U zemljama EU otkrivene lažne kovid-potvrde iz BiH

11.12.2021

16:09

0

Korisnici tih potvrda očito osobe koje nisu htele da se vakcinišu

U zemljama EU otkrivene lažne kovid-potvrde iz BiH
Copyright AP Photo/Andrew Medichini, File

Više falsifikovanih kovid-potvrda, uz lažne potpise i pečate iz Hercegbosanske županije, otkriveno je u Hrvatskoj i u drugim zemljama EU, izvestile su zdravstvene vlasti kantona sa sedištem u Livnu u BiH.

Prevare su otkrivene kada je Zavodu za javno zdravstvo Hercegbosanske županije (HBŽ) stigao zahtev za proverom iskaznice o vakcinaciji koju je poslala Služba za izdavanje EU kovid-potvrda iz Zagreba, preneo je Index.hr.

Prema informaciji županijskog Zavoda za javno zdravstvo, nakon toga su dobili još nekoliko kovid-iskaznica iz Hrvatske i zemalja EU za koje je proverama utvrđeno da osobe nisu vakcinisane te da su potvrde lažne.

Na lažnim iskaznicama o vakcinisanju lažirani su potpisi i pečati direktorke Zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a dr. Diane Mamić i lekarke tomislavgradskog Doma zdravlja dr. Bernardine Šarac.

- Uz moj pečat i potpis i pečat i potpis dr. Šarac, falsifikovani su i pečati Županijske bolnice Livno i tomislavgradskog Doma zdravlja. Ovo nas je zbilja neugodno iznenadilo i u prvom trenutku nismo mogli verovati da je istina, rekla je Mamić za lokalnu radio stanicu u Tomislavgradu.

Pritom je dodala da su korisnici tih potvrda očito osobe koje nisu htele da se vakcinišu.

Po njenim rečima, nakon što su otkrivene lažne potvrde, što predstavlja kazneno delo, o svemu su obavešteni MUP Hercegbosanske županije te Granična policija Republike Hrvatske.

U Bosni i Hercegovini se do sada vakcinisao jako mali broj ljudi protiv korona virusa, tek oko četvrtine.

Uprkos tome, srazmerno je mali broj dnevno novozaraženih, koji se danima kreće oko 500 osoba.

Istovremeno, BiH je, po podacima svetske baze preminulih od kovida na milion stanovnika, na trećem mestu iza Perua i Bugarske.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike