Kad ne umreh tad od straha i treme, neću nikad! Neda Ukraden: Pomislih – sad kad me uhapse, kad on priđe i poljubi mi ruku!

09.05.2021

19:06

0

Autor: M. Gudžulić

Pevačica se prisetila nastupa pred velikim državnicima, pa za javnost otkrila detalje o kojima se do sada malo znalo

Neda Ukraden ,,Premijera - Vikend specijal" screenshot

Neda Ukraden tokom svoje bogate karijere bila je u prilici da peva pred raznim ljudima. Nastupi pred državnicima poput Tita ili Gadafija, međutim, u posebnom su joj sećanju, a za to ima i dobar razlog.

– Pevala sam najširijem sloju ljudi, od profesora do zemljoradnika, od narodnjaka do rokera, Tita, Gadafija… To sam zvala pevanje sa strahovanjem. Nije Tito bio opasan, već je sama organizacija bila drugačija, sve se merilo, svaka reč… Pokojna Jadranka Stojaković je pevala „Ima neka tajna veza”, sve je to bilo u redu, ali pošto se Tito u tom trenutku razveo od Jovanke, to je bila jedna sumnjiva pesma – nasmejala se Neda u „Premijeri – Vikend specijalu”, pa nastavila svoju veliku ispovest: Bilo je treme. Jednom se desilo da je jedna pevačica pevala „Zemljo moja” i počne žene da plače i plače, ne može da se zaustavi, a Tito na tri metra. To je strašno, ne znaš šta će da se desi. Svi su aplaudirali, pa i on, ali svi u protokolu te gledaju namrgođeno, isprepadaš se – objašnjava pevačica.

Neda Ukraden ,,Premijera – Vikend specijal” screenshot

Jednom prilikom, otišla je s kolegama da peva za Tita, a da to nije ni znala.

– Ja povedem orkestar, došli smo blizu Dobanovaca, šator za nas umetnike da se presvučemo, ne znam ni kome pevamo. Oni kažu: „Videćeš”… I onda odjednom saznamo da pevamo za Tita i njegove goste. Kad je došao red na mene, ja vidim Brežnjeva. Ne da su mi se noge odsekle, nego ne znam kako mi strofa ide. Otpevam ja, kad vidim Brežnjev ide prema meni, ja rek’o sad – gotovo, sad kad me uhapse… Kad on priđe, poljubi mi ruku i krene da mi recituje „Kerušu” od Jesenjina. Majko mila, kad ne umreh tad od straha i treme, neću nikad – tvrdi Neda.

Zatim, pevačica se osvrnula i na odlazak za Libiju, gde je upoznala Gadafija.

– Išli smo u posetu Libiji, nas par umetnika, delegacija iz Srbije, tada je Gadafi bio živ, 2006. godine i sad, svi imamo po par minuta da se predstavimo čoveku. Mi očekujemo neko prstenje, tenkove, kad ono šator u nekoj avliji, životinje šetaju, razne koke, psi, jedna kamila… Dođe čovek, ljubazan, održao zdravicu, jako je voleo Srbiju – otkriva pevačica: Ja se predstavim i kažem odakle sam, moja pesma „Zora je”. Kad, jedan čovek pored njega počne da je peva. Gadafi kaže: „Pa, ja znam tu pesmu” i počnu svi da pevaju – prisećala se Ukradenova, kojoj je, priznaje, ćerka najveći životni uspeh: Moja ćerka je meni moj najveći uspeh, jer ja sam njoj bila i otac i majka. U tom teškom periodu na pragu puberteta desio se taj rat u Bosni. Dete je istrgnuto iz korena, iz svoje sredine, iz jednog jezičkog područja, školskog programa, došla u drugi grad, drugu zemlju… – nabrajala je ona, pa istakla da joj nije uvek bilo baš lako.

Neda Ukraden ,,Premijera – Vikend specijal” screenshot

– Zamislite kako sam se osećala da posle pet miliona prodatih ploča, posle hiljade koncerata, miliona ljuidi koji su te gledali, ti odjednom postaneš persona non grata – počela je o zabranama, te otkrila šta je bio uzrok, te koliko su je one koštale: Između svih tih zabrana kreće se duboka ljudska zavist i mržnja zbog konkurencije koju su celog života osećali prema meni – sigurna je Neda.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pročitajte još:

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti