Napadali su je, osuđivali, silovali njenu intimu… Njen je život bio niz razočaranja, lomova, nesreća. Bila je strašno usamljena. Znao sam da će umreti od slomljenog srca.

Glumac je, više nego u ljubav, verovao u prijateljstva:

– Za mene je prijateljstvo sve. Nije ljubav. Više ne verujem u ljubav, da vam to odmah kažem… Ja samo verujem u strast koj ne traje dugo. Verujem u mnoge strasti. Živim ih dok ne izumru – izjavio je svojevremeno.

7 najupečatljivijih citata velikog zavodnika

– Ne flertujem ni sam kim i ne krijem se ni od koga. To sam što sam. Imate pravo da me prihvatite ili odbijete. Suprotno onome što pišu o meni, vrlo sam osetljiv, emotivan. Imam pravo na to. Kako bih inače mogao da postanem glumac? Osećam sreću i patnju više od drugih.

– Nikad se nisam plašio novca i slave. Vrtoglava slava može da vas natera da shvatite da ona ništa ne znači. Ja ovu jasnoću svesti nazivam ,,rakom uma”. Jača moje uverenje da je sve ovo samo kuća od karata, vetar. Da ne zaslužujem sve što sam postigao. Koliko je sve to fer? Imam određen pogled na stvari i ljude. Sa moje tačke gledišta, poštovani ljudi nisu glumci, pevači, umetnici, već oni koji ceo svoj život posvećuju dobru, ostajući uglavnom nepoznati svima.

– Želim da budem voljen, kako sam ja oduvek voleo – sa svom strašću svoje duše!

Alen Delon Profimedia

– Jedan mudar čovek je jednom rekao: ,,Brak je zlo, ali zlo je neophodno.” Često razmišljam o tome. Najverovatnije, brak nije zlo, već žena. Drugim rečima, žena je potrebna, veoma potrebna i obavezno zlo.

– Najbolje od svega pravim tri stvari – svoj posao, gluposti i decu.

– Pomirio sam se sa svojom fizionomijom tek nakon što se na ekranima pojavio jedan od mojih najpoznatijih filmova, ,,Bazen”. Imao sam 33 godine. Tada sam odjednom shvatio: Hristovo doba, duša samuraja i izgled ljubavnika – to je moja kondtradikcija i ujedno i glumčev adut.

– Vrlo dobro znam da nikad nisam zavodio ženu. Sve je odlučivala žena. Moje reči mogu iznenaditi, jer dolaze od osobe koja se smatra profesionalnim zavodnikom. Čak mi je malo i neprijatno da govorim o ovome. Svako sebe zna najbolje. Nisam kriv što sam se rodio lep i zavodljiv! Takvog me majka napravila.

Alen Delon nije se pojavljivao u javnosti otkako je primio počasnu Zlatnu palmu na 72. Međunarodnom festivalu u Kanu. U avgustu prošle godine, prema pisanju tamošnjih medija, oporavak od moždanog udara tekao je dobro.

Pročitajte još:

Johnny, be good! Kako se Dep, slatki dečko Holivuda, srozao na najniže grane života?

Britni Spirs: Od voljene princeze popa do kraljice tuge u zlatnom kavezu

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike