Devojka sa Kosova uhapšena u Milanu: "Lavica sa Balkana" vrbovala maloletnice za ISIS (VIDEO)

17.11.2021

11:37

0

Suprug uhapšene B. T. ima 21 godinu i u srodstvu je sa Kujtimom Fejzulaijom, koji je u atentatu u Beču 4. novembra 2020. godine, pre lokdauna, usmrtio četiri osobe

Devojka sa Kosova uhapšena u Milanu: "Lavica sa Balkana" vrbovala maloletnice za ISIS (VIDEO)
kosovo - Copyright Printscreen/Youtube/VISTA AGENZIA TELEVISIVA NAZIONALE

Devojka (19) poreklom sa Kosova i Metohije uhapšena je tokom policijske racije u Milanu pod sumnjom da je povezana sa terorističkom organizacijom, te da je maloletne ljude na Kosovu vrbovala da postanu pripadnici Islamske države. Istražitelji smatraju da je od svoje šesnaeste godine pristalica terorističke Islamske države.

 B. T. je rođena na Kosovu, ali je pre izvesnog vremena došla u Italiju i od nedavno živi u Milanu kod brata. Veruje se da je pripadnica organizacije "Lavovi Balkana", koja slovi za organizaciju veoma blisku Islamskoj državi.

Suprug uhapšene B. T. ima 21 godinu i u srodstvu je sa Kujtimom Fejzulaijom, koji je u atentatu u Beču 4. novembra 2020. godine, pre lokdauna, usmrtio četiri osobe.

Fejzuli je ubijen u razmeni vatre sa policijom.

Italijanska policija je izjavila da se u telefonu devojke nalazi na hiljade slika i video-zapisa, od kojih je neke napravila agencija za komunikacije Islamske države El Hajat medija centar, na kojima se mogu videti: crna zastava sa natpisom o vernosti, scene borbi, masovnog ubijanja "nevernika", terorističkih napada na evropske gradove i poziv na ta dela.  

Jezive fotografije u telefonu

Uhapšena B. T. je imala zadatak da vrbuje maloletnike na Kosovu, uglavnom mlade devojke. U njenom telefonu pronađene su prepiske iz februara ove godine gde je maloletnici, kojoj se obraćala sa "lavice" obećavala da će joj pronaći "snažnog lava, kao što je i njen muž", odnosno pripadnika organizacije "Lavovi Balkana", sa kojim će "moći da umre natopljena krvlju nevernika".

U telefonu su pronađena i stravična upustva, zapisana na engleskom, o "samotreniranju" za izvođenje napada u zemljama Zapada, među kojima i uputstvo za izradu bombi. Pronađeni su i tekstualni dokumenti sa naslovima "44 načina da podržite džihad", "Crne zastave Islamske države", "Kako da preživite na Zapadu".

U telefonu je pronađena i fotografija mladog bombaša samoubice, koji se razneo na aerodromu u Kabulu 26. avgusta. U tom napadu stradalo je više od 100 ljudi, među kojima i civili koji su pokušavali da se ukrcaju u avione i napuste Avganistan.

Udata za rođaka teroriste iz Beča

Istraga protiv devojke je pokrenuta prošle godine, nakon što se u januaru 2020. godine udala za tada 21-godišnjeg mladića sa Kosova, koji je u rodbinskim odnosima sa Kujtimom Fejzulaijem, koji je izveo teroristički napade u Beču.

Devojka se preselila u Milano pre nekoliko meseci kod brata, ali je sve vreme bila u kontaktu sa suprugom i drugim Kosovarima, koji podržavaju džihad.

U telefonu B. T. su pronađeni i snimci nje kako peva pesme preminulom lideru Islamske države Al Bagdadiju, u kojima pominje kako "čeka poziv".

Navodno je B. T. bila zadužena i da obezbedi finansiranje za "bekstvo sestara, rođaka i žena" boraca Isisa koji su u Raki. Postoje poruke u kojima se raspitivala koliko je novca potrebno da se te žene izbave. U poruci, koja je poslata 6. septembra, čita se kako je "sestri" poslala poruku, i od nje tražila da uplati novac kako bi prikupili neophodnih 21.000 evra da obezbedi izvlačenje sestre i njene dvoje dece iz kampa u Raki.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike