Umro ratni zločinac Tomislav Merčep

17.11.2020

11:41 >> 13:52

0

Autor: M. I.

Vest je objavilo Udruženje hrvatskih dobrovoljaca

Umro ratni zločinac Tomislav Merčep
Copyright YouTube/Printscreen

Ratni zločinac Tomislav Merčep je danas umro.

Vest je objavilo Udruženje hrvatskih dobrovoljaca.

Kako su objavili, Merčep je umro posle teške i dugotrajne bolesti u 69. godini.

Ko je bio Tomislav Merčep?

Podsetimo, Tomislav Merčep je bio hrvatski političar, a optužen je za ratne zločine nad srpskim civilima tokom rata na teritoriji Republike Hrvatske.

Kao kandidat HDZ-a je na prvim višestranačkim izborima 1990. ušao u vukovarsku gradsku vladu i postao sekretar narodne odbrane. Merčep je bio među lokalnim hrvatskim zvaničnicima koji su osnivali paravojne jedinice.

Zbog glasina o specifičnim ispitivanjima u podrumu Policijske uprave i tajanstvenim nestancima ljudi, bio je uhapšen, ali je uskoro pušten. Potom se s porodicom preselio u Zagreb, gde je bio savetnik ministra unutrašnjih poslova i komandant specijalne policijske jedinice.

Neki od pripadnika te jedinice su kasnije uhapšeni i priznali su učešće u ubijanju srpskih civila. Međutim, kasnije su te optužnice odbačene zbog proceduralnih grešaka, a predsednik Franjo Tuđman ih je odlikovao.

Napustio je HDZ 1997. godine i osnovao Hrvatsku pučku stranku (HPS).

Merčep se kandidovao i na hrvatskim predsedničkim izborima 2000. i završio je kao šesti.

Jedanaestog decembra 2010. godine je uhapšen u Zagrebu zbog sumnje da je lično i posredno preko svoje jedinice učestvovao u ubistvima i mučenju civila 1991. na području Pakračke Poljane, Zagreba, Vukovara i Gospića.

Istraga za ove zločine, koja je vođena pred sudom u Hagu do 2006. godine, prepuštena je hrvatskom pravosuđu.

Protiv njega je podignuta optužnica zbog ratnog zločina protiv civila kojom se po komandnoj odgovornosti tereti za ratni zločin ubistva 43 osobe, među kojima je troje članova srpske zagrebačke porodice Zec. Desetog juna 2011. godine mu je produžen pritvor.

Merčep se tereti za protivzakonito odvođenje srpskih civila na Zagrebački velesajam (u okviru koga je tokom 1991. godine postojao logor), zatim odvođenje civila sa šireg područja Pakračke Poljane, njihovo mučenje i likvidacije u tom mestu koje su počinile jedinice rezervnog sastava MUP-a pod njegovom komandom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike