Omikron stigao i u Sloveniju!

14.12.2021

10:43

0

Slovenija se pridružila spisku zemalja u kojima je registrovan ovaj visokozarazni soj, rekao je Janša u slovenačkom parlamentu, prenosi STA

Omikron stigao i u Sloveniju!
slovenija korona kovid - Copyright Pixabay

U Sloveniji je potvrđen prvi slučaj zaraze omikron sojem koronavirusa, izjavio je danas premijer Janez Janša, rekavši da je klaster infekcija sa ovom varijantom otkriven u Ljubljani.

Slovenija se tako pridružila spisku zemalja u kojima je registrovan ovaj visokozarazni soj, rekao je Janša u slovenackom parlamentu, prenosi STA.

U Sloveniji je u poslednja 24 sata registrovano 1.712 novih slučajeva koronavirusa, svaki treći test je bio pozitivan, a umrlo je 11 ljudi, objavio je Nacionalni institut za javno zdravlje.

Inače, prema preliminarnim podacima, omikron soj koronavirusa može da smanji efikasnost vakcina protiv kovida 19, ali je ovaj soj manje opasan od delta soja. To je pokazala nedavno objavljena informacija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u vezi sa novim sojem koronavirusa.

Profimedia
 

 

Navodi se da je do sada prikupljen ograničen broj podataka i da nema potvrđenih dokaza o tome koliko su vakcine efikasne protiv omikron soja, prenosi RIA Novosti.

Na osnovu preliminarnih podataka i značajno izmenjenog profila proteina omikron soja može se pretpostaviti da će biti smanjena efikasnost vakcine protiv infekcije i prenosa omikron soja, navedeno je u saopštenju.

Istovremeno, SZO napominje da preliminarni podaci ukazuju na to da će novi soj biti manje opasan, jer je većina slučajeva bila asimptomatska ili sa blagim do umerenim simptomima.

SZO navodi da je omikron soj potvrđen u 63 zemlje i da će, prema preliminarnim pokazateljima, nadmašiti delta soj u brzini širenja u svetu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike